Επίσημο: Νέες Citroën C4 και ë-C4 [video]

Επίσημο: Νέες Citroën C4 και ë-C4 [video]

Η Citroën επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση στα μικρομεσαία χάτσμπακ με τις νέες C4 και ë-C4.

Η Citroën παρουσίασε σήμερα τη νέα γενιά C4 μέσω διαδικτύου, μαζί με την αμιγώς ηλεκτρική εκδοχή της ë-C4. Αυτή είναι η δέκατη γενιά των μικρομεσαίων χάτσμπακ της Citroën, ύστερα από τα αντίστοιχα μοντέλα C4 (1928), Ami 6 (1961), Ami 8 (1969), GS (1970), GSA (1979), BX (1982), ZX (1991), Xsara (1997), C4 (2004 και 2010) και C4 Cactus (2014 και 2018).

Σχεδιαστικά, η νέα C4 ακολουθεί την αντισυμβατική παράδοση της γαλλικής φίρμας με αεροδυναμική σιλουέτα τύπου fastback, υιοθετώντας παράλληλα αρκετά στοιχεία από SUV και crossover μοντέλα - αυξημένη απόσταση από το έδαφος (15,6 cm), κοντοί πρόβολοι, ψηλό καπό, πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος και τροχούς μεγάλης διαμέτρου (690 mm). Το αυτοκίνητο έχει μήκος 4.360 mm, πλάτος 1.800 mm και ύψος 1.525 mm ενώ το μεταξόνιο είναι 2.670 mm.

Citroen C4 MY 2020

Στη μάσκα, κυριαρχούν τα διπλά φώτα LED σχήματος «V» ως προέκταση της γρίλιας και του σήματος της γαλλικής φίρμας, που είναι επηρεασμένα από τα CXPerience ConceptAmi One Concept και 19_19 Concept. Το καπό έχει έντονες δυναμικές γραμμές ενώ ο προφυλακτήρας έχει προστατευτική ποδιά.

Στο προφίλ συναντάμε τα Airbump χαμηλά στα μαρσπιέ, μυώδες αμάξωμα που δίνει έμφαση στους τροχούς 18" και μια γραμμή παραθύρων που παραπέμπει στη GS.

Πίσω, ξεχωρίζουν τα εκκεντρικά φώτα LED σχήματος «V» και η αεροτομή που χωρίζει το διπλό πίσω παρμπρίζ -μια αναφορά στην C4 Coupé. Την εικόνα συμπληρώνει το χαμηλό κατώφλι φόρτωσης, οι δύο πλευρικές εσοχές και ο διαχύτης.

Citroen C4

Στο ταμπλό συναντάμε την εξελιγμένη σχεδιαστική ταυτότητα της Citroën με μια κεντρική οθόνη αφής 10" στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας, μαλακά στην αφή υλικά στο ταμπλό, φυσικά χειριστήρια για τον κλιματισμό, πινελιές από χρώμα στις πόρτες, ambient εσωτερικό φωτισμό, τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, ψηφιακό πίνακα οργάνων και έγχρωμο head-up display.

Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας υποστηρίζει φωνητικές εντολές, navigation, συνδεσιμότητα Android Auto και Apple CarPlay. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει θερμαινόμενο παρμπρίζ, τιμόνι και καθίσματα (εμπρός και πίσω) και διζωνικό κλιματισμό με επιπλέον αεραγωγούς για τους πίσω επιβάτες.

Μεγάλη προτεραιότητα δόθηκε στην άνεση των επιβατών με το επόμενο στάδιο του προγράμματος Citroën Advanced Comfort. Η ανάρτηση με Progressive Hydraulic Cushions, υδραυλικά τέρματα ελληνιστί, σε συνδυασμό με τα καθίσματα Advanced Comfort φιλτράρουν τους κραδασμούς που περνούν στην καμπίνα προσφέροντας κύλιση «μαγικού χαλιού», ενώ αρκετή δουλειά έγινε και στην ηχομόνωση, λέει η Citroën . Παράλληλα, η γαλλική εταιρεία κάνει λόγο για την ψηλότερη θέση οδήγησης και το μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα στην κατηγορία. Ο χώρος αποσκευών των 380 λίτρων έχει διπλό πάτωμα, ενώ η χωρητικότητά του μπορεί να αυξηθεί έως και τα 1.250 λίτρα με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Citroen C4

Εκτός από την άνεση και την ευρυχωρία, η Citroën έχει δώσει μεγάλη έμφαση και στην πρακτικότητα, με 16 πρακτικές θήκες για μικροαντικείμενα συνολικής χωρητικότητας 39 λίτρων -περιλαμβανομένης της θήκης ασύρματης φόρτισης smartphone και της πρακτικής βάσης για smartphone και τάμπλετ εμπρός από τον συνοδηγό.

Το πακέτο συστημάτων υποβοήθησης και τεχνολογίας περιλαμβάνει 20 συστήματα που προσφέρουν εμπειρία ημιαυτόνομης οδήγησης. Αυτά περιλαμβάνουν τα Active Safety Brake, Collision Risk Alert και Post Collision Safety Brake, Blind Spot Monitoring, Active Lane Departure Warning, Adaptive cruise control με λειτουργία Stop & Go, Highway Driver Assist, Coffee Break Alert, Driver Attention Alert, Extended traffic sign recognition and recommendation, Intelligent beam headlights, Park Assist, Hill Start Asssist και Trailer Stability Control. Έχουμε επίσης πλευρικούς αισθητήρες παρκαρίσματος, κάμερα οπισθοπορείας με θέαση 360ο και αυτόματο χειρόφρενο.

 Citroen C4

Η νέα C4 θα είναι διαθέσιμη με πέντε νέους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες βενζίνης PureTech με ισχύ 100 PS, 130 PS και 155 PS που ικανοποιούν τις προδιαγραφές Euro 6d. Παράλληλα θα διατίθεται και με δύο κινητήρες πετρελαίου BlueHDi με ισχύ 110 PS και 130 PS. Εκτός από το χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, διατίθεται και το αυτόματο 8άρι διπλού συμπλέκτη EAT8.

Η ηλεκτρική ë-C4 κινείται με τη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα με απόδοσης 136 PS (100 kW) και 260 Nm που στέλνει τη δύναμη στους εμπρός τροχούς. Σύμφωνα με τις επιδόσεις που ανακοινώνει η εταιρεία, η επιτάχυνση 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε 9,7" ενώ η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 150 km/h. Η μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 50 kWh χαρίζει αυτονομία 350 km (WLTP), ενώ μπορεί να φορτίσει στο 80% της ενέργειάς της σε μόλις 30 λεπτά μέσω ταχυφορτιστή DC ισχύος 100 kW. Ενδεικτικά, μια πλήρης φόρτιση ολοκληρώνεται σε 5-7,5 ώρες μέσω wallbox και σε 15-24 ώρες μέσω οικιακής πρίζας.

Όσον αφορά το μείγμα πωλήσεων, ο CEO της Citroën, Vincent Cobée, δήλωσε πως από 6% που είναι σήμερα το ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων, πιστεύει πως η νέα ë-C4 θα έχει μερίδιο 8-10% από τις συνολικές πωλήσεις της C4 ενώ στόχος είναι στο μέλλον αυτό το νούμερο να φτάσει πιο κοντά στο 20%.

Οι νέες C4 θα εμφανιστούν στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών στο τέλος του έτους, αλλά θα είναι δυνατόν οι ενδιαφερόμενοι να παραγγείλουν το αυτοκίνητό τους νωρίς το φθινόπωρο. Οπότε και θα έχουμε τις ανακοινώσεις για την τιμή. Έτσι ακόμα ένα μοντέλο μπαίνει στη λίστα της χώρας μας που θα τύχει των ευεργετικών επιδοτήσεων και διευκολύνσεων της ελληνικής πολιτείας για την αγορά ενός 100% ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Οι δημοσιογραφικές παρουσιάσεις με οδήγηση τοποθετούνται τον Νοέμβριο.

[Πηγή Citroën]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube