Πειραματικό «αυτοκίνητο ρομπότ» βλέπει μέσα στην ομίχλη! [video]

Πειραματικό «αυτοκίνητο ρομπότ» βλέπει μέσα στην ομίχλη! [video]

Μια τροποποιημένη Citroën με το προσωνύμιο «Marilyn» χαράζει νέα μονοπάτια στην ανίχνευση πεζών.

Μια φινλανδική ερευνητική ομάδα διεκδικεί την πρωτοπορία στον εντοπισμό εμποδίων για τα αυτόνομα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Το Τεχνικό Κέντρο Έρευνας VTT της Φιλανδίας θα παρουσιάσει την τελευταία εξέλιξή του στην τεχνολογία αυτόνομων αυτοκινήτων στη RoboSENSE στο Ulm της Γερμανίας στις 16 Μαΐου. Εγκατεστημένο σε μια Citroën με το παρατσούκλι «Marilyn», το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με μια σειρά αισθητήρων και νέο σύστημα LiDAR που λειτουργεί σε μήκος κύματος 1.550 νανόμετρα, αντί του μήκους κύματος των 905 νανομέτρων άλλων συστημάτων LiDAR.

Marilyn

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα που βρίσκεται πίσω από τη Marilyn, η νέα τεχνολογία LiDAR μπορεί να διαπεράσει την «κουρτίνα» των σταγονιδίων που συνθέτουν την ομίχλη -μια μετεωρολογική κατάσταση που εμποδίζει την ανίχνευση των πεζών και άλλων οχημάτων από το φως και το ραντάρ. Με το σύστημα LiDAR τοποθετημένο στην οροφή της, η Marilyn μπορεί επίσης να λειτουργήσει με ασφάλεια και κατά τη χιονόπτωση, γεγονός που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τα αυτόνομα αυτοκίνητα στη Φινλανδία.

Marilyn

Το LiDAR δεν είναι το μόνο σημείο διαφοράς της Marilyn από τα άλλα έξι ρομποτικά οχήματα που θα είναι παρόντα στη RoboSENSE. Η VTT ισχυρίζεται ότι το λογισμικό της είναι πιο αποτελεσματικό στο φιλτράρισμα των «σημειακών νεφών» από τα δεδομένα.

«Αν και η ορατότητα της Marilyn περιορίζεται σε περίπου 30 μέτρα σε πυκνή ομίχλη, ο νέος τύπος LiDAR επιτρέπει στο αυτοκίνητο να οδηγείται με χαμηλή ταχύτητα και όχι να ακινητοποιείται», λέει ο επικεφαλής του πρότζεκτ της RobotCar Crew της VTT, Matti Kutila.

Marilyn

Άλλα μέσα ανίχνευσης που είναι τοποθετημένα στη Marilyn περιλαμβάνουν συμβατικό ραντάρ, αλλά ο Kutila λέει ότι αυτό περιορίζεται λόγω της χαμηλής ικανότητάς του να ανιχνεύει μη μεταλλικά αντικείμενα. Σε συνδυασμό με το σύστημα LiDAR, ωστόσο, το ραντάρ συμβάλλει σε μια σαφέστερη εικόνα του δρόμου εμπρός και των τυχόν εμποδίων στην πορεία.

«Η Marilyn μπορεί επίσης να συνδυάσει τις τεχνολογίες ραντάρ και LiDAR, βελτιστοποιώντας τις καλύτερα δεδομένα των διαφόρων αισθητήρων. Αυτό κάνει το αυτόνομο όχημα ασφαλέστερο από ένα αυτοκίνητο που οδηγείται από άνθρωπο. Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στην εξελικτική πορεία του, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε ο Kutila σε δελτίο Τύπου.

Marilyn

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε στην αυτοματοποιημένη οδήγηση 24 ώρες το 24ωρο, αλλά μόλις κάναμε ένα μεγάλο βήμα που μας φέρνει πιο κοντά στην επίτευξη του οράματός μας. Αν σκεφτόμαστε ότι όλο αυτό είναι ένας μαραθώνιος 42 km, βρισκόμαστε τώρα ίσως δέκα χιλιόμετρα πιο κοντά στο στόχο μας».

Για την επίδειξη στη RobotSENSE, η Marilyn θα κινηθεί μέσα από μια σκηνή γεμάτη με τεχνητή ομίχλη, ευελπιστώντας να αποφύγει ένα ομοίωμα τοποθετημένο σε στρατηγικό σημείο, έτσι ώστε να αποδείξει την εγγενή ασφάλεια του συστήματος. Η ομίχλη που δημιουργηθεί μέσα στη σκηνή θα είναι τόσο πυκνή, που ακόμη και η ανθρώπινη όραση δεν θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει το ανδρείκελο.

Martii

Η επιλογή του ονόματος «Marilyn» από τη VTT για το ψευδώνυμο του αυτοκινήτου παραμένει ανεξήγητη, αλλά σύντομα αυτή η Citroen θα ενωθεί με ένα άλλο ρομποτικό αυτοκίνητο, το οποίο θα ονομαστεί «Martti». Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, η Martti θα είναι σε θέση να επιλέξει μια διαδρομή, βασιζόμενη στο LiDAR και τα «δεδομένα τριβής» -πιθανώς να απομακρυνθεί από τον μαύρο πάγο ή άλλες επικίνδυνες περιβαλλοντικές συνθήκες.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube