Ταξίδι στο μέλλον με το Citroën 19_19 Concept [video]

Ταξίδι στο μέλλον με το Citroën 19_19 Concept [video]

Ένα φουτουριστικό όχημα σχεδιασμένο για να προσφέρει την απόλυτη άνεση στους επιβάτες, ιδανικό για αποδράσεις εκτός των πολυσύχναστων πόλεων.

Στα πλαίσια της έκθεσης τεχνολογίας VivaTech στο Παρίσι, η Citroën παρουσίασε το 19_19 Concept, ένα αυτόνομο και ηλεκτρικό πρωτότυπο με φουτουριστικό σχεδιασμό, το οποίο εκφράζει το όραμα της γαλλικής εταιρείας για την απόλυτη άνεση σε ταξίδια εκτός των πόλεων. Το 19_19 είναι το δεύτερο κατά σειρά πρωτότυπο της Citroën μέσα στο 2019, μετά από το Ami One Concept, γιορτάζοντας τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Όπως περιγράφει η ίδια η Citroën, αυτό το αεροδυναμικό και τεχνολογικά προηγμένο αντικείμενο με ιδιαίτερες αναλογίες αποτελείται από μια διαφανής κάψουλα εμπνευσμένη από τον χώρο της αεροναυπηγικής, τεράστιους τροχούς 30" (ελαστικά Goodyear 255/30 R30) και ένα πάτωμα που ενσωματώνει το σύστημα ηλεκτροκίνησης. Τα φωτιστικά σώματα με LED σχήματος Y προεξέχουν από το αμάξωμα μαζί με το καπό στο εμπρός μέρος, ενώ από το προφίλ ξεχωρίζει η έντονη καμπύλη της οροφής.

Citroen

Σε ένα κόσμο που ζητά διαρκώς περισσότερα από τους ανθρώπους, η γαλλική φίρμα θέλει να τους προσφέρει έναν χώρο για να ηρεμήσουν και να απολαύσουν τις αποδράσεις στην εξοχή. Σε αυτό το κλίμα, η καμπίνα έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα ενός σαλονιού, με καθίσματα που αγκαλιάζουν τους επιβάτες σαν κουκούλια. Ο συνοδηγός κάθεται σε ένα άνετο ανάκλιντρο ενώ οι πίσω επιβάτες έχουν πρόσβαση σε ένα πραγματικό καναπέ.

Άλλα χαρακτηριστικά της καμπίνας περιλαμβάνουν προσωπικό ψηφιακό βοηθό με τη μορφή ενός πτυσσόμενου διαδραστικού κυλινδρικού αντικειμένου, ανακλινόμενο τιμόνι που κρύβεται στη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης, προηγμένη λειτουργία αναγνώρισης φωνητικών εντολών εξελιγμένη σε συνεργασία με την Soundhound inc., head-up display στο παρμπρίζ, εξαιρετική ορατότητα περιμετρικά του οχήματος αλλά και προς τα κάτω και ενισχυμένη ηχομόνωση για κάθε επιβάτη ξεχωριστά μέσω ακουστικών ζωνών.

Στην άνεση συμβάλλει και η νέα ενεργή ανάρτηση Progressive Hydraulic Cushions η οποία σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρει ποιότητα κύλισης "μαγικού χαλιού" διατηρώντας την καμπίνα σταθερή ανεξαρτήτως της κίνησης των τροχών.

Citroen

Το 19_19 Concept κινείται με τη βοήθεια δύο ηλεκτροκινητήρων (ένα σε κάθε άξονα) που κινούν και τους τέσσερις τροχούς. Η επιτάχυνση 0-100km/h ολοκληρώνεται σε 5" και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200km/h. Χάρη στις μπαταρίες 100 kWh, το μοντέλο έχει ηλεκτρική αυτονομία 800 km (WLTP) επιτρέποντας ταξίδια σε μακρύτερους περιορισμούς. Επιπλέον, η φόρτιση μπορεί να γίνει ασύρματα σε μέρη που το οδικό δίκτυο το επιτρέπει, ενώ με χρήση ταχυφορτιστή, 600 km αυτονομίας μπορεί να ανακτηθούν σε μόλις 20 λεπτά.

Ο οδηγός μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος ή να επιλέξει τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης απολαμβάνοντας το ταξίδι ως επιβάτης. Τα πτερύγια που προεξέχουν από την οροφή ενσωματώνουν τους αισθητήρες LIDAR που ελέγχουν με laser την απόσταση των αντικειμένων στο περιβάλλοντα χώρο.

Παρόλο που το 19_19 Concept προφανώς δεν προορίζεται για την παραγωγή, μας δίνει μια καλή γεύση για τη σχεδιαστική ταυτότητα των μελλοντικών μοντέλων της Citroën.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube