Επίσημο: Νέο Peugeot 208 [video]

Επίσημο: Νέο Peugeot 208 [video]

Όπως και το νέο Renault Clio 5, το νέο Peugeot 208 θα είναι από τις βασικές ατραξιόν του εφετινού του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης. Ανακαλύψετε όλα τα μυστικά του, από τη σύλληψη έως την κατασκευή.

Στην αρχή ήταν το 205, ύστερα ήρθε το 206, στη συνέχεια το 207, αργότερα η πρώτη γενιά του 208 και σήμερα η δεύτερη γενιά του 208. Η δυναστεία των σύγχρονων σουπερμίνι της Peugeot, που ξεκίνησε από το 1983, στέφθηκε βήμα βήμα από επιτυχία. 

Η περίπτωση του σημερινού 208 είναι ενδεικτική αυτής της τάσης. Παρότι στο τέλος της ζωής, το υφιστάμενο 208 εξακολουθεί να πωλείται πολύ καλά. Ήταν το δεύτερο best-selling μοντέλο στη Γαλλία το 2018, με περισσότερα από 102.000 κομμάτια και μάλιστα με αύξηση 5% σε σύγκριση με το 2017. Ένα μοντέλο με ισχυρή γοητεία που διατηρεί το αμείωτο το ενδιαφέρον των καταναλωτών της κατηγορίας. Επομένως, η άφιξη αυτής της νέας γενιάς χαρακτηρίζεται επιεικώς στρατηγική.

208
Το 208 είναι το πιο μακρύ σουπερμίνι που έχει λανσάρει ποτέ η Peugeot, με το μήκος του να ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα.


Αν η Renault, για την πέμπτη γενιά του Clio επέλεξε μια εξωτερική αισθητική εξέλιξη σχετικά διακριτική και κοντά στην παλιότερη, η Peugeot από την άλλη επέλεξε την επανάσταση. Βάζοντας τέλος στις στρογγυλεμένες γραμμές, υιοθέτησε ένα σαφώς πιο αδρό στιλ. Ένα σχέδιο ξεκάθαρα εμπνευσμένο από τις τελευταίες δημιουργίες του Sochaux, περιλαμβανομένης και της μπερλίνας 508, με το φωτεινά «σπαθιά» να τρέχουν σε όλο σχεδόν το ύψος του προφυλακτήρα και να επεκτείνονται στους προβολείς που υιοθετούν επίσης τις διάσημες πια «νυχιές» της Peugeot. Υπογραφή που βρίσκουμε και στα πίσω φώτα. Οι πιο κωνικοί προβολείς περιβάλλουν μια πολύ πιο μεγάλη μάσκα και σαφώς πιο εκφραστική από της υφιστάμενης γενιάς. Και κατά το παράδειγμα του 508, η σήμανση «208» υπάρχει πάνω στο καπό.

208
Το καινούργιο 208 θα προτείνεται με δύο τύπους εμπρός φαναριών: Τα παραδοσιακά στην έκδοση «Allure» ή τα Full LED στις πλουσιότερες εκδόσεις.


Το προφίλ είναι επίσης εντελώς καινούργιο. Για πρώτη φορά, ένα σουπερμίνι του Sochaux υπερβαίνει τα τέσσερα μέτρα. Το νέο 208 λοιπόν μετράει σε μήκος 4,05 m, δηλαδή επτά πόντους πάνω από το παλιό. Αλλά είναι και χαμηλότερο κατά δύο πόντους, ενώ έχει φαρδύνει 3,2 cm. Αναλογίες και διαστάσεις που ενισχύουν τη δυναμική πλευρά του αυτοκινήτου.

Η άλλη σημαντική αλλαγή είναι στο πίσω μέρος, με πολύ καμπύλα φτερά και έντονα ξεχειλωμένους γοφούς που τονίζονται στους ώμους. Τα φώτα συνδέονται με μια ισοϋψή φαρδιά λωρίδα, αισθητική πρακτική που ήδη χρησιμοποιείται στο 508 για να φαρδύνει και να «καθίσει» καλύτερα το αυτοκίνητο στο μάτι. Και από τις πρώτες φωτογραφίες που βλέπουμε, είναι δύσκολο να μείνεις ασυγκίνητος από τη γοητεία αυτού του νέου 208, το οποίο εκφράζει την επιθυμία της της εταιρείας να πιάσει στην κορυφή της αγοράς, όπως με το 3008 ή το 508.

208
Οι ώμοι, βλέποντας το αυτοκίνητο από πίσω, είναι ιδιαίτερα τονισμένοι, ενισχύοντας το μυώδες παρουσιαστικό του.


Οι πρακτικές πτυχές φυσικά, που είναι απαραίτητες για ένα καθημερινό αυτοκίνητο, δεν έχουν ξεχαστεί. Η βασική καινοτομία υφίσταται από τον αρχικό σχεδιασμό, αρχής γενομένης από το ενδιάμεσο επίπεδο εξοπλισμού «Allure»: Ένας μικρός αποθηκευτικός χώρος στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας για την αποθήκευση του κινητού τηλεφώνου και μάλιστα σε όρθια θέση, σαν πάνω σε βάση. Οι υπόλοιποι χώροι για τα μικροπράγματα είναι κλασικοί, αλλά και σε μεγάλο πλήθος μέσα στην καμπίνα. 

Οι πίσω χώροι εξελίχτηκαν ελαφρώς στο χώρο των ποδιών παρά το μεταξόνιο που παρέμεινε σταθερό στα 2,54 m. Η μόνη απογοήτευση προέρχεται από τον χώρο αποσκευών των 265 λίτρων. Μια τιμή χαμηλότερη από αυτή του σημερινού 208 και σημαντικά μικρότερη από τις αναφορές της κατηγορίας -Volkswagen Polo και SEAT Ibiza, αμφότερες στα 350 λίτρα, μέχρι να έρθει το Clio 5 με τα 391 lt και τους σβήσει όλους. Μόνη παρηγοριά, ότι η χωρητικότητα θα είναι παρόμοια τόσο για τα θερμικά όσο και ηλεκτρικά συστήματα κίνησης.

Μια νέα γενιά του 3D i-cockpit
Με ντεμπούτο στην πρώτη γενιά του 208, το i-cockpit συνεχίζει να εξελίσσεται. Έτσι, το νέο 208 εγκαινιάζει ένα νέο i-cockpit που θα χαρακτηρίζεται από ένα τρισδιάστατο ψηφιακό όργανο. Μια μεγάλη πρεμιέρα που επιτρέπει στον οδηγό να δώσει προτεραιότητα στις απεικονίσεις και στις πληροφορίες που εκείνος θεωρεί σημαντικές. Φυσικά, το νέο τρισδιάστατο i-cockpit συνδυάζεται με μια οθόνη πολυμέσων που μπορεί να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα εξοπλισμού σε διαγώνιο 10,3”.

208
Το 208 εγκαινιάζει τα όργανα ελέγχου 3D, μια μεγάλη και σημαντική πρεμιέρα.

Το βασικό επίπεδο εξοπλισμού θα έχει οθόνη αφής πέντε ιντσών, ενώ τα ενδιάμεσα φινιρίσματα θα έχουν οθόνη 7”, ίδια με αυτή του υφιστάμενου 308. Όπως και στα 3008 και 508, θα υπάρχουν συντομεύσεις μέσω πλήκτρων που θυμίζουν πιανόλα. Όπως για το σύστημα ελέγχου κλιματισμού για παράδειγμα, αλλά η καινοτομία προέρχεται από το γεγονός ότι κάθε πλήκτρο θα έχει διπλή λειτουργία -μόνο με την οθόνη των 10,3” των ακριβών εκδόσεων.

208
Το παραδοσιακό μικρό τιμόνι αποτελεί φυσικά μέρος της όλης εξίσωσης, με ό,τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στη εύρεση της ιδανικής θέσης οδήγησης σε ορισμένους σωματότυπους.

208
Η οθόνη των 10,3 ιντσών είναι στάνταρ μαζί με πλοήγηση στις εκδόσεις Allure, GT-Line και GT. Οι εκδόσεις Active, Allure και GT-Line θα διαθέτουν 7άρα οθόνη, όπως αυτή του 308.


Από την άποψη του σχεδιασμού του ταμπλό, η Peugeot προχώρησε για άλλη μια φορά σε ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο σχέδιο με «καπλαμάδες» που επεκτείνονται στις επενδύσεις των θυρών, ντιζάιν που ενισχύει την αίσθηση της φιλόξενης καμπίνας. Εκείνο για το οποίο ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά, μιας και δεν έχουμε δει από κοντά το αυτοκίνητο, είναι η ποιότητα των υλικών στα «ύποπτα» μέρη, όπως οι επενδύσεις των θυρών και το χαμηλότερο μέρος του ταμπλό. Τέλος, μεταξύ των μικρών λεπτομερειών που αλλάζουν, οι πιο παρατηρητικοί θα δουν το νέο χειριστήριο του cruise control.

208
Η παρουσίαση του ταμπλό είναι εμπνευσμένη από του 508 και αποτελεί μια πραγματική ρήξη σε σχέση με την κλασική του υφιστάμενου μοντέλου.


Ιδιαίτερα πλούσιος εξοπλισμός
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το νέο 208 αποτελεί άλμα από την άποψη της νεωτερικότητας. Το νέο σουπερμίνι της Peugeot κληρονομεί «απλώς» την πλειονότητα του εξοπλισμού από το μεγάλο αδελφό του, το 508. Ανάλογα με το επίπεδο που επιλέγεις, μπορείς έχεις ημί-αυτόνομη οδήγηση, διατήρηση της λωρίδας και προσαρμοζόμενο cruise control, διαμόρφωση ορισμένων λειτουργιών μέσω του τηλεφώνου, όπως τηλεχειρισμό της θέρμανσης(!), θερμαινόμενα καθίσματα, φωτισμό φουλ LED, επαγωγική φόρτιση κινητού τηλεφώνου, πλήρως αυτόματο παρκάρισμα, ανίχνευση κόπωσης του οδηγού, αυτόματα φώτα ή αναγνώριση σημάτων του ΚΟΚ. Στοιχεία εξοπλισμού που εξακολουθούν να είναι σπάνια σε αυτήν την κατηγορία.

208

Η δομή της γκάμας θα συντίθεται από πέντε επίπεδα εξοπλισμού. Το όνομα του βασικού μοντέλου αλλάζει σε «Like», το οποίο θα ακολουθείται κατά σειρά από τα «Active» και «Allure», «GT-Line» και «GT», με το τελευταίο να προορίζεται μόνο για την αμιγώς ηλεκτρική έκδοση.

Βενζινοκινητήρες, ένας τουρμποντίζελ και ένα αμιγώς ηλεκτρικό
Εξελιγμένο πάνω από τη σπονδυλωτή πλατφόρμα CMP (Compact Modular Platform), το νέο 208 θα είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία του διαθέσιμο και σε 100% ηλεκτρικό. Το αμιγώς ηλεκτροκίνητο 208 θα πατά στην αντίστοιχη πλατφόρμα e-CMP, την ίδια με το DS 3 Crossback E-Tense. Εξοπλισμένο με ηλεκτρομοτέρ 136 PS και 26,5 kgm, θα φορά μπαταρία 50kWh που θα του επιτρέπει να πετυχαίνει αυτονομία 340 km σύμφωνα με το πρότυπο WLTP.

e-208
Οι πολλά υποσχόμενες προδιαγραφές επετεύχθησαν χάρη σε μια αντλία θερμότητας για τη θέρμανση της καμπίνας και στην ανάλογη θέρμανση ή ψύξη των μπαταριών προκειμένου να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ένα άλλο ισχυρό σημείο του e-208, λόγω της εγκατάστασης αυτών των μπαταριών κάτω από το δάπεδο, είναι ότι θα οι πρακτικές πτυχές του παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με τα θερμικά ομόλογά του, τόσο όσον αφορά το χώρο για τους πίσω επιβάτες όσο και για το πορτμπαγκάζ.

208

Όσον αφορά τα πιο κλασικά μοτέρ, στον κατάλογο θα υπάρχει μια γκάμα βενζινοκινητήρων και ένας τουρμποντίζελ. Σε αντίθεση με άλλες φίρμες, η Peugeot δεν έχει συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα το πετρέλαιο, καθώς ο BlueHDi 100 θα δίνει το παρών στον κατάλογο. Στην ουσία, θα έχουμε το μοτέρ Puretech των 75 PS με χειροκίνητο κιβώτιο, των 100 PS (με χειροκίνητο ή αυτόματο σασμάν οκτώ ταχυτήτων) και των 130 PS αποκλειστικά συνδυασμένο με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων. Η εξοικονόμηση βάρους ήταν προβλέψιμη, γνωρίζοντας ότι η χρήση της πλατφόρμας CMP μπορεί να μειώσει το βάρος του αυτοκινήτου μέχρι και 30 κιλά, στα οποία πρέπει να προστεθούν έξι κιλά που εξοικονομούνται με τη χρήση αλουμινένιου καπό.

Η νέα πλατφόρμα αναγκαστικά οδήγησε και σε ισχυρή επένδυση από μέρους της Peugeot. Το νέο 208 δεν θα κατασκευάζεται πλέον στο Poissy, αλλά κυρίως στην Trnava της Σλοβακίας, εργοστάσιο που ήδη ασχολείται με την κατασκευή του σημερινού 208 και του Citroën C3. Η άλλη εγκατάσταση θα είναι το Kenitra στο Μαρόκο. Το πρώτο εργοστάσιο θα διαχειρίζεται τις μεσαίες και ακριβές εκδόσεις εξοπλισμού, ενώ το μαροκινό θα φτιάχνει τα βασικά επίπεδα. Η Peugeot λοιπόν ανέθεσε την κατασκευή αυτού πολύ σημαντικού μοντέλου της στα δύο πιο πρόσφατα εργοστάσια, καθώς η εγκατάσταση στην Trnava εγκαινιάστηκε το 2006, ενώ εκείνη της Kenitra θα ξεκινήσει την παραγωγή τον προσεχή Ιούλιο.

208
Η πιλοτική γραμμή συναρμολόγησης χρησιμοποιείται για την εξέλιξη των διαδικασιών παραγωγής.


Το ολοκαίνουργιο Peugeot 208 δεύτερης γενιάς θα κάνει το ντεμπούτο της στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, 7-17 Μαρτίου. Ακόμη δεν γνωρίζουμε την τιμή του. Αλλά δεδομένου του τεχνολογικού επιπέδου του, και της τρέχουσας, πιο premium τοποθέτησης της Peugeot, θα ήταν ασφαλές να στοιχηματίσουμε ότι αυτή θα είναι ελαφρώς υψηλότερη από τη σημερινή και πιο ψηλή από αυτή του κορυφαίου ανταγωνιστή του στην Ευρώπη, του Renault Clio 5.

208

Η οδηγική παρουσίαση του νέου 208 στον Τύπο ξεκινά στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα στις ελληνικές εκθέσεις αναμένονται να φτάσουν στο τέλος του χρόνου. Μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2020 θα δούμε στις εκθέσεις και την ηλεκτρική έκδοση του νέου 208.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube