Συνεργασία Honda και Nissan εναντίον των Κινέζων

Συνεργασία Honda και Nissan εναντίον των Κινέζων

Οι φήμες περί πιθανής συνεργασίας Honda και Nissan επιβεβαιώνονται, με τις δύο πλευρές να υπογράφουν ένα μη δεσμευτικό μνημόνιο κατανόησης.

Honda & Nissan

Μία νέα, μεγάλη συνεργασία στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι έτοιμη να πάρει σάρκα και οστά, με τις Honda και Nissan να ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ποιοι οι λόγοι της επικείμενης συνεργασίας;

Πρώτα από όλα η ηλεκτροκίνηση. Οι δύο ιαπωνικοί κολοσσοί, αντιλαμβανόμενοι την μεγάλη δυναμική της Κίνας, επιδιώκουν να διερευνήσουν τις πιθανότητες αναφορικά με συνεργασία πάνω στην από κοινού εξέλιξη και ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων, προσιτά για τους καταναλωτές. Η συνεργασία βρίσκεται σε πρώιμο ακόμα στάδιο, ωστόσο φιλοδοξία των Honda και Nissan είναι να μειώσουν το κόστος παραγωγής, χρησιμοποιώντας ίδιες μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες, σύμφωνα με το Nikkei Asia.

Honda και Nissan εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας για την από κοινού εξέλιξη και ανάπτυξη ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Honda & Nissan

Ο Makoto Uchida, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan, δήλωσε σχετικά: «Είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για τον αυξανόμενο ρυθμό μετασχηματισμού στην κινητικότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και είναι σημαντικό ότι καταλήξαμε σε αυτή τη συμφωνία με βάση την αμοιβαία κατανόηση ότι οι Honda και Nissan αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις. Ανυπομονούμε για περαιτέρω συζητήσεις και στοχεύουμε να βρούμε αμοιβαία κέρδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Από την πλευρά της Honda, o Toshihiro Mibe, διευθυντής, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής τόνισε: «Σε αυτήν την περίοδο μετασχηματισμού που συμβαίνει μια φορά κάθε αιώνα στην αυτοκινητοβιομηχανία, θα εξετάσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Honda και Nissan. Τα κριτήρια της μελέτης μας αφορούν το αν η συνέργεια των τεχνολογιών και της γνώσης που έχουν καλλιεργήσει οι εταιρείες μας θα μας επιτρέψει να γίνουμε ηγέτες του κλάδου δημιουργώντας νέα αξία για την αυτοκινητοβιομηχανία».

Η Honda, μετά το ναυάγιο της συνεργασίας με την GM, φαίνεται πως βρισκόταν σε αναζήτηση συνεργάτη. Άλλωστε, πριν από περίπου δύο χρόνια ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την Sony, για την παραγωγή πιο προσιτών EV. Από τη συνεργασία αυτή προέκυψε η νεοσύστατη Afeela, η οποία μετά το λανσάρισμα του πρώτου της μοντέλου αναμένεται να φέρει στην αγορά δύο ακόμα τεχνολογικά προηγμένα μοντέλα.

Honda & Sony Afeela

Από την άλλη, η Nissan μπορεί να έχει ανάγκη από μία τέτοια συνεργασία, παρά ταύτα όμως, όμως μέλος της Συμμαχίας με την Renault, στηρίζεται αρκετά στον Ρόμβο. Το ηλεκτρικό Micra άλλωστε θα βασιστεί στο νέο Renault 5. Συνολικά πάντως, οι Ιαπωνικές βιομηχανίες κινούνται με σχετικά αργούς ρυθμούς στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και τον εξηλεκτρισμό της γκάμας τους.

Φαίνεται λοιπόν πως η προέλαση της Κίνας στην ηλεκτροκίνηση, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε αυτό των εξαγωγών και της παραγωγικής δυνατότητας θορυβεί όλο και περισσότερο τους υπόλοιπους που ψάχνουν τρόπο να απαντήσουν.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube