XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW [video]

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW [video]

Ο Κινέζος κατασκευαστής υπερηφανεύεται ότι με το XPeng G9προσφέρει την ταχύτερη επαναφόρτιση στον κόσμο, η οποία σου επιτρέπει να ανακτήσεις 200 km αυτονομίας σε 5”!

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW

Η κινεζική εταιρεία, ύστερα από τα P7, G3 (που λανσαρίστηκαν ήδη στην Ευρώπη) και ένα ιπτάμενο κόνσεπτ, μας παρουσιάζει το νέο της μεγάλο SUV, το XPeng G9. Ένα μοντέλο που ξεχωρίζει για τον αριθμό των διαφορετικών παραλλαγών που προσφέρει, με κίνηση στους δύο ή στους τέσσερις τροχούς, αλλά κυρίως για την υπέρ-ταχεία επαναφόρτισή του στα 480 kW. Η 

Αναμφισβήτητα αυτό το χαρακτηριστικό έχει μεγάλη αξία όταν ξέρεις ότι σήμερα, τα μοντέλα που μπορούν να φορτίσουν με ισχύ πάνω από 200 kW μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού... ή σχεδόν. 

Εάν επαληθευτούν τα εργοστασιακά δεδομένα φόρτισης, το XPeng G9 θα γίνει το ηλεκτρικό όχημα παραγωγής με την ταχύτερη επαναφόρτιση στον κόσμο...

Όμως, το XPeng G9 «κορυφαίας κλάσης» διαθέτει τα κι άλλα μέσα για να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του, ον ξεχειλίζοντας από επιδόσεις, συνδεσιμότητα και βοηθήματα οδήγησης. Και θα μπορούσαμε κάλλιστα να το δούμε και στην Ευρώπη, καθώς η XPeng δεν κρύβει τις διεθνείς φιλοδοξίες της για το μοντέλο.

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW

Στο τεχνικό φύλλο του, το μεγάλο XPeng G9 ξεπερνά σε μήκος τα 4,89 m, με το πλάτος να φτάνει τα 1,94 και το ύψους τα 1,68 m. Διαστάσεις που το φέρνουν αντιμέτωπο με τα Audi E-tron, BMW iX και Tesla Model X. Το XPeng G9 διατίθεται σε τρεις πισωκίνητες εκδόσεις με ισχύ 313 ίππων και 430 Nm. Νούμερα που το καθιστούν ικανό να πιάνει τα 200 km/h και να επιταχύνει από 0 έως 100 km/h σε 6,4”.

Η αυτονομία του κυμαίνεται από 570 km (βασική έκδοση) έως 702 km (Long Range) σύμφωνα με τον κινεζικό κύκλο CLTC.

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW

Όμως, η XPeng διαθέτει επίσης τρεις εκδόσεις με δύο κινητήρες και τετρακίνηση με συνδυαστική ισχύ 551 ίππων και ροπή 717 Nm. Η μέγιστη ταχύτητα όμως παραμένει ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 200 km/h. Η XPeng διευκρινίζει ότι η αυτονομία των τριών αυτών εκδόσεων είναι 650 km.

Αλλά το αποκορύφωμα του XPeng G9 με ηλεκτρική αρχιτεκτονική 800 V είναι η ικανότητά του να επαναφορτίζεται γρήγορα με συνεχές ρεύμα. Το XPeng G9 θα μπορούσε να επαναφορτίσει με ισχύ έως και 480 kW. Αρκετά για να ανακτήσεις 200 km αυτονομίας σε μόλις 5’ και για να ανέβεις από το 10% στο 80% της φόρτισης σε μόλις 15 λεπτά.

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW

Εάν επαληθευτούν αυτά τα δεδομένα, το XPeng G9 θα είναι σαφώς το ηλεκτρικό όχημα παραγωγής που πετυχαίνει την ταχύτερη επαναφόρτιση στον κόσμο... Μια επίδοση βέβαια που είναι συνολικά πολύ θεωρητική και γενικά άχρηστη στην Ευρώπη, όπου είναι ήδη δύσκολο να βρεις τερματικούς σταθμούς που πετυχαίνουν ισχύ πάνω από 200 kW.

Ομολογουμένως, οι τεχνικές προδιαγραφές του XPeng G9 είναι στο επίπεδο του ευρωπαϊκού ή του αμερικανικού ανταγωνισμού. Αλλά αυτό το μεγάλο κινεζικό SUV «κορυφαίας κλάσης» μπορεί να υπερηφανεύεται για τη γεμάτη τεχνολογία καμπίνα του.

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW

Εκτός από το ψηφιακό ταμπλό και τις δύο οθόνες 15 ιντσών με «διαδραστικό, τρισδιάστατο περιβάλλον χρήστη που βασίζεται στο Unity3D», το XPeng G9 επωφελείται από έναν υπερσύγχρονο φωνητικό βοηθό. Ικανό να ανταποκρίνεται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, να ελέγχει περισσότερα από 600 λειτουργίες του οχήματος και να κατανοεί «διαδοχικές οδηγίες από διαφορετικούς επιβάτες χωρίς να χρειάζεται να κάνει επανεκκίνηση συνεχώς».

Όσον αφορά τα βοηθήματα οδήγησης, το XPeng G9 είναι εξοπλισμένο με ένα οπλοστάσιο βοηθημάτων οδήγησης δεύτερης γενιάς που χρησιμοποιούν δύο τσιπ Nvidia Drive Orin. Αυτοί οι επεξεργαστές είναι σε θέση να επεξεργάζονται 508 TOPS (τρισεκατομμύρια λειτουργίες ανά δευτερόλεπτο) για τη διαχείριση των πληροφοριών που παρέχονται από τους 31 αισθητήρες που είναι διάσπαρτοι σε όλο το αμάξωμα και μέσα στην καμπίνα και συμπληρώνονται από δύο LIDAR.

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW

Ωστόσο, το XPeng G9 δεν αφήνει ανικανοποίητη την πρακτικότητα και την άνεση. Διατίθεται μόνο σε διαμόρφωση πέντε θέσεων, προσφέρει γενναιόδωρο όγκο αποσκευών 660 λίτρων, ο οποίος μπορεί να αυξηθεί στα 1.576 lt όταν αναδιπλωθούν τα καθίσματα της δεύτερης σειράς.

Οι επιβάτες διαθέτουν υπέρ-επάρκεια σε ό,τι αφορά την εμπειρία πολυμέσων, καθώς το XPeng G9 είναι εξοπλισμένο με ηχοσύστημα 28 ηχείων που ενσωματώνονται σε ένα καθηλωτικό περιβάλλον 5D «που περιλαμβάνει δονήσεις καθισμάτων, τροποποιήσεις του φωτισμού περιβάλλοντος, ρυθμιζόμενο έλεγχο του κλιματισμού και εξατομικευμένα αρώματα καθώς βλέπεις μια ταινία, ακούγοντας μουσική ή απλώς χαλαρώνοντας».

XPeng G9, ηλεκτρικό SUV που φορτίζει στα 480 kW

Το XPeng G9 θα λανσαριστεί στην Κίνα και οι πρώτες παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2022. Η βασική έκδοση –στάνταρ πίσω κίνηση και αυτονομία – κοστίζει €44.543 € (309.900 ¥), ενώ η κορυφαία έκδοση της γκάμας, «Launch Edition», ξεκινά από τις €67.528 (469.900 ¥). Ωστόσο, η XPeng διατείνεται ότι σκοπεύει να διαθέσει το G9 διεθνώς.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube