Citroën Ami One Concept: Δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης [video]

Citroën Ami One Concept: Δεν χρειάζεται δίπλωμα οδήγησης [video]

Ένα προσιτό όχημα πόλης με συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις και έξυπνες λύσεις, ιδανικό για υπηρεσίες car sharing

Η Citroën, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της, παρουσίασε το πρωτότυπο Ami One, με το οποίο μας παρουσιάζει το όραμά της για τα οχήματα πόλης του μέλλοντος.

Το Ami One είναι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα πόλης με συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις (2.500 mm / 1.500 mm / 1.500 mm) και ιδιαίτερο σχεδιασμό που έχει στόχο το χαμηλό κόστος παραγωγής και τη χρήση του στα πλαίσια του car sharing ως εναλλακτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ενδεικτικό είναι πως το αμάξωμα κατασκευάστηκε από όσο το δυνατόν λιγότερα μέρη, ενώ οι πόρτες είναι ίδιες (για αυτό και ανοίγουν σε αντίθετη φορά) όπως και τα φωτιστικά σώματα.

Το βάρος των 425 kg τοποθετεί το μοντέλο στην κατηγορία heavy quadricycle, κάτι που σημαίνει πως η χρήση του δεν απαιτεί δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου ενώ μπορεί να οδηγηθεί από εφήβους άνω των 16 ετών. Η τελική του ταχύτητα περιορίζεται στα 45km/h (σύμφωνα με τη νομοθεσία) ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου προσφέρει αυτονομία 100km και επαναφορτίζει μέσα σε 2 ώρες.

Citroen Ami One

Σε σύγκριση με τα δίτροχα σκούτερ, η κλειστή διθέσια καμπίνα του Ami One προστατεύει τους επιβάτες από τα καιρικά φαινόμενα ενώ διαθέτει πληθώρα πρακτικών λύσεων και αποθηκευτικών χώρων. Η καμπίνα είναι κατασκευασμένη από ανθεκτικά υλικά που καθαρίζουν εύκολα, έτσι ώστε το όχημα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υπηρεσίες car sharing.

Ο μακρινός απόγονος του εικονικού πλέον 2CV έχει σπαρτιάτικο εξοπλισμό που περιλαμβάνει μια ψηφιακή οθόνη 5", ένα bluetooth ηχείο, ένα κουμπί start-stop και μια θήκη για smartphone που με τη βοήθεια μιας εφαρμογής μετατρέπεται σε head-up display ενσωματώνοντας όλες τις απαραίτητες λειτουργίες. Όπως αναφέρει η Citroën, ο πελάτης θα μπορεί να νοικιάσει το Ami One για διάστημα 5 λεπτών, 5 ωρών, 5 ημερών, 5 μηνών ή ακόμα και 5 ετών, χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή μέσω smartphone.

Citroen Ami One

Μαζί με το Ami One Concept, η γαλλική εταιρεία παρουσίασε και μια σειρά αξεσουάρ που περιλαμβάνουν ανεμοθραύστη (#RUN), φορητό ηχείο bluetooth (#LISTEN), μπρελόκ (#DRIVE), καλώδιο φόρτισης (#PLUG), θήκη σιλικόνης για smartphone (#CARE), ηλιακό φορτιστή origami (#CHARGE) και ένα μοντέλο αυτοκινήτου 1:43 για συλλέκτες (#PLAY). Επίσης για το εσωτερικό του μοντέλου διατίθενται ένα backpack που χωρά στον αποθηκευτικό χώρο μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού, ένα καλάθι για τα ψώνια και μια κυλινδρική τσάντα, τα οποία σχεδιάστηκαν με τη βοήθεια του Damien Béal.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube