H Geely μειώνει το μερίδιό της στη Volvo

H Geely μειώνει το μερίδιό της στη Volvo

Προκειμένου να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να παραχωρήσει περισσότερες επενδυτικές δυνατότητες στη Volvo, ο Όμιλος Geely μείωσε το μερίδιό του στο κεφάλαιο του Σουηδού κατασκευαστή, αλλά παραμένει ο κύριος μέτοχος.

Geely Volvo

Από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο στη Στοκχόλμη το 2021, οι μετοχές της Volvo σημείωσαν πτώση της αξίας τους από 53 σε λιγότερο από 37 κορόνες (από €4,63 ευρώ σε €3,23 ευρώ).

Αυτό το φαινόμενο εξηγείται ειδικότερα από τον πολύ περιορισμένο αριθμό μετοχών ελεύθερης διασποράς της Volvo. Με άλλα λόγια ότι το μερίδιο του κεφαλαίου που είναι ανοιχτό σε εξωτερικούς επενδυτές (ιδιώτες ή/και θεσμικούς είτε σε μετόχους που κατέχουν λιγότερο από το 5% μιας εταιρίας) είναι πολύ μικρό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα εισαγωγής εξωτερικών κεφαλαίων.

«Tο άνοιγμα του κεφαλαίου μέσω μεγαλύτερης διασποράς και η έκρηξη προϊόντων» του Σουηδού κατασκευαστή θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των μετοχών της Volvo, λέει ο Daniel Roeska, αναλυτής της Bernstein

Volvo

Έτσι, οι λιγοστές μετοχές ελεύθερης διασποράς είναι μια κατάσταση που βλάπτει τις επενδυτικές ευκαιρίες και καθιστά τις μετοχές της Volvo λιγότερο ελκυστικές. Για να το διορθώσει αυτό, το Zhejiang Geely Holding Group και κύριος μέτοχος της Volvo αποφάσισε να μειώσει το μερίδιό του, πουλώντας 100 εκατομμύρια μετοχές προς 37 σουηδικές κορόνες η καθεμία ή περίπου 323 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η πράξη διατηρεί την Geely και πάλι επικεφαλής του 78,7% του κεφαλαίου της Volvo. Βραχυπρόθεσμα, οι μετοχές της Volvo Cars σημείωσαν μεγάλη πτώση, έως και 14%, με το ξεκίνημα αυτής της ενέργειας που συντελέστηκε με μεγάλο discount στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή.

Σε δελτίο Τύπου, η Zhejiang Geely Holding Group διευκρινίζει ότι «η τοποθέτηση θα αυξήσει την ελεύθερη διασπορά και θα διευρύνει τη βάση των μετόχων της Volvo Cars» και ότι «τα έσοδα που λαμβάνει η Geely Holding προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης εντός του ομίλου».

Volvo

Από την πλευρά του, ο Jim Rowan, το αφεντικό της Volvo, δήλωσε ότι αυτή η αύξηση της ελεύθερης διασποράς θα βοηθούσε στην αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος των εξωτερικών επενδυτών για τις μετοχές της Volvo, ενώ θα ωφελούσε και τους υπάρχοντες.

Σύμφωνα με τον Daniel Roeska, αναλυτή της Bernstein, «το άνοιγμα του κεφαλαίου μέσω μεγαλύτερης διασποράς και η έκρηξη προϊόντων» του Σουηδού κατασκευαστή θα ενισχύσει την ελκυστικότητα των μετοχών της Volvo.

Εμείς κάνοντας πιο συγκεκριμένο αυτό το «έκρηξη προϊόντων» να θυμίσουμε το λανσάρισμα του μικρού ηλεκτρικού SUV, του EX30 και του μεγάλου ηλεκτρικού MPV, του EM90. Ενός αμφιλεγόμενης αισθητικής αυτοκινήτου που αρχικά προορίζεται για την Κίνα. Και μην ξεχνάμε το Volvo EX90, του οποίου οι παραδόσεις ξεκινούν το δεύτερο 6μηνο του 2024.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube