Θα απλώσει η Toyota χείρα βοηθείας στη Nissan;

Θα απλώσει η Toyota χείρα βοηθείας στη Nissan;

Η Toyota, που ήδη διατηρεί μετοχικά μερίδια σε Subaru, Mazda και Suzuki, φέρεται να προσέγγισε τη Nissan μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της τελευταίας με τη Honda για πιθανή συγχώνευση.

Nissan in talks with Toyota.

Η Nissan βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της και μετά το ναυάγιο των συνομιλιών της με την Honda, ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Toyota εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πιθανής συνεργασίας.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2024, η Nissan και η Honda υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να διερευνήσουν τις προοπτικές συγχώνευσης έως το 2026. Ωστόσο, παρά την αρχική αισιοδοξία οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφόρησαν και σύντομα οι δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες τράβηξαν χωριστούς δρόμους.

Στις 13 Φεβρουαρίου 2025, ανακοινώθηκε επίσημα η λήξη των συνομιλιών, καθώς η Nissan υποστήριξε πως αν τελικά δεχόταν τη συμφωνία θα κατέληγε ως θυγατρική της Honda. Παρόλα αυτά, οι δύο εταιρείες συνεχίζουν να συνεργάζονται στον τομέα του εξηλεκτρισμού και του λογισμικού, χωρίς όμως να προβλέπεται πλήρης συγχώνευση.

Μέχρι στιγμής ούτε η Toyota ούτε η Nissan επιβεβαιώνουν ή διαψεύδουν τα ιαπωνικά δημοσιεύματα που μιλούν για πιθανή συνεργασία

Νissan in talks with Toyota- Akio Toyoda

Πριν καταρρεύσει η συμφωνία και με τις φήμες να οργιάζουν, ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, είχε δηλώσει στο πλαίσιο της CES 2025 τον Ιανουάριο ότι η Nissan ποτέ δεν προσέγγισε την Toyota για ένα σενάριο «υπερ-συγχώνευσης». Θεωρoύσε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, αφού μια τέτοια συγχώνευση θα παραβίαζε πιθανότατα τους αντιμονοπωλιακούς νόμους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιαπωνική εφημερίδα Mainichi Shimbun (μέσω του Automotive News), φέρεται ότι εκπρόσωπος της Toyota επικοινώνησε με τη Nissan για κάποιο είδος εταιρικής συνεργασίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τη Honda. Η Nissan αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές, ενώ η Toyota ανακοίνωσε ότι εξετάζει το σχετικό δημοσίευμα πριν εκδώσει επίσημη τοποθέτηση.

Ο ιαπωνικός κολοσσός που για πέμπτη συνεχή χρονιά παραμένει ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων παγκοσμίως, έχει συνάψει συνεργασία με πολλές ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως κατέχει το 20% της Subaru, το 5,1% της Mazda, το 4,9% της Suzuki και το 5,9% της Isuzu.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου της Nissan και της Honda για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Akio Toyoda είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την απουσία συγκεκριμένων στοιχείων για προϊόντα, καθώς το έγγραφο ήταν γεμάτο από γενικόλογες λέξεις-κλειδιά όπως «επιχειρηματική ενοποίηση» και «συνέργειες», με στόχο τη μεταμόρφωση της Ιαπωνίας σε «ηγέτιδα δύναμη στην παγκόσμια κινητικότητα».

Νissan in talks with Toyota- Nissan Leaf SUV

Από τότε, η Nissan έχει κινηθεί πιο δυναμικά, ανακοινώνοντας σειρά νέων μοντέλων για όλες τις παγκόσμιες αγορές. Σημαντική είναι και η ενίσχυση της συνεργασίας με την κινεζική Dongfeng, όπως φαίνεται από το νέο ηλεκτρικό sedan N7 και το υβριδικό pick-up Frontier Pro.

Ο CEO της Nissan, Ivan Espinosa, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία είναι ανοιχτή σε νέες συνεργασίες, όμως προτεραιότητα αποτελεί η εσωτερική σταθεροποίηση. Το πλάνο Re:Nissan περιλαμβάνει σκληρές περικοπές, όπως κατάργηση 20.000 θέσεων εργασίας, κλείσιμο επτά εργοστασίων και μείωση των επενδύσεων σε R&D. Επιπλέον, στοχεύει στη μείωση της πολυπλοκότητας των εξαρτημάτων κατά 70% και στην κατάργηση έξι πλατφορμών, συνεχίζοντας παράλληλα τις επενδύσεις στο premium brand Infiniti.

Όσο για το πώς έφτασε η Nissan σε αυτό το σημείο, ο Espinosa εξήγησε ότι όλα ξεκίνησαν το 2015, επί εποχής Carlos Ghosn, όταν ο στόχος της εταιρείας ήταν να φτάσει τις οκτώ εκατομμύρια πωλήσεις ετησίως, επενδύοντας μαζικά σε παραγωγή και ανθρώπινο δυναμικό. Όμως, το οικονομικό έτος 2024 (1η Απριλίου 2024 – 31 Μαρτίου 2025) έκλεισε με μόλις 3,3 εκατομμύρια πωλήσεις.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube