H Zeekr αλλάζει όσα ξέραμε για την ταχύτητα φόρτισης [video]

H Zeekr αλλάζει όσα ξέραμε για την ταχύτητα φόρτισης [video]

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Zeekr έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα για τους χρόνους φόρτισης, καθώς εργάζεται σε μία μπαταρία που μέσα σε 15 λεπτά θα κερδίζει 500 km αυτονομίας.

Zeekr Golden Battery

Το επονομαζόμενο σύνδρομο της αυτονομίας, το υψηλό κόστος απόκτησης, η έλλειψη επαρκών υποδομών υποστήριξης και ο μεγάλος χρόνος που καλείται να περιμένει ο ιδιοκτήτης προκειμένου το ηλεκτρικού αυτοκίνητο να αποκτήσει επιπλέον km αυτονομίας είναι μερικοί από τους λόγους που φρενάρουν την ανάπτυξη των EV. Για τα μισά από αυτά, η Zeekr φέρνει τη λύση.

Κι αυτό γιατί ο σινικός κολοσσός αναπτύσσει μία μπαταρία  που θα δούμε πολύ σύντομα να υιοθετείται στα μοντέλα της αναπτυσσόμενης και στην Ευρώπη εταιρείας, με το Zeekr 007. Η νέα αυτή μπαταρία αποκαλείται από τους δημιουργούς της ως Golden Battery και είναι η πρώτη με χημεία LFP που υποστηριζεται από ηλεκτρικό κύκλωμα 800V και μπαίνει στη μαζική παραγωγή προσφέροντας δυνατότητα εξαιρετικά γρήγορης φόρτισης που μπορεί να φτάσει έως και τα 500 kW.

H Zeekr, με την Golden Battery υπόσχεται αυτονομία 500 km σε μόλις 15 λεπτά

Zeekr 007

Η Zeekr αναφέρει ότι η Golden Battery, η οποία χρησιμοποιηθεί και από άλλες μάρκες που ανήκουν στην Geely, συμπεριλαμβανομένων των Geometry, Polestar, Proton, Smart, Volvo και Lotus, μπορεί να φορτιστεί από το 10% στο 80% σε μόλις 15 λεπτά. Στο νέο Zeekr 007 αυτό μεταφράζεται με αυτονομία που φτάνει τα 500 km.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σώμα της νέας μπαταρίας καλύπτεται με μονωτική μεμβράνη υψηλής τάσης 4000 V σε χρυσό χρώμα, αυξάνοντας την αντίσταση κατά 27%. Ολόκληρο το πακέτο είναι επίσης αδιάβροχο, φτάνοντας το επίπεδο IPX 8.

Η Golden Battery εισάγει μια κατασκευή «τύπου σάντουιτς» με λεπτούς διαχωριστές μεταξύ των στοιχείων. Αυτή η σχεδιαστική καινοτομία, σε συνδυασμό με το ποσοστό αξιοποίησης του όγκου 83,7%, ξεπερνά τα βιομηχανικά κριτήρια αναφοράς, προσφέροντας αξιοσημείωτη βελτίωση σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες μπαταριών.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί επίσης και στην ασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, η Zeekr έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που πιστοποιεί την αντοχή της σε ακραίες συνθήκες.

Zeekr Golden Battery

Οι κυψέλες της είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη φωτιά και δεν εκρήγνυνται όταν υποβάλλονται σε ακραίες πιέσεις. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, η Golden Battery δεν πήρε φωτιά ούτε εξερράγη μετά από 240” (4 λεπτά) παρατεταμένης έκθεσης σε φωτιά σε θερμοκρασία 1.000 βαθμών Κελσίου. Ταυτόχρονα, άντεξε 48 ώρες κάτω από το νερό και οχτώ ώρες σε θερμοκρασίες που άγγιζαν τους -45 βαθμούς Κελσίου.

Σε σύγκριση με τις υπάρχουσες μπαταρίες, όπως η μπαταρία Qilin της CATL που χρησιμοποιείται στα μοντέλα 001 και 009 της Zeekr, η Golden Battery προσφέρει εξοικονόμηση κόστους κατασκευής έως και 14,8%, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθεί η εξάρτησή της από εξωτερικούς προμηθευτές.

Το Zeekr 007 με την Golden Battery, η οποία θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της μητρικής Geely στην πόλη Quzhou της Κίνας θα ξεκινήσει την εγχώρια εμπορική του πορεία στις 27 Δεκεμβρίου.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube