Citroën Ami 6 1961-1969 [videos]

Citroën Ami 6 1961-1969 [videos]

Με σιλουέτα τύπου «Ζ» ήταν λες και δραπέτευσε από ταινία κινουμένων σχεδίων. Παράξενο, αλλά έξυπνο και οικονομικό, το Ami 6 παραμένει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Citroën.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, η Citroën ήθελε να συμπληρώσει την γκάμα της με ένα οικογενειακό μοντέλο που θα γεφύρωνε τα πράγματα ανάμεσα στο 2CV και στην DS.

Αυτή της η προσπάθεια ξεκίνησε με βάση το μικρό 2CV, με άλλα λόγια το σασί και το λιλιπούτειο δικύλινδρο αερόψυκτο μοτέρ μπόξερ. Αλλά ταυτόχρονα έπρεπε να υπακούει σε κάποιες αυστηρές προδιαγραφές: Η μεγαλύτερη δυνατή καμπίνα και ένα μεγάλο πορτμπαγκάζ για ένα αυτοκίνητο που δεν θα ξεπερνούσε τα τέσσερα μέτρα. Και τα πράγματα γίνονταν ακόμη δυσκολότερα, καθώς το αφεντικό, ο Pierre Bercot, δεν ήθελε καν να ακούσει για την υιοθέτηση μιας πέμπτης πόρτας που θα διευκόλυνε το πρότζεκτ.

Πραγματική Citroën
Για να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, ο Flaminio Bertoni, υπεύθυνος σχεδιασμού για τη φίρμα, ακολούθησε ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο μονοπάτι. Ένα αντεστραμμένο πίσω τζάμι που θα επέτρεπε το μοντάρισμα ενός πορτμπαγκάζ καλής χωρητικότητας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το χώρο στο πίσω κάθισμα, χωρίς να επιμηκύνει το σύνολο. Την συνταγή την είχαμε δει ήδη στο Ford Anglia του 1959, αλλά την πατρότητα του σχεδίου την έχει η Lincoln Continental MkIV, του δικού μας Alex Tremoulis. Ένα σχέδιο που ήταν το αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας για ηλεκτρικά ανοιγόμενο πίσω τζάμι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Citroën DS 1955-1975 [videos]

Για να βελτιώσει τη χωροταξία της καμπίνας, ο Bertoni κούρεψε το σύνολο της ψηλής οροφής, δίνοντας αυτή την παράξενη γραμμή «Ζ». H κλίση στο πίσω τζάμι επέτρεψε στο πορτμπαγκάζ να χωράει 200 lt, χωρίς να πληγεί η άνεση των επιβατών.

Φουτουριστικό, τολμηρό για κάποιους, φρικιαστικό για κάποιους άλλους, το Ami 6 δεν άφηνε κανέναν αδιάφορο. Ήταν ολοφάνερα ένα Citroën, όπως και τα αδέλφια του, και ήταν πολύ αβανγκαρντίστικο με τα μεγάλα τετράγωνα φανάρια εμπρός, πρεμιέρα για τη μαζική παραγωγή που έκαναν σχολή. Παρότι λοιπόν κανένας δεν θα το έλεγε όμορφο αυοκίνητο, δεν του έλειπε η προσωπικότητα. Ο Flaminio Bertoni, ιδιοφυής εμπνευστής των γραμμών της Τraction Avant και της DS, το χαρακτήριζε ως το πιο ολοκληρωμένη δημιουργία του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Citroën Traction Avant 1934-1957 [video]

Στην καμπίνα, το ευήλιο περιβάλλον, τα μαλακά καθίσματα και το μονόμπρατσο τιμόνι παρέπεμπαν στη Citroën DS. Η παρουσίαση όμως, απλή και λειτουργική, θύμιζε περισσότερο το μικρό αδέρφι του Ami 6, το 2CV.

Κράταγε, αλλά δεν πήγαινε
Το προσθιοκίνητο Ami 6 είχε να επιδείξει και θαυμάσια οδικά χαρακτηριστικά. Μια εικόνα όμως που θόλωνε από τις ανεπαρκείς επιδόσεις για ένα μικρό οικογενειακό αυτοκίνητο που προοριζόταν να κάνει μπόλικα χιλιόμετρα στις καλοκαιρινές διακοπές. Έτσι, παρότι το μοτέρ των 603 cc φροντίστηκε ειδικά για να ανεβάζει ψηλά τις στροφές του, πλαφονάριζε στα 105 km/h και λαχάνιαζε στην παραμικρή ανηφόρα. Τα πράγματα θα βελτιώνονταν ελαφρά με την έκδοση των 35 ίππων το 1967, ανεβαίνοντας επίσης ελαφρά και σε τελική ταχύτητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 40 χρόνια Citroën CX, 1974-1989 [video]

Φαίνεται όμως πως όλα αυτά δεν αποκάρδιωσαν ένα μεγάλο κοινό που γοητεύτηκε από την άνεση, τη φθηνή χρήση και, ίσως, από τη σιλουέτα του. Με 85.000 Ami 6 να βρίσκουν σπίτι το 1962, την πρώτη χρονιά του στους καταλόγους της Citroën, η υποδοχή του ήταν παραπάνω από θερμή. Ενισχυμένο από την επιτυχία της έκδοσης Break, θα ήταν το πιο καλά πουλημένο αυτοκίνητο στη Γαλλία το 1966.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Citroën 2CV Type A 1948-1953

Με συνολική παραγωγή κοντά στο μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα, θα εξαφανιζόταν από τους καταλόγους το καλοκαίρι του 1969, αφήνοντας τη θέση του στο Ami 8.

Το Ami 6 με μια ματιά
Κινητήρας Δικύλινδρος, επίπεδος
Χωρητικότητα 603 cc
Ισχύς 22-35 PS
Tελική ταχύτητα 105-115 km/h
Παραγωγή 483.986 αυτοκίνητα (1961-1969) 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube