Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά τον χειμώνα;

Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά τον χειμώνα;

Και ποια είναι τα ηλεκτρικά που ζημιώνονται λιγότερο στις χαμηλές θερμοκρασίες;

Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά

Καθώς κατεβάζουμε τα χειμωνιάτικα και τις κουβέρτες από το πατάρι, είναι η κατάλληλη στιγμή να σκεφτούμε πώς θα διαχειριστούμε την αυτονομία του ηλεκτρικού μας αυτοκινήτου. Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά μοντέλα όταν πιάνει ο χιονιάς;

Δεν είναι μυστικό ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μειώνουν την εμβέλεια των EV, αλλά η πτώση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα μοντέλα. Μερικά ηλεκτρικά τα πηγαίνουν καλύτερα, ενώ άλλα επηρεάζονται σαφώς περισσότερο.

Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά όταν πέφτουν οι θερμοκρασίες; Αν διαλέξεις το κατάλληλο, όχι ιδιαίτερα πολλή. Αν όμως κάνεις λάθος επιλογή, θα βγάζεις τα μισά χιλιόμετρα

Κατά την περσινή χειμερινή περίοδο, η Recurrent συγκέντρωσε δεδομένα από 10.000 EV στις ΗΠΑ για να αναλύσει πώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρέασαν το εύρος οδήγησής τους. Μετά την ανάλυση 18 μοντέλων, διαπίστωσε ότι η μέση απώλεια αυτονομίας ήταν 29,7%.

Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά

Μεταξύ των ηλεκτρικών οχημάτων που αναλύθηκαν, το Audi E-Tron των ετών 2021-2022 , το οποίο ανανεώθηκε πλέον κι ονομάζεται Q8 E-Tron, είναι ο πρωταθλητής. Χάνει μόλις 16%.

Το ακολουθεί το Nissan Leaf δεύτερης γενιάς, το οποίο στους μηδέν βαθμούς βλέπει την αυτονομία του να μειώνεται κατά 23%. Η δημοσίευση σημειώνει ότι ορισμένοι οδηγοί στην Αλάσκα δηλώνουν εξαιρετικά ικανοποιημένοι με το μοντέλο της Nissan.

Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά

Αλλά η εταιρεία που όλα της τα μοντέλα λάμπουν αναφορικά με τη θερμική διαχείριση είναι η Tesla. Το Model 3 , το Model Y και το Model X έχασαν το καθένα 24%  κατά μέσο όρο τον χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μέχρι 30% οι απώλειες στη φόρτιση σε οικιακή πρίζα

Τα δεδομένα της Tesla είναι ίσως το πιο ακριβή, αφού προκύπτουν από ένα εντυπωσιακό μέγεθος δείγματος. Η Recurrent αξιολόγησε 4.375 Model Y, 4.576 Model 3 και 249 Model X. Αν σκεφτούμε ότι όλα τα μοντέλα της έρευνας ήταν 10.000, σχεδόν τα 9 στα 10 ήταν Tesla.

Πόση αυτονομία χάνουν τα ηλεκτρικά

Ξεχωρίζουμε επίσης το υπέροχο Ford F-150 Lightning, που χάνει μόλις 26%. Το παλιό Nissan Leaf δεν τα πήγε τόσο καλά, με μείωση 34%, όσο κι η πρώτη γενιά του Hyundai Kona, αλλά κι η Ford Mustang Mach-E.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Συγκρίνουμε: Ford Mustang Mach-E 4X vs Hyundai IONIQ 5 AWD vs VW ID.4 GTX

Εκεί όμως που τα αποτελέσματα προβληματίζουν είναι στο Chevrolet Bolt (-42%) και στο Volkswagen ID.4, που βλέπει την αυτονομία του σχεδόν να μειώνεται στο μισό (πτώση 46%).

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube