Μετά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται και οι φορητές μπαταρίες!

Μετά από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται και οι φορητές μπαταρίες!

Αυτό ίσως θυμίζει κάτι από παλαιότερες εποχές, όπου υπήρχαν οδηγοί που κουβαλούσαν μπιτόνια βενζίνης μαζί τους. Στην πράξη, βέβαια, οι φορητοί συσσωρευτές μπορούν να λύσουν διάφορα προβλήματα.

Ως ιδέα είναι απλή και, μάλλον, ήταν θέμα χρόνου να τη δούμε. Ένα μεγάλο power bank, σε μέγεθος βαλίτσας, όπου δεν είναι για να φορτίζει κάποιο smartphone αλλά ένα ολόκληρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ZipCharge Go, όπως είναι η ονομασία της, έχει σχεδιαστεί στη Μεγάλη Βρετανία και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2022.

Ο κατασκευαστής της υπόσχεται αρκετή ενέργεια ώστε να μπορεί να προσδώσει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο αυτονομία περίπου 30 χιλιομέτρων, μέσα σε μισή ώρα. Η βαλίτσα-συσσωρευτής θα μπορεί να φορτίζει από οποιαδήποτε οικιακή πρίζα και, ακολούθως, θα συνδέεται με το αυτοκίνητο μέσω καλωδίων Type 2. Θα διαθέτει μάλιστα και ασύρματη επικοινωνία 4G, ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να παρακολουθεί απομακρυσμένα τη φόρτιση, καθώς και τον προγραμματισμό αυτής. 

Το ZipCharge Go περιλαμβάνει επίσης έναν αμφίδρομο μετατροπέα AC/DC για φόρτιση δύο δρόμων, παρόμοια με τη λειτουργία V2G (Vehicle-to-Grid). Αυτό του επιτρέπει να αποθηκεύει ενέργεια σε ώρες που οι τιμές του δικτύου είναι χαμηλές και αντίστοιχα να το επιστρέφει πίσω, σε περιόδους αιχμής.

1

Η φορητή αυτή μονάδα ρευματοδοσίας μπορεί να εκληφθεί ως ένα επιπλέον ρεζερβουάρ ανάγκης, για κάποιον που πραγματοποιεί ένα ταξίδι σε περιοχές με αραιό δίκτυο φόρτισης. Πολύ περισσότερο όμως, η εταιρία που κρύβεται πίσω από αυτήν, θεωρεί πως μπορεί να λύσει το βασικό πρόβλημα της φόρτισης στην καθημερινότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν διαθέτει μόνιμη θέση στάθμευσης, ώστε να προχωρήσει στην εγκατάσταση ενός ταχυφορτιστή. Μία τέτοια συσκευή επιτρέπει την φόρτιση σε πεζοδρόμιο, οπουδήποτε και αν έχει σταθμεύσει κανείς. 

Κατασκευαστικά, τα πάντα στηρίζονται σε ένα πλαίσιο από κράμα αλουμινίου. Το εξωτερικό κέλυφος του συσσωρευτή αποτελείται από ανακυκλωμένο πλαστικό, όπου θα βγαίνει μάλιστα σε διάφορα χρώματα, ώστε να ταιριάζει με τα γούστα του χρήστη. Υπάρχουν ροδάκια, όπως σε μία κανονική βαλίτσα, καθώς και χειρολαβές για την όσο το δυνατό πιο εύκολη μετακίνησή της. Το πόσο σύντομα θα δούμε κάτι τέτοιο στο δρόμο, δεν το γνωρίζουμε. Δεν θεωρούμε όμως και εντελώς απίθανο στο μέλλον να αποτελέσει κομμάτι μίας ηλεκτρικής καθημερινότητας.

1
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube