Τα «νεκροταφεία» νέων ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας [video]

Τα «νεκροταφεία» νέων ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας [video]

Πόσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πωλούνται τελικά στην Κίνα; Είναι αληθινά τα νούμερα ή διογκωμένα με παραπλανητικές τακτικές;

Κίνα

Η κυριαρχία της Κίνας στην παραγωγή και τις πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει δραστικά την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου. Είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης σε αυτόν τον τομέα της αγοράς, αλλά οι εικόνες και τα βίντεο που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα -επαναφέροντας στο προσκήνιο και κάποια παλιότερα- θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ειλικρίνεια των επίσημων στοιχείων της.

Την τελευταία δεκαετία, η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη και η Κίνα αναδείχθηκε σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της. Η ασιατική χώρα έχει καταφέρει να εδραιώσει την κυριαρχία της στις πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φέρνοντας επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία και προκαλώντας τους παραδοσιακούς κατασκευαστές αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ένας από τους κύριους λόγους για την κυριαρχία της Κίνας στις πωλήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι το όραμα και η ισχυρή υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει εφαρμόσει επιθετικές πολιτικές για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων, προσφέροντας γενναιόδωρες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα στους κατασκευαστές και τους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η στρατηγική αυτή επέτρεψε στην Κίνα να γίνει η μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που οδηγεί την κυριαρχία της Κίνας στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι οι ισχυρές υποδομές φόρτισης. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επενδύσει μαζικά στην κατασκευή σταθμών ταχείας φόρτισης σε ολόκληρη τη χώρα, απομακρύνοντας τις ανησυχίες των οδηγών σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα της φόρτισης. Αυτό το εκτεταμένο και καλά ανεπτυγμένο δίκτυο φόρτισης έχει ενισχύσει την πώληση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα, προσφέροντας ευκολία και ηρεμία στους ιδιοκτήτες τους.

Οι Κινέζοι ηγούνται της παγκόσμιας παραγωγής
Η Κίνα φιλοξενεί αρκετούς κορυφαίους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, όπως η BYD , η NIO και η Xpeng. Οι εταιρείες αυτές έχουν καταφέρει να αναπτύξουν ηλεκτρικά οχήματα υψηλής ποιότητας και απόδοσης, ανταγωνιζόμενες άμεσα τις καθιερωμένες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης και της Ανατολής.

Επιπλέον, αυτές οι κινεζικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από μια ισχυρή τοπική αλυσίδα εφοδιασμού με πρώτες ύλες και σχετικά προσιτή εργασία, δίνοντάς τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κόστους και τη δυνατότητα να διαθέτουν στην αγορά τα μοντέλα τους σε πιο προσιτή τιμή.

Ο «άνισος» ανταγωνισμός λόγω των πολιτικών επιδοτήσεων και των εμπορικών φραγμών αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στη διεθνή κοινότητα αρκετά χρόνια και τώρα, μια νέα διαμάχη έρχεται να προστεθεί στη συζήτηση αυτή: είναι αληθινά τα επίσημα στοιχεία πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα ή χαλκευμένα;

Κίνα

Νεκροταφεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη τη χώρα
Το 2022, η Κίνα μονοπώλησε το 60% των συνολικών πωλήσεων νέων ηλεκτρικών οχημάτων παγκοσμίως. Ωστόσο, το ρεπορτάζ και οι εικόνες που αποκάλυψε πρόσφατα ο ερευνητής Serpentza στο κανάλι του στο YouTube, εγείρουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με αυτό.

Οι εικόνες, που τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει viral στο διαδίκτυο, δείχνουν μεγάλα χωράφια γεμάτα με νέα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αφημένα στη μοίρα τους. Οι εξηγήσεις που δίνει για αυτή την κατάσταση είναι δυο.

Η πρώτη είναι ότι οι κατασκευαστές διογκώνουν τα στοιχεία πωλήσεων για να πιάσουν τους κυβερνητικούς στόχους και να λάβουν τις κρατικές επιδοτήσεις από την κυβέρνηση. Πολλά από τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα έχουν ακόμη τα προστατευτικά πλαστικά σε οθόνες και καθίσματα, είναι ήδη ταξινομημένα και έχουν ελάχιστα χιλιόμετρα στο οδόμετρό τους. Γεγονός που υποδηλώνει ότι πρόκειται για ψευδείς πωλήσεις που περιλαμβάνονται στις επίσημες στατιστικές.

Η δεύτερη εξήγηση έρχεται από το παρελθόν και σχετίζεται με τον πυρετό του car-sharing που έλαβε χώρα το 2019. Πολλές εταιρείες μπήκαν στην αγορά ενοικίασης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά δύο χρόνια αργότερα πολλές από αυτές έκλεισαν τις δραστηριότητές τους, αφήνοντας πολλά εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί δυο χρόνια νωρίτερα και με τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Βέβαια, πέρα από το αν πρόκειται για «μαγείρεμα» των πωλήσεων ή όχι, η εικόνα που αντικρίζουμε στο βίντεο αποτελεί παράλληλα και ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή είναι και πάλι πρώτο θέμα, με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για όλους, εγείρεται ένα σοβαρό ηθικό θέμα όταν βλέπεις όλα αυτά τα αυτοκίνητα να έχουν κατασκευαστεί χωρίς λόγο, σπαταλώντας άδικα άφθονη ενέργεια και πρώτες ύλες για την παραγωγή τους.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube