VW Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974: Σκαραβαίος με βραδινό ένδυμα [video]

VW Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974: Σκαραβαίος με βραδινό ένδυμα [video]

Ο θρυλικός Σκαραβαίος μετουσιώθηκε σε ουκ ολίγες εκδοχές. Αδιαμφισβήτητα όμως, η πιο πετυχημένη παραμένει αυτό το μοναδικό αλλά και ανεπιτήδευτο καμπριολέ.

Το 1955 ήταν μια χρονιά-σταθμός στην ιστορία της Volkswagen. Δέκα χρόνια ύστερα από την αναγέννησή της, το Wolfsburg γιόρταζε ήδη τον 1.000.000στό Σκαραβαίο του και άφηνε πίσω την πολιτική του ενός και μόνου μοντέλου στην γκάμα, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο κουπέ. 

Με χειροποίητη συναρμολόγηση στο ατελιέ του Osnabrück από τον καροσερίστα Wilhelm Karmann, ήδη δημιουργό της καμπριολέ εκδοχής του Σκαραβαίου, το κουπέ Typ 14 όπως ήταν η εσωτερική κωδική ονομασία του ντύθηκε σε σχέδιο της Carrozzeria Ghia. Και ήταν ένα περίεργο κοκτέιλ γερμανικής στιβαρότητας και ιταλικού στιλ. H απαλότητα των γραμμών, ένα μίγμα κομψότητας και πλαστικής φινέτσας, χωρίς ίχνος επιθετικότητας, ήταν σε τέλεια συμφωνία με την ταπεινότητα του μοτέρ.

Volkswagen Karmann-Ghia Coupé
To Typ 14 ντεμπουτάρισε τον Οκτώβριο του 1953 στο Σαλόνι του Παρισιού ως ένα στιλιστικό πρωτότυπο από την Carrozzeria Ghia.


Για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, το αυτοκίνητο δανειζόταν όσα πιο πολλά μηχανικά μέρη μπορούσε από την μπερλίνα. Και φυσικά τον άθραυστο, 4κύλινδρο επίπεδο κινητήρα των 30 ίππων που ψυχόταν με αέρα. Θορυβώδες και υποτονικό, το νέο κουπέ γνώρισε ακαριαία εμπορική επιτυχία, σημαντικό μέρος της οποίας οφειλόταν στη ζήτηση των ΗΠΑ. Μια χώρα, όπου ο ληθαργικός χαρακτήρας του αυτοκινήτου ταίριαζε γάντι με τους περιορισμούς που αφορούσαν τα όρια ταχύτητας. 

Επιτέλους, τα πέταξε
Η υπερατλαντική επιτυχία του Karmann-Ghia Coupé ενεθάρρυνε τη Volkswagen και την Wilhelm Karmann GmbH να μελετήσουν μια καμπριολέ εκδοχή του αυτοκινήτου για τις αγορές της California και της Florida.

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974

Αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα παραγωγής -ακατάλληλες γραμμές παραγωγής στην Karmann και, κυρίως, θέματα δομικής ακαμψίας- τελικά το καμπριολέ λανσαρίστηκε το φθινόπωρο του 1957 και ξεκίνησε την εμπορική καριέρα του στις αρχές του επομένου χρόνου. 

Με τιμή ανάμεσα σε αυτή του καμπριολέ Σκαραβαίου και αυτή της Porsche 356, έγινε ανάρπαστο. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες που απορροφούσαν σχεδόν το 60% της παραγωγής του. 

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974
Το πλήρες καντράν έδινε μια ζωηρή νότα στο κατά τα λοιπά λιτό εσωτερικό. Η γερμανική στιβαρότητα και σε αυτή την περίπτωση δεν αποτελεί μάταιη αναφορά.


Ειρηνικό σε χαρακτήρα, με φροντισμένη κατασκευή και με μοτέρ χωρίς προβλήματα ή μεπτό ιστορικό, το Karmann-Ghia Cabriolet θα γνώρισε μια σταθερή, κλιμακωτή αύξηση της ισχύος του επί τα ίχνη των εκδόσεων του κλασικού Σκαραβαίου.

Περνώντας από τα 1.200 στα 1.600 κυβικά και από τα 30 στα 50 άλογα, ο 4κύλινδρος επίπεδος κινητήρας, στο πέρασμα του χρόνου, θα γινόταν όλο και πιο ελαστικός στη χρήση, όλο και πιο δυνατός. Ωστόσο ποτέ σκέφτηκε να προτάξει σπορ φιλοδοξίες.

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974

Χωρίς να εμπίπτει σε καμία κατηγορία και εύκολα αναγνωρίσιμο από τον μεταλλικό ήχο του μοτέρ του, το Karmann-Ghia Cabriolet διέγραψε μια ανέφελη καριέρα 17 ετών. Ένα εμπορικό επίτευγμα ελάχιστα απαντώμενο σε μια κατηγορία αυτοκινήτων τόσο ευαίσθητη στα καπρίτσια της μόδας.

Στο χρηματιστήριο του κλασικού αυτοκινήτου ένα 1.200άρι Karmann-Ghia Cabriolet του 1958 με 30 άλογα και σε κατάσταση Concours στοιχίζει 55 χιλιάδες ευρώ, ενώ ένα σε άψογη κατάσταση 35 χιλιάδες. Τις παραπάνω τιμές κρατούν τα αυτοκίνητα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, και όσο προχωράμε προς το τέλος της ζωής του μοντέλου, η τιμή τους σιγά σιγά μειώνεται.

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974
Τοποθετημένο πίσω, το 4κύλινδρο επίπεδο μοτέρ επέτρεψε το σχεδιασμό ενός διακριτικού καπό, σε αντίθεση με τα όμορφα διογκωμένα φτερά. 


Το Karmann-Ghia Cabriolet με μια ματιά
Κινητήρας Αερόψυκτος, 4κύλινδρος, επίπεδος
Χωρητικότητα Από 1.1192 έως 1.584 κυβικά
Ισχύς Από 30 έως 50 PS
Τελική ταχύτητα Από 118 έως 140 km
Παραγωγή 80.837 αυτοκίνητα (1958-1974)
Τιμή σήμερα Από 40-55 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τη χρονολογία (κατάσταση Concours) 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube