Οι καλύτερες ταινίες με αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου [Part 2]

Οι καλύτερες ταινίες με αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου [Part 2]

Ένας ακόμη τρόπος να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου εν μέσω καραντίνας!

Τα αυστηρά μέτρα πρόληψης που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στη ζωή μας, έχουν αλλάξει άρδην την καθημερινότητα καθώς είτε βρισκόμαστε σε αναγκαστική άδεια, είτε εργαζόμαστε από το σπίτι. Πώς μπορεί ένας petrolhead να περάσει όμορφα και δημιουργικά το χρόνο του εν μέσω καραντίνας;

Πέρα από τα αυτοκινητιστικά κανάλια που υπάρχουν στο YouTube, και τις ψηφιακές ξεναγήσεις σε μουσεία αυτοκινήτου ανά τον κόσμο που σας δείξαμε ήδη, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες ταινίες που έχουν σχέση με αυτοκίνητα και οδήγηση!

Μαζέψαμε λοιπόν για εσάς 30 από τις καλύτερες αυτοκινητιστικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, και σας ευχόμαστε καλή θέαση. Η λίστα έχει χρονολογική σειρά, ενώ δίπλα από κάθε ταινία προσθέσαμε και τη βαθμολογία της ιστοσελίδας imdb (Internet Movie Database) η οποία διαμορφώνεται με βάση εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους του κοινού (επιλέξαμε τις ταινίες που έχουν πάνω από 6/10 για προφανείς λόγους).

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος του αφιερώματος.


The Car

The Car (1977) - 6,2/10

Μια cult ταινία τρόμου στην οποία ένα μαύρο αυτοκίνητο σκορπίζει τον τρόμο στη μικρή αμερικανική πόλη Santa Ynez. Το όχημα μοιάζει να έχει κυριευθεί από σατανικά πνεύματα, καθώς χτυπά όποιον βρει μπροστά του εισβάλλοντας ακόμα και σε σπίτια. Ο μόνος που αντιστέκεται είναι ο σερίφης που προσπαθεί να το σταματήσει με όλες του τις δυνάμεις. Ενημερωτικά, το αυτοκίνητο βασίζεται σε μια Lincoln Continental Mark III με νέο αμάξωμα που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες της ταινίας από τον George Barris.

Σκηνοθέτης του φιλμ που διαρκεί 1 ώρα και 36 λεπτά είναι ο Eliot Silverstein. Όπως φαντάζεστε πήρε πολύ κακές κριτικές, όμως βρίσκεται στη λίστα μας για ιστορικούς λόγους.


The Driver

The Driver (1978) - 7,2/10

Ένα neo-noir φιλμ μυστηρίου από το Los Angeles των '70s. Μας παρουσιάζει έναν οδηγό που κλέβει αυτοκίνητα με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει ως οχήματα καταδίωξης σε ληστείες. Ο πρωταγωνιστής τον οποίον ενσαρκώνει ο Ryan O'Neal, βρίσκει απέναντί του τον ντεντέκτιβ Bruce Derm που προσπαθεί να τον συλλάβει. Το σενάριο και η σκηνοθεσία είναι του Walter Hill, ενώ η διάρκεια της ταινίας είναι 1 ώρα και 31 λεπτά.


Back to the Future

Back To The Future (1985) - 8,5/10

Η ταινία που έκανε διάσημη την DeLorean DMC-12 σε ολόκληρο τον κόσμο, πραγματεύεται με την ιδέα μιας τετράτροχης χρονομηχανής. Ο έφηβος Marty McFly - τον οποίο ενσαρκώνει ο Michael J Fox - ταξιδεύει κατά λάθος από το 1985 στο 1955 και γνωρίζει τους μελλοντικούς γονείς του. Εκεί, ο εκκεντρικός επιστήμονας Dr. Emmett (Christopher Lloyd) τον βοηθά να επιστρέψει στο ... παρόν.

Το σενάριο έγραψαν οι Robert Zemeckis και Bob Gale, με τον πρώτο να είναι και ο σκηνοθέτης. Ακολούθησαν δύο ακόμη ταινίες Back to the Future II (1989) και Back to the Future III (1990) που ολοκλήρωσαν την τριλογία, μια σειρά κινουμένων σχεδίων και πολλά ακόμα κόμικ και βιντεοπαιχνίδια.


Days of Thunder

Days of Thunder (1990) - 6,0/10

Μια ταινία δράσης με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise στο ρόλο του οδηγού αγώνων Cole Trickle που τρέχει στο πρωτάθλημα Nascar. Το φιλμ που διαρκεί 1 ώρα και 47 λεπτά σκηνοθέτησε ο Tony Scott, με τους κριτικούς να μην γράφουν και τα καλύτερα λόγια για τα ειδικά εφέ, τους χαρακτήρες και το σενάριο. Παρόλα αυτά αξίζει για τη μουσική του Hans Zimmer, τις εμφανίσεις πραγματικών οδηγών του Nascar και το γεγονός ότι είναι η πρώτη ταινία στην οποία παίζουν μαζί Tom Cruise και Nicol Kidman.


Taxi

Taxi (1998) - 7,0/10

Μια γαλλική κωμωδία που παρουσιάζει τις περιπέτειες του ικανότατου αλλά αρκετά ριψοκίνδυνου οδηγού ταξί Daniel Morales (τον ενσαρκώνει ο Samy Naceri) που δεν σέβεται καθόλου τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Με το πάτημα ενός κουμπιού, το λευκό Peugeot 406 αποκτά μια σειρά από αεροδυναμικά βοηθήματα και μετατρέπεται σε αγωνιστικό όχημα.

Την ταινία διάρκειας 1 ώρας και 26 λεπτών σκηνοθέτησε ο Gerard Pires και το σενάριο έγραψε ο Luc Besson. Στο πλευρό του Samy Naceri, πρωταγωνιστούν ο Frederic Diefenthal και η Marion Cotillard. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν οι συνέχειες Taxi 2 (2000), Taxi 3 (2003), Taxi 4 (2007) και Taxi 5 (2018), όμως καμία δεν κατάφερε να συγκινήσει το ίδιο με το original.


The Fast and the Furious

The Fast and the Furious (2001) - 6,8/10

Η πρώτη ταινία της σειράς Fast & Furious βγήκε το 2001 με τίτλο "Οι μαχητές των δρόμων" και με θεματολογία τους παράνομους αγώνες ταχύτητας και τα βελτιωμένα αυτοκίνητα. Η υπόθεση παρουσιάζει τον μυστικό αστυνομικό Brian O'Conner τον οποίο υποδύεται ο Paul Walker, σε μια προσπάθεια να συλλάβει μια συμμορία που κλέβει αυτοκίνητα και εμπορεύματα. Αρχηγός της είναι ο Dominic Toretto, ένας ρόλος που ταυτίστηκε άρρηκτα με τον ηθοποιό Vin Diesel.

Η επιτυχία της πρώτης ταινίας στο box office οδήγησε στην παραγωγή των 2 Fast 2 Furious (2003), The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006), Fast & Furious (2009), Fast Five (2011), Fast & Furious 6 (2013), Furious 7 (2015), The Fate of the Furious (2017) αλλά και το spin-off Hobbs & Shaw (2019). Η ένατη ταινία F9 αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το 2021, ενώ η δέκατη και τελευταία ταινία του "The Fast Saga" θα ακολουθήσει λίγο αργότερα. Η σειρά Fast & Furious είναι μια τεράστια πηγή εσόδων για όλους τους εμπλεκόμενους, με το συνολικό Box Office όλων των ταινιών να ξεπερνά τα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια. 


Gone in 60 seconds

Gone in Sixty Seconds (2000) - 6,5/10

Μια ταινία από την αλλαγή της χιλιετίας που διαδραματίζεται στους δρόμους του Los Angeles και του Long Beach στην California, ως ένα πιο ελεύθερο remake του ομώνυμου φιλμ από το 1974. Η υπόθεση μας παρουσιάζει την ιστορία του Randall "Memphis" Raines ο οποίος επιστρέφει στην ενεργό δράση με τη συμμορία του, καθώς πρέπει να κλέψει 50 αυτοκίνητα μέσα σε 3 μέρες ώστε να σώσει τη ζωή του αδερφού του. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η Shelby Mustang GT500 με το ψευδώνυμο "Eleanor" που έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο γνωστά movie-cars. Μερικά από τα 50 αυτοκίνητα που βλέπουμε στην ταινία είναι τα: Ferrari Testarossa, Ferrari 550 Maranello, Porsche 959, Lamborghini Diablo SE30, Mercedes-Benz 300 SL Gullwing, De Tomaso Pantera κ.α.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Dominic Sena, ενώ το καστ των πρωταγωνιστών περιλαμβάνει τους Nicolas Cage, Angelina Jolie, Giovanni Ribisi, Christopher Eccleston, Robert Duvall, Vinnie Jones και Will Patton. Παρόλο που οι κριτικές ήταν επί το πλείστον αρνητικές, η ταινία έσπασε ταμεία και απέκτησε φανατικό κοινό στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.


The Transporter

The Transporter (2002) - 6,8/10

Ακόμα μια ταινία δράσης στην οποία το αυτοκίνητο παίζει κεντρικό ρόλο. Ο Frank Martin - τον οποίο ενσαρκώνει ο Jason Statham - είναι ένας βετεράνος των ειδικών δυνάμεων που αναλαμβάνει τη δουλειά του οδηγού που μεταφέρει πακέτα για ειδικούς πελάτες. Ο Luc Besson που έγραψε την υπόθεση εμπνεύστηκε από τη σειρά ταινιών μικρού μήκους "The Hire" της BMW, εξού και η μαύρη 7 Series που είναι το όχημα του πρωταγωνιστή.

Τη ταινία σκηνοθέτησαν οι Louis Leterrier και Corey Yuen και έχει διάρκεια 1 ώρα και 32 λεπτά. Η επιτυχία στο box office έφερε το Transporter 2 (2005), το Transporter 3 (2008) και το reboot με τίτλο The Transporter Refueled (2015) με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Ed Skrein. Παρόλο που στην πρώτη ταινία ο κεντρικός ήρωας Frank Martin οδηγεί μια BMW 7 Series, στις επόμενες την αλλάζει με Audi A8.


Collateral

Collateral (2004) - 7,5/10

Ένα neo-noir φιλμ του σκηνοθέτη Michael Mann με πρωταγωνιστές τους Tom Cruise και Jamie Foxx. Το σενάριο που έγραψε ο Stuart Beattie παρουσιάζει τον οδηγό ταξί Max Durocher ο οποίος παίρνει για κούρσα τον Vincent - ένα πληρωμένο δολοφόνο - και μετά από πίεση τον μεταφέρει σε διάφορα σημεία του Los Angeles για να εκπληρώσει τις αποστολές του.

Η ταινία διάρκειας 2 ωρών απέσπασε πολύ καλές κριτικές και ήταν υποψήφια για όσκαρ σε αρκετές κατηγορίες, ενώ σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία στο box office.


Μείνετε συντονισμένοι στο drive.gr για το τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον κινηματογράφο, το οποίο θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube