Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974
node/38408

VW Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974: Σκαραβαίος με βραδινό ένδυμα [video]

Ο θρυλικός Σκαραβαίος μετουσιώθηκε σε ουκ ολίγες εκδοχές. Αδιαμφισβήτητα όμως, η πιο πετυχημένη παραμένει αυτό το μοναδικό αλλά και ανεπιτήδευτο καμπριολέ.

Το 1955 ήταν μια χρονιά-σταθμός στην ιστορία της Volkswagen. Δέκα χρόνια ύστερα από την αναγέννησή της, το Wolfsburg γιόρταζε ήδη τον 1.000.000στό Σκαραβαίο του και άφηνε πίσω την πολιτική του ενός και μόνου μοντέλου στην γκάμα, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο κουπέ. 

Με χειροποίητη συναρμολόγηση στο ατελιέ του Osnabrück από τον καροσερίστα Wilhelm Karmann, ήδη δημιουργό της καμπριολέ εκδοχής του Σκαραβαίου, το κουπέ Typ 14 όπως ήταν η εσωτερική κωδική ονομασία του ντύθηκε σε σχέδιο της Carrozzeria Ghia. Και ήταν ένα περίεργο κοκτέιλ γερμανικής στιβαρότητας και ιταλικού στιλ. H απαλότητα των γραμμών, ένα μίγμα κομψότητας και πλαστικής φινέτσας, χωρίς ίχνος επιθετικότητας, ήταν σε τέλεια συμφωνία με την ταπεινότητα του μοτέρ.

Volkswagen Karmann-Ghia Coupé
To Typ 14 ντεμπουτάρισε τον Οκτώβριο του 1953 στο Σαλόνι του Παρισιού ως ένα στιλιστικό πρωτότυπο από την Carrozzeria Ghia.


Για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, το αυτοκίνητο δανειζόταν όσα πιο πολλά μηχανικά μέρη μπορούσε από την μπερλίνα. Και φυσικά τον άθραυστο, 4κύλινδρο επίπεδο κινητήρα των 30 ίππων που ψυχόταν με αέρα. Θορυβώδες και υποτονικό, το νέο κουπέ γνώρισε ακαριαία εμπορική επιτυχία, σημαντικό μέρος της οποίας οφειλόταν στη ζήτηση των ΗΠΑ. Μια χώρα, όπου ο ληθαργικός χαρακτήρας του αυτοκινήτου ταίριαζε γάντι με τους περιορισμούς που αφορούσαν τα όρια ταχύτητας. 

Επιτέλους, τα πέταξε
Η υπερατλαντική επιτυχία του Karmann-Ghia Coupé ενεθάρρυνε τη Volkswagen και την Wilhelm Karmann GmbH να μελετήσουν μια καμπριολέ εκδοχή του αυτοκινήτου για τις αγορές της California και της Florida.

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974

Αντιμέτωπες με μεγάλα προβλήματα παραγωγής -ακατάλληλες γραμμές παραγωγής στην Karmann και, κυρίως, θέματα δομικής ακαμψίας- τελικά το καμπριολέ λανσαρίστηκε το φθινόπωρο του 1957 και ξεκίνησε την εμπορική καριέρα του στις αρχές του επομένου χρόνου. 

Με τιμή ανάμεσα σε αυτή του καμπριολέ Σκαραβαίου και αυτή της Porsche 356, έγινε ανάρπαστο. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες που απορροφούσαν σχεδόν το 60% της παραγωγής του. 

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974
Το πλήρες καντράν έδινε μια ζωηρή νότα στο κατά τα λοιπά λιτό εσωτερικό. Η γερμανική στιβαρότητα και σε αυτή την περίπτωση δεν αποτελεί μάταιη αναφορά.


Ειρηνικό σε χαρακτήρα, με φροντισμένη κατασκευή και με μοτέρ χωρίς προβλήματα ή μεπτό ιστορικό, το Karmann-Ghia Cabriolet θα γνώρισε μια σταθερή, κλιμακωτή αύξηση της ισχύος του επί τα ίχνη των εκδόσεων του κλασικού Σκαραβαίου.

Περνώντας από τα 1.200 στα 1.600 κυβικά και από τα 30 στα 50 άλογα, ο 4κύλινδρος επίπεδος κινητήρας, στο πέρασμα του χρόνου, θα γινόταν όλο και πιο ελαστικός στη χρήση, όλο και πιο δυνατός. Ωστόσο ποτέ σκέφτηκε να προτάξει σπορ φιλοδοξίες.

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974

Χωρίς να εμπίπτει σε καμία κατηγορία και εύκολα αναγνωρίσιμο από τον μεταλλικό ήχο του μοτέρ του, το Karmann-Ghia Cabriolet διέγραψε μια ανέφελη καριέρα 17 ετών. Ένα εμπορικό επίτευγμα ελάχιστα απαντώμενο σε μια κατηγορία αυτοκινήτων τόσο ευαίσθητη στα καπρίτσια της μόδας.

Στο χρηματιστήριο του κλασικού αυτοκινήτου ένα 1.200άρι Karmann-Ghia Cabriolet του 1958 με 30 άλογα και σε κατάσταση Concours στοιχίζει 55 χιλιάδες ευρώ, ενώ ένα σε άψογη κατάσταση 35 χιλιάδες. Τις παραπάνω τιμές κρατούν τα αυτοκίνητα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’60, και όσο προχωράμε προς το τέλος της ζωής του μοντέλου, η τιμή τους σιγά σιγά μειώνεται.

Volkswagen Karmann-Ghia Cabriolet 1958-1974
Τοποθετημένο πίσω, το 4κύλινδρο επίπεδο μοτέρ επέτρεψε το σχεδιασμό ενός διακριτικού καπό, σε αντίθεση με τα όμορφα διογκωμένα φτερά. 


Το Karmann-Ghia Cabriolet με μια ματιά
Κινητήρας Αερόψυκτος, 4κύλινδρος, επίπεδος
Χωρητικότητα Από 1.1192 έως 1.584 κυβικά
Ισχύς Από 30 έως 50 PS
Τελική ταχύτητα Από 118 έως 140 km
Παραγωγή 80.837 αυτοκίνητα (1958-1974)
Τιμή σήμερα Από 40-55 χιλιάδες ευρώ ανάλογα με τη χρονολογία (κατάσταση Concours) 

node/39437

VW: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε τις αγωγές για το dieselgate και στις χώρες αγοράς των αυτοκινήτων

Με μια σημαντική του απόφαση σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει τους Ευρωπαίους καταναλωτές να προσφύγουν στα εθνικά τους δικαστήρια, σε περίπτωση που είχαν αγοράσει αυτοκίνητο της Volkswagen που εμπλέκεται στο dieselgate.

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2020 | Χρήστος Παπαχριστόπουλος Επικοινωνία

VW: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε τις αγωγές για το dieselgate και στις χώρες αγοράς των αυτοκινήτων

Οι καταναλωτές στην ΕΕ θα πρέπει να μπορούν να καταθέτουν αγωγές κατά της Volkswagen στα εθνικά τους δικαστήρια, αν έχουν αγοράσει οχήματα με εγκατεστημένα λογισμικά που δείχνουν φαινομενικά μειωμένες εκπομπές, αποφάνθηκε σήμερα το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βάσει της ετυμηγορίας του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ, η Volkswagen μπορεί να αντιμετωπίσει μαζικές προσφυγές από καταναλωτές σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η υπόθεση έφθασε στο Δικαστήριο της ΕΕ αφού ένα αυστριακό δικαστήριο, που χειριζόταν μια προσφυγή της αυστριακής ένωσης καταναλωτών VKI για λογαριασμό 574 ιδιοκτητών οχημάτων με παραποιημένο λογισμικό, ζήτησε να εξακριβώσει αν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση.

Πως θα γίνονται οι αγωγές
Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε πως βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ οι προσφεύγοντες θα πρέπει κατ’ αρχήν να καταθέτουν την αγωγή στον τόπο κατοικίας του εναγόμενου.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που υπήρξε ζημία, υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αναληφθεί δράση στον τόπο όπου συνέβη η ζημία. Το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε πως η ζημιά συνέβη μόνο τη στιγμή που τα οχήματα αγοράσθηκαν, καθώς αποκτήθηκαν σε τιμή υψηλότερη της πραγματικής αξίας τους.

Η αυστριακή ένωση VKI ζητεί αποζημίωση για τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που πλήρωσαν οι καταναλωτές για τα οχήματα και στην αξία των «πειραγμένων» οχημάτων.

Η Volkswagen παραδέχθηκε το 2015 ότι χρησιμοποίησε παράνομο λογισμικό σε πετρελαιοκίνητα οχήματά της για να εξαπατήσει τα αμερικανικά τεστ εκπομπών ρύπων, ένα σκάνδαλο που έλαβε την ονομασία dieselgate και κόστισε στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία περισσότερα από 30 δισ. δολάρια για την επιδιόρθωση των οχημάτων και πρόστιμα.

[Πηγή: Reuters]

node/39416

Ξανά στην παραγωγή ανταλλακτικά για το Toyota 2000GT

Μέσω του προγράμματος GR Heritage Parts Project, η Toyota θα προσφέρει γνήσια εξαρτήματα για το 2000GT.

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Ξανά στην παραγωγή ανταλλακτικά για το Toyota 2000GT

Μετά από τα ανταλλακτικά για τις γενιές A70 και Α80 της Supra, η Toyota Gazoo Racing ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει την παραγωγή εξαρτημάτων και για το 2000GT ως κομμάτι του GR Heritage Parts Project, με σκοπό να τα διαθέσει στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλες αγορές, αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες του σπάνιου μοντέλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Toyota: Παραγωγή ανταλλακτικών για τις Supra A70 και A80

Η διάθεση γνήσιων ανταλλακτικών που δεν ήταν πλέον διαθέσιμα στην αγορά, θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να συνεχίσουν να οδηγούν τα μοντέλα τους χωρίς να ανησυχούν για το επόμενο σέρβις. Περισσότερες πληροφορίες για τα εξαρτήματα θα ανακοινωθούν από την 1η Αυγούστου 2020 στην ιστοσελίδα της Toyota Gazoo Racing. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου θα είναι διαθέσιμα μέσω του δικτύου αντιπροσώπων της Toyota όπως και τα ανταλλακτικά των υπόλοιπων μοντέλων - με τι διαφορά ότι θα προσφέρονται σε περιορισμένο αριθμό ανά ιδιοκτήτη για αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας.

2000GT parts

To Toyota 2000GT που παρήχθη σε περιορισμένο αριθμό 337 μονάδων μεταξύ 1967 και 1970, θεωρείται ένα από τα πιο ποθητά και πιο όμορφα αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία. Το πισωκίνητο σπόρτσκαρ φορούσε εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 2,0 λίτρων που απέδιδε 150 PS και 175 Nm χαρίζοντάς του τελική ταχύτητα 220 km/h. Επίσης, είχε ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς και ζάντες από μαγνήσιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Toyota 2000GT 1967-1970

Η αξία του στο χρηματιστήριο των κλασικών αυτοκινήτων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με τους συλλέκτες να καταβάλλουν επταψήφια ποσά για την απόκτησή του, καθιστώντας το το ακριβότερο ιαπωνικό μοντέλο στην ιστορία.