Opel Kadett A 1962-1965, δόκιμος με πολλά γαλόνια [video]

Opel Kadett A 1962-1965, δόκιμος με πολλά γαλόνια [video]

To Opel Kadett A έθεσε τις βάσεις για ένα νέο, πιο σύγχρονο και μοντέρνο «λαϊκό αυτοκίνητο». Και σε μόλις τρία χρόνια οδήγησε την Opel σε μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες της με το Kadett B.

To Opel Kadett A εφέτος κλείνει τα 60 χρόνια του. Το πρώτο μεταπολεμικό μικρό μοντέλο των Blitz εγκαινίασε το νέο εργοστάσιο της φίρμας στο Bochum το '62. Τέσσερα χρόνια το κοντέρ της παραγωγικής μονάδας θα έγραφε 1.000.000 Kadett, από τα οποία τα 650.000 θα ήταν Kadett Α.

Με έτος ίδρυσης πριν από 160 χρόνια, το 1862, η Opel κατασκεύασε το πρώτο αυτοκίνητό της το 1899. Το 1927, η General Motors εξαγόρασε το 80% των μετοχών  του μεγαλύτερου Γερμανού κατασκευαστή της εποχής, με κάτι λιγότερο από 26 εκατ. δολάρια. Και το 1931 το υπόλοιπο 20%. Ο αμερικανικός κολοσσός ύστερα από 90 χρόνια, το 2017, παρέδωσε την επιχειρηματική σκυτάλη της Opel στα χέρια του Groupe PSA που από τον Ιανουάριο του 2020 αποτελεί έναν από τους πυλώνες του Ομίλου Stellantis.

Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η Opel θα κατασκεύαζε μπόλικα μοντέλα που θα είχαν μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό. Μεταξύ αυτών και το Kadett το 1936. Ωστόσο, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έβαλε τέρμα στις λειτουργίες της εταιρείας που εξαναγκάσθηκε στην κατασκευή αποκλειστικά στρατιωτικού υλικού. Έτσι η πρώτη γενιά του Kadett έκανε καριέρα μόλις για τέσσερα χρόνια, έως το 1940.

Μεταπολεμικά, η GM επανήλθε στα πράγματα και η Opel δραστηριοποιήθηκε εκ νέου ως μαζικός κατασκευαστής από το 1953. Με τα Rekord, Olympia Rekord, Rekord P1 και P2, οι Blitz ήρθαν να καλύψουν μια πελατεία στη μεσαία κατηγορία και executive κατηγορία. Το καλοκαίρι του ’60 όμως, η Opel υπό την General Motors αποφάσισε να λανσάρει στην αγορά ένα βασικό μοντέλο για να ανταγωνιστεί τον πάμφθηνο Σκαραβαίο και το Ford Taunus 12M.

Opel Kadett A 1962-1965
«Opel Kadett - με λίγα λόγια, ΟΚ», ήταν το γεμάτο αυτοπεποίθηση μότο μιας διαφημιστικής καμπάνιας. Άλλωστε, η Opel είχε διανύσει περισσότερα από 1,5 εκατ. χιλιόμετρα δοκιμών με 30 πρωτότυπα σε δοκιμές κοντά στο Rüsselsheim, στο Milford στις ΗΠΑ και στον Αρκτικό Κύκλο. Η GM ξόδεψε συνολικά 50 εκατ. μάρκα, γιγάντιο ποσό εκείνη την εποχή, για την εξέλιξη του Opel Kadett A.


Η General Motors βέβαια, είχε θέσει ήδη σε τροχιά το πρότζεκτ για το νέο μικρό αυτοκίνητο πολύ νωρίτερα, από το 1957. Και για πρώτη φορά ο γίγαντας του Detroit ανέθεσε όλη την τεχνική μελέτη στον διευθυντή προϊόντων της Opel, Karl Stief. Μια απόφαση που υπαγορεύτηκε από την εγγενή αδυναμία της GM να σχεδιάσει ένα τόσο μινιμαλιστικό αυτοκίνητο.

Ωστόσο, το εργοστάσιο του Rüsselsheim δεν διέθετε ούτε την παραγωγική ικανότητα ούτε το απαραίτητο προσωπικό για κάτι τέτοιο. Επομένως ήταν επιτακτική ανάγκη να βρεθεί μια νέα τοποθεσία για τη συναρμολόγηση του μικρού Opel.

Έτσι και παρότι βρισκόμασταν εν μέσω της κρίσης άνθρακα στην κοιλάδα του Ruhr, η General Motors προχώρησε σε μια κολοσσιαία επένδυση (1,3 δισ. γερμανικά μάρκα) στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, στο Bochum. Όσο για το προσωπικό, υπήρχαν ήδη διαθέσιμοι 14.000 άνεργοι σε μια περιοχή που πληττόταν σοβαρά από το κλείσιμο των ορυχείων.

Opel Kadett A 1962, Bochum Factory, Germany
Η GM αγόρασε στο Bochum το 1960 δύο εκτάσεις των 677.496 m² και 709.216 m², στο Langendreer και στο Laer αντίστοιχα, που απείχαν μεταξύ τους 4,5 km. Η απόσταση απαιτούσε πολύπλοκη εφοδιαστική αλυσίδα. Στο Langendreer κατασκευάζονταν κινητήρες, κιβώτια ταχυτήτων και αναρτήσεις που στη συνέχεια μεταφέρονταν με τρένο στο Laer όπου βρίσκονταν οι πρέσες και τα εσωτερικά για να γίνει η τελική συναρμολόγηση!


Από την αρχή του πρότζεκτ, η Opel είχε επιλέξει την αναβίωση του ονόματος «Kadett», με την έναρξη της παραγωγής του να τοποθετείται για τις 10 Οκτωβρίου του 1962, σηματοδοτώντας παράλληλα τα εκατό χρόνια των Blitz. Όσο για τις προδιαγραφές του πρότζεκτ, ήταν ο ανταγωνισμός αυτός που τις έθεσε τις προδιαγραφές του νέου πρότζεκτ και είχαν δύο κύριους άξονες: Η χωρητικότητα του μοτέρ δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 1.000 cc και το βάρος τα 700 kg… Εξ ου και η κωδική ονομασία του πρότζεκτ, TL 700. «TL» για το «Technische Leitung» που στα γερμανικά πάει να πει «τεχνική διαχείριση» και το «700» για τα κιλά του αυτοκινήτου.

Ο Stief ξεκίνησε το TL 700 με την υποστήριξη του Hans Mersheimer για τη σχεδίαση του αμαξώματος και του Werner K. Strobel για τα μηχανικά μέρη. Το στούντιο του σχεδιαστή Hans Mersheimer στο Bochum ήταν τότε ένα γραφείο μόλις 15x15 m που φιλοξενούσε μια ολιγομελή ομάδα με ελάχιστη εμπειρία στον σχεδιασμό αυτοκινήτων. Αυτό εν πολλοίς εξηγεί και τις γραμμές του Kadett που ήταν σε τέτοιο σημείο εμπνευσμένες από το Rekord P2 που έμοιαζε ως αντίγραφό του σε αναγωγή.

 Opel Kadett A 1962, Bochum Factory, Germany

Οπτικά το Opel Kadett A δεν εισέφερε τίποτα το νεωτεριστικό, τεχνολογικά ήταν σαφώς αποστασιοποιημένο από τους προκατόχους του.

Από την άλλη, μπορεί ο κινητήρας του Opel Kadett A να φορούσε χυτοσιδηρή κεφαλή που περιόριζε τη δυνατότητα για αύξηση στη σχέση συμπίεσης, αλλά ο Strobel και το τιμ του έκαναν αξιοσημείωτη δουλειά στην εξέλιξη του νέου κινητήρα που ζύγιζε μόλις 96 κιλά. Το υπέρ-τετράγωνο μοτέρ με τον πλαϊνό εκκεντροφόρο φορούσε πιστόνια από κράμα αλουμινίου.

Ο σφυρήλατος στρόφαλος στηριζόταν σε τρία έδρανα βάσης, ο θάλαμος καύσης ήταν πλήρως επεξεργασμένος για τη μείωση των θερμών σημείων και η πολλαπλή εισαγωγής ήταν φτιαγμένη από αλουμίνιο. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο κινητήρας αυτός παρέμεινε στην παραγωγή σε διάφορες μορφές μέχρι τη δεκαετία του ’90.

Opel Kadett A 1962-1965
Το υγρόψυκτο μοτέρ με τα 40 άλογα ήταν στιβαρό και απροβλημάτιστο κατά πώς ήθελε η παράδοση της Opel.


Με τροφοδοσία από ένα ανεστραμμένο 30άρι καρμπιρατέρ της Opel, ο 4κύλινδρος των 993 cc απέδιδε 40 άλογα και 71 Nm από τις 2.200 rpm. Νούμερα που εξ ορισμού δεν προορίζονταν για να βάλουν φωτιά στην άσφαλτο, αλλά υποδήλωναν αξιοπιστία και αντοχή. Το μοτέρ συνδυαζόταν με ένα 4άρι χειροκίνητο σασμάν, φουλ συγχρονιζέ μέσω ενός μονόδισκου αμπραγιάζ με διάφραγμα.

Την πίσω ανάρτηση του Opel Kadett A ανέλαβε ένας άκαμπτος άξονας με ημί-ελλειπτικές δίφυλλες σούστες, αλλά και στήριξη με λεβιέδες. Επιλογή που είχε να κάνει με τη μεγάλη στρέψη που θα αντιμετώπιζαν οι σούστες στην περίπτωση στήριξης του άκαμπτου. Εξ ου τελικά και η πολύ λοξή τοποθέτηση των αμορτισέρ. Opel Kadett A 1962-1965
Η εμπρός ανάρτηση ήταν λίγο πιο πρωτότυπη με σύστημα εγκάρσιου παραλληλόγραμμου. Αντίθετα με ό,τι γινόταν στην πλειονότητα των αυτοκινήτων της εποχής, δεν χρησιμοποιούσε ελικοειδή ελατήρια αλλά μια τρίφυλλη σούστα τοποθετημένη εγκάρσια, στερεωμένη στο αμάξωμα. Αλλά όχι στη μέση όπως συνήθως, αλλά με δύο συνδετήρες που βρίσκονταν στα μισά της απόστασης μεταξύ του νοητού διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου και της εξωτερικής άρθρωσης του τιμονιού προκειμένου να λειτουργεί ως αντιστρεπτική.

Η σούστα ήταν αγκυρωμένη σε κάθε άκρο της στο κάτω ψαλίδι της ανάρτησης. Εμπρός και πίσω, ανάμεσα σε κάθε φύλλο της, παρεμβάλλονταν στοιχεία από καουτσούκ για τον περιορισμό των παρασιτικών θορύβων.

Opel Kadett A 1962-1965
Μεγάλο κοκάλινο τιμόνι με ξεχωριστή νικελένια στεφάνη κλάξον, παραλληλόγραμμο κοντέρ με κορδέλα που άλλαζε χρώμα ανεβαίνοντας σε ταχύτητα και δύο στρογγυλά όργανα για βενζίνη και θερμοκρασία.


Τέλος, η Opel εγκατέλειψε για πρώτη φορά τον ατέρμονα για μια ακριβέστερη κρεμαγέρα, με το τεχνικό φύλλο του Opel Kadett A να ολοκληρώνεται με τέσσερα ταμπούρα των 200 mm, μονό κύκλωμα και master vac (σερβόφρενο). 

Στις 20 Αυγούστου του 1962, διοργανώθηκε η επίσημη παρουσίαση και δοκιμή του νέου Opel Kadett A για τον Τύπο, παραδόξως στο Rüsselsheim και όχι στο Bochum. Οι απόψεις των δημοσιογράφων ήταν αντικρουόμενες για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου, αλλά όλοι αναγνώρισαν τη σύγχρονη γραμμή, την ευρυχωρία για την κατηγορία, το «πραγματικό» πορτμπαγκάζ και την καλή ορατότητα χάρη στις γενναιόδωρες γυάλινες επιφάνειες. Ο κινητήρας μπορεί να μην ήταν κάτι το εξαιρετικό, αλλά το αυτοκίνητο είχε σήμα «Opel», φίρμα γνωστή για την αξιοπιστία των μηχανικών μερών και την ποιότητα στα φινιρίσματά της.

Opel Kadett A 1962-1965, press presentation in Bochum
H παρουσίαση στον Τύπο δεν έγινε στη γενέτειρα του Opel Kadett A αλλά στο Rüsselsheim, αφήνοντας ανάμικτες εντυπώσεις στους δημοσιογράφους. Το κοινό όμως εξετίμησε τα πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου, ανεβάζοντας το κοντέρ στις 500.000 πωλήσεις τον Ιανουάριο του '65.


Το Opel Kadett A κόστιζε μόνο 5.075 γερμανικά μάρκα, μόλις 95 περισσότερα από έναν παλιομοδίτικο Σκαραβαίο 1200 Export.

Το Opel Kadett A λανσαρίστηκε αρχικά ως δίθυρη, 4θέσια μπερλίνα, με την γκάμα να ολοκληρώνεται στο Σαλόνι της Γενεύης τον Μάρτιο του 1963 με την πολυτελή έκδοση «L»: Μπόλικο νίκελ στο εξωτερικό, πιο προσεκτικά φινιρίσματα στην καμπίνα με βελούδινα χαλιά, υφασμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα, αλλά και πιο προηγμένο εξοπλισμό με «σινιάλο» για τους προβολείς, φως όπισθεν, φως στο πορτμπαγκάζ…

Opel Kadett A 1962-1965
To πλούσιο Kadett L εξωτερικά ξεχώριζε με μπόλικο νίκελ, πούλιες στους προφυλακτήρες, φώτα όπισθεν (και στα δύο φανάρια, παρακαλώ) και στάνταρ πλευρικό καθρέφτη συνοδηγού.


Μαζί του και το παραδοσιακό στέισον που στην Opel είχε πάρει το όνομα «Caravan» ήδη από την εποχή των Rekord. Η πρακτικότητα του τελευταίου προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους επαγγελματίες που εξετίμησαν δεόντως τον χώρο του πορτμπαγκάζ με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος. Το ίδιο και οι πολυμελείς οικογένειες που μπορούσαν να βάλουν τα παιδιά να καθίσουν -με την πλάτη στη φορά κίνησης- σε ένα επιπλέον παγκάκι.

Opel Kadett A Caravan 1963-1965
Το φθινόπωρο του ’63, η γκάμα του Opel Kadett A εμπλουτίστηκε με ένα κουπέ, το εμπρός μέρος του οποίου είχε ανασχεδιαστεί πλήρως από τον στιλίστα Erhard Schnell -πατέρα των κατοπινών GT και Calibra. Αυτή η ανανέωση, που ήταν αίτημα του νέου αρχισχεδιαστή Clare McKichan, προμήνυε τον σχεδιασμό που θα υιοθετείτο στο Kadett B με στρογγυλά φανάρια σε τετράγωνη μάσκα.

Κουπέ που θα επωφελείτο όμως και από την εξέλιξη του κινητήρα: Νέος εκκεντροφόρος, υψηλότερη σχέση συμπίεσης, μεγαλύτερο καρμπιρατέρ και ισχύ στα 48 άλογα. Αναβάθμιση που ανέβασε την τελική από τα 120 στα 136 km/h.

Opel Kadett A Coupé 1963-1965
To Kadett Coupé με τα 48 άλογα και τον στροφάτο χαρακτήρα ανέβασε τις μετοχές του μικρού Opel.


Με το βάρος του αυτοκινήτου μόλις στα 685 κιλά και το μοτέρ να σκαρφαλώνει μέχρι τις 6.500 rpm, το Opel Kadett A Coupé ανέβασε τις μετοχές του στη σπορτίβ κοινότητα. Κάτι που δεν παρέλειψε να σημειώσει ο αυτοκινητικός Τύπος, με το AMS να αναφέρει ότι «κανένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας δεν είναι σε αντίστοιχο το σημείο ικανό να συνδυάζει τη χρησιμότητα και την αξιοπιστία με την οδηγική ευχαρίστηση». Λίγο αργότερα και η μπερλίνα L θα φορούσε τη μάσκα και τον κινητήρα του κουπέ.

Opel Kadett A 1962-1965
Το ντεκόρ για το προσπέκτους του Opel Kadett Α είχε άρωμα Αθήνας, με φωτογράφηση εμπρός από το Ηρώδειο και στο γραφικό Μικρολίμανο (τότε Τουρκολίμανο) στον Πειραιά.

Opel Kadett A 1962-1965

Με την ετυμηγορία «απροβλημάτιστο», το Opel Kadett A γνώρισε τεράστια επιτυχία στα τρία χρόνια της καριέρας του, με 649.512 πωλήσεις. Από αυτές, οι 469.428 ήταν μπερλίνες, οι 126.616 Caravan και οι 53.468 Coupé. Το καλοκαίρι του ’65, στην ΙΑΑ στη Φρανκφούρτη, παρουσιάστηκε η εξέλιξη του μοντέλου, το Kadett B που έδωσε στους Blitz μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες τους. Οι πωλήσεις για όλες τις εκδόσεις του να έφτασαν τα 2.691.300 αυτοκίνητα από το 1965 μέχρι το 1973.

Το Kadett A σε αριθμούς
ΑΜΑΞΩΜΑ
Τύπος Αυτοφερόμενο ατσάλινο
Καροσερί 3θυρη μπερλίνα
Συντελεστής οπισθέλκουσας Cd 0,53 (εκτιμώμενος) 
Διαστάσεις 3.923 mm x 1.470 mm x 1.410 mm
Μετατρόχιο εμπρός-πίσω 1.200 mm – 1.205 mm
Μεταξόνιο 2.325 mm
Βάρος 670 kg
Ωφέλιμο φορτίο 355 kg
Πορτμπαγκάζ 289 lt
Ρεζερβουάρ 33 lt 
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος GM Opel OHV 1000
Θέση Εμπρός, διαμήκης
Υλικό Χυτοσιδηρός κορμός και καπάκι
Κύλινδροι Τέσσερις σε σειρά 
Χωρητικότητα 993 cc
Διάμετρος x διαδρομή 72 mm x 61 mm
Εκκεντροφόροι Ένας πλάγιος
Bαλβίδες Δύο επικεφαλής ανά κύλινδρο 
Συμπίεση 7,8:1
Ανάφλεξη Κλασική με πλατίνες και ντιστριμπιτέρ
Τροφοδοσία Μηχανική αντλία βενζίνης, ένα μονό κάθετο καρμπιρατέρ Opel
Σύστημα λίπανσης Υπό πίεση, χωρητικότητα κυκλώματος 2,8 lt (με αλλαγή φίλτρου)
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτο, κλειστό κύκλωμα υπό πίεση, μηχανικό βαντιλατέρ μόνιμης ζεύξης, χωρητικότητα 5,1 lt
Μέγιστη ισχύς 40 PS/5.000 rpm (νετ)
Μέγιστη ροπή 70,6 Nm/2.200-3.000 rpm (νετ)
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
Τύπος Στους πίσω τροχούς
Συμπλέκτης Ξηρός μονόδισκος
Κιβώτιο 4τάχυτο+όπισθεν (4η 1:1)
Τελική σχέση μετάδοσης 3,889:1
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Εμπρός Ανεξάρτητη, διπλά ψαλίδια, εγκάρσια τρίφυλλη σούστα, υδραυλικά τηλεσκοπικά αμορτισέρ
Πίσω Άκαμπτος άξονας, διαμήκεις ημί-ελλειπτικές δίφυλλες σούστες, υδραυλικά τηλεσκοπικά αμορτισέρ
Ζάντες Ατσάλινες 3,0J x 12” 
Λάστιχα 5.50-12 (140 R12)
ΦΡΕΝΑ
Τύπος Υδραυλικά, ταμπούρα 200 mm εμπρός και ταμπούρα 200 mm πίσω, μονό κύκλωμα, σέρβο
Χειρόφρενο Μηχανικό στα πίσω ταμπούρα
ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
Τύπος Μηχανική κρεμαγέρα
Κύκλος στροφής 10,4 m
ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Τύπος 6βολτο με δυναμό
Μπαταρία 66Ah
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Τελική ταχύτητα 120 km/h (4η)
0-100 km/h 21,3”
0-400 m 20,5” @ 98 km/h
0-1.000 m 40,4” @ 120 km/h
Κατανάλωση 7,0 lt/100 km (μέση εργοστασιακή) 
ΤΙΜΗ
Τιμή στη Γερμανία (1962) 5.075 DM
Τιμή σήμερα €8.000 έως €10.000 (πολύ καλή έως άριστη κατάσταση)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Opel Kapitän 1938-1970
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Opel Diplomat 1964-1977
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Opel Manta 1970-1975: Αντί-Capri [video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Opel Commodore GS/E 1973-1977
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Opel Kadett GT/E 1976-1980 [video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Opel, 110 χρόνια 4βάλβιδα μοτέρ​

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube