Επίσημο: Νέο Hyundai Kona Electric, 470 km αυτονομία, 0-100 km/h σε 7,6” [videos]

Επίσημο: Νέο Hyundai Kona Electric, 470 km αυτονομία, 0-100 km/h σε 7,6” [videos]

Tο δεύτερο EV της Hyundai, που θα ντεμπουτάρει στη Γενεύη, έχει ροπή 6,7 kgm λιγότερα από μια 997 Porsche 911 GT3 και διανύει 470 km με μια μόνο φόρτιση.

Tο δεύτερο EV της Hyundai, το Kona Electric, διαθέτει αυτονομία κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο μέτρησης NEDC 470 km από μία και μόνο φόρτιση της έκδοσης με τη μεγάλη μπαταρία των 64kWh.

Το μικρό SUV της Hyundai, το πρώτο EV στην κατηγορία, διαθέτει όμως δύο επιλογές μπαταρίας: Η μικρότερη αυτονομία των 300 km επιυυγχάνεται από μια συστοιχία μπαταριών 39,2kWh. Και οι δύο εκδόσεις έχουν τελική ταχύτητα 167 km/h και ροπή στρέψης 40,2 kgm -όσο και μια Alfa Romeo Giulia Veloce.

Η έκδοση με τη μικρότερη αυτονομία εμβέλειας, κινείται από ένα ηλεκτρομοτέρ 131 ίππων, ενώ χρειάζεται 9,3” για να πιάσει τα 100 km/h από στάση. Η άλλη έκδοση, αυτή με τη μεγαλύτερη αυτονομία, το ηλεκτρομοτέρ της αποδίδει 198 άλογα, ενώ χρειάζεται 7,6” για τη διαδικασία 0-100 km/h. Η αποδοτικότητα και για τους δύο κινητήρες δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά η Hyundai στοχεύει σε 15,2 kWh για κάθε 100 km, στο πλαίσιο του νέου προτύπου δοκιμών WLTP. Η θύρα φόρτισης βρίσκεται δίπλα στο σήμα Hyundai, στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

Η Hyundai διατείνεται ότι η μπαταρία του αυτοκινήτου που είναι ενσωματωμένη στην πλατφόρμα Kona δεν μειώνει τον εσωτερικό χώρο, κάτι που σημαίνει ότι η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ του ηλεκτρικού Kona είναι όση και του στάνταρ μοντέλου, δηλαδή 373 lt. Ωστόσο αυτή η τιμή ισχύει χωρίς την αποθήκευση του καλωδίου φόρτισης που μειώνει το χώρο κατά 41 lt, στα 332 lt. Ωστόσο, υπάρχει επιπλέον αποθηκευτικός χώρος στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου.

Η συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου του Kona Electric μακράς αυτονομίας μπορεί να φορτιστεί σε μόλις 54 λεπτά έως το 80% της χωρητικότητάς της από έναν ταχυφορτιστή 100kW ή σε 9 ώρες και 40 λεπτά από μια τυπική οικιακή πρίζα εναλλασσόμενου ρεύματος. Ο ίδιος χρόνος γρήγορης φόρτισης ισχύει και για το αυτοκίνητο μικρής αυτονομίας, αλλά ο τυπικός χρόνος οικιακής φόρτισης AC μειώνεται στις 6 ώρες και 10 λεπτά.

Στο εξωτερικό, το Electric είναι παρόμοιο με το στάνταρ Kona, αλλά έχει κλειστή μάσκα και δεν έχει εξάτμιση, ενώ οι 17άρες ζάντες ελαφρού κράματος είναι αποκλειστικά σχεδιασμένες για το αυτοκίνητο. Όσον αφορά τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης, υπάρχει μικρές διαφοροποιήσεις στους προφυλακτήρες και στην αεροτομή.

Στο εσωτερικό, υπάρχει ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων, head-up display και 7άρα οθόνη αφής για το infotainment, με έξτρα επιλογή την αναβάθμισή της στις 8”, μαζί με αναβαθμισμένη πλοήγηση και συνδρομή δεδομένων για ένα χρόνο. Τα εμπρός καθίσματα είναι θερμαινόμενα και αεριζόμενα, καθώς και ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα με οκτώ διαφορετικές ρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η διπλής κατεύθυνσης ρύθμιση της οσφυϊκής στήριξης. Στα έξτρα διατίθεται και το θερμαινόμενο τιμόνι.

Το Kona Electric είναι κάτι σαν ναυαρχίδα τεχνολογίας της μικρής γκάμα των SUV, με πολυάριθμα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού: Προσαρμοζόμενο cruise control, συστήματος παρακολούθησης λωρίδας κυκλοφορίας, οπίσθιας ειδοποίησης για cross-traffic και ΑΕΒ. Στόχος των συστημάτων, αλλά και της δομής του νέου Kona, είναι η απόσπαση βαθμολογίας πέντε αστέρων από τον Euro NCAP με υψηλά επιμέρους ποσοστά.

Η Hyundai δεν είναι σε θέση να αποκαλύψει ακόμα την τιμή του αυτοκινήτου, μιας και δεν προβλέπεται να βρίσκεται στις αγορές πριν από τον Δεκέμβριο του 2018. Αλλά θεωρούμε ότι για να είναι ανταγωνιστικό στην ελληνική αγορά, χρειάζεται να βρίσκεται ανάμεσα από στις 34 με 38 χιλιάδες ευρώ, όσο θα κοστίζει περίπου και το Nissan Leaf που είναι και ο πιο κοντινός ανταγωνιστής του.

Το πρώτο EV της Hyundai, το Ioniq Electric, αντιπροσωπεύει περίπου το 5% των πωλήσεων του μοντέλου. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το Kona, είτε με τη μικρή είτε με τη μεγάλη μπαταρία, να πουλάει καλύτερα από το διιστάμενων απόψεων όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι Ioniq.

Η Hyundai σχεδιάζει να εντάξει 16 ηλεκτροκίνητα μοντέλα στην γκάμα της της μέχρι το 2025. Το Kona Electric, το πρόσφατα αποκαλυφθέν Nexo που αντικατάστησε το ix35 Fuel Cell στην προσπάθεια της Hyundai με τις ενεργειακές κυψέλες υδρογόνου, και το Niro EV το φθινόπωρο, αποτελούν μέρος του παραπάνω σχεδιασμού. Στρατηγική στόχευση για να αναλάβει η Hyundai ηγετικό ρόλο στην οδήγηση με χαμηλές και μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube