
Πώς να ξεκινήσεις μία αυτοκινητοβιομηχανία;
Xiaomi ή Apple? Αν μιλάμε για κινητά και γκάτζετ, ο νικητής είναι προφανής. Αν πάλι το ζητούμενο είναι ποιος μπορεί επιτυχώς να ιδρύσει τη δική του αυτοκινητοβιομηχανία, σημειώσατε 1.


Τον περασμένο μήνα αναρωτιόμουν πως είναι δυνατόν το πρώτο μοντέλο μίας νεοφυούς εταιρίας να βάζει κάτω την Porsche στο Nürburgring.
Αυτή η αρχική σκέψη με οδήγησε σήμερα να εξετάσω τα σωστά και τα λάθος βήματα για να ανοίξεις τη δική σου εταιρία και να το κάνεις επιτυχημένα.
Θα πω εξαρχής πως τα παρακάτω δεν αποτελούν προϊόν περισυλλογής, όσο κυρίως παρατήρησης. Συγκεκριμένα της πορείας δύο εταιριών, Xiaomi και Apple, όπου αμφότερες προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο του αυτοκινήτου, με τη μία εξ αυτών να τα καταφέρνει. Αρχικά, το πρώτο που χρειάζεται είναι ένας σαφής, υλοποιήσιμος στόχος. Η Xiaomi στόχευσε εξαρχής στα ηλεκτρικά, δεσμεύτηκε να επενδύσει $10 δισ. σε διάστημα δέκα ετών, δημιούργησε τα απαραίτητα εσωτερικά τμήματα και αναζήτησε τεχνογνωσία στην κατασκευή και στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Εάν όντως αποφασίσετε να ιδρύσετε τη δική σας αυτοκινητοβιομηχανία (ή εργοστάσιο, ή βιοτεχνία…), παραμείνετε προσγειωμένοι, με καλό πλάνο και προσήλωση στο στόχο. Α! Και ρίξτε πρώτα μια ματιά πώς το κάνουν οι Κινέζοι. Αυτοί ξέρουν!
Η Apple, από την άλλη πλευρά, αντιμετώπισε το Project Titan ως κάτι μεγάλο, εντυπωσιακό μα και κάπως ασαφές. Ένα αυτοκίνητο που με κάποιο τρόπο θα άλλαζε το ρου της Ιστορίας. Μόνο που οι αλλαγές στην ηγεσία, η εναλλαγή προτεραιοτήτων και ο υψηλός (μη εφικτός, εκ του αποτελέσματος) πήχης, εκτροχίασαν την όλη προσπάθεια.
Ύστερα, είναι οι συνέργειες. Η Xiaomi επέλεξε να μην ανακαλύψει εκ νέου τον τροχό και συνεργάστηκε με την BAIC, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να στήσει τις δικές της γραμμές παραγωγής. Η Apple, η οποία ήθελε να ελέγχει τα πάντα, προφανώς ακολούθησε έναν απείρως πιο δύσκολο και δαπανηρό δρόμο. Τα παραπάνω φαίνονται και από το χρόνο εξέλιξης. Οι Κινέζοι αξιοποίησαν συνέργειες και την ευνοϊκότατη υποστήριξη της κυβέρνησής τους, καταφέρνοντας να παράξουν το SU7 σε περίπου τρία χρόνια. Οι Αμερικανοί τα παράτησαν ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία και μην έχοντας καν δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από έστω ένα πρωτότυπο. Αν αναρωτιέστε για την φωτό από πάνω, μου την ετοίμασε σε λίγα λεπτά το Chat GPT.
Ακόμα όμως και να τα κατάφερναν οι άνθρωποι της Apple, τι θα ακολουθούσε; Η Xiaomi επέλεξε το πρώτο της μοντέλο να είναι ένα προσιτό SUV σε μία εμπορική κατηγορία. Με καλή τιμή και με την επίδοσή του στο ’Ring να το κάνει γνωστό χωρίς να χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για διαφήμιση.
Το ηλεκτρικό μοντέλο της Apple πάλι, δύσκολα θα έπεφτε κάτω από τις 100.000 ευρώ. Και λόγω κόστους παραγωγής και λόγω τοποθέτησης. Αν θα ήταν πιο θελκτικό, αναμφίβολα ναι. Τι πωλήσεις όμως θα έκανε, αν σκεφτεί κάποιος τις διαθέσιμες επιλογές σε αυτή την κατηγορία τιμής; Στο τέλος της μέρας, οι μεν τα κατάφεραν ενώ οι δε, δαπανώντας μία περιουσία, αναγκάστηκαν τελικά να παγώσουν το πρότζεκτ, επ’ αόριστον.
Πού καταλήγουμε; Εάν όντως αποφασίσετε να ιδρύσετε τη δική σας αυτοκινητοβιομηχανία (ή εργοστάσιο, ή βιοτεχνία…), παραμείνετε προσγειωμένοι, με καλό πλάνο και προσήλωση στο στόχο. Α! Και ρίξτε πρώτα μια ματιά πώς το κάνουν οι Κινέζοι. Αυτοί ξέρουν.