Οι καλύτερες ταινίες με αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου [Part 1]

Οι καλύτερες ταινίες με αυτοκίνητα στην ιστορία του κινηματογράφου [Part 1]

Ένας ακόμη τρόπος να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου εν μέσω καραντίνας!

Τα αυστηρά μέτρα πρόληψης που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στη ζωή μας, έχουν αλλάξει άρδην την καθημερινότητα καθώς είτε βρισκόμαστε σε αναγκαστική άδεια, είτε εργαζόμαστε από το σπίτι. Πώς μπορεί ένας petrolhead να περάσει όμορφα και δημιουργικά το χρόνο του εν μέσω καραντίνας;

Πέρα από τα αυτοκινητιστικά κανάλια που υπάρχουν στο YouTube, και τις ψηφιακές ξεναγήσεις σε μουσεία αυτοκινήτου ανά τον κόσμο που σας δείξαμε ήδη, μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες ταινίες που έχουν σχέση με αυτοκίνητα και οδήγηση!

Μαζέψαμε λοιπόν για εσάς 30 από τις καλύτερες αυτοκινητιστικές ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου, και σας ευχόμαστε καλή θέαση. Η λίστα έχει χρονολογική σειρά, ενώ δίπλα από κάθε ταινία προσθέσαμε και τη βαθμολογία της ιστοσελίδας imdb (Internet Movie Database) η οποία διαμορφώνεται με βάση εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους του κοινού (επιλέξαμε τις ταινίες που έχουν πάνω από 6/10 για προφανείς λόγους).


Grand Prix (1966)

Grand Prix 1966 - 7,2/10

Μια ταινία γεμάτη με αγωνιστική δράση από τα Grand Prix της δεκαετίας του '60, στις πίστες του Monaco, Spa, Zandvoort και Monza. Η υπόθεση θέλει τον Αμερικανό οδηγό Pete Aron να χάνει τη θέση του στην ομάδα Jordan-BRM, μετά από ατύχημα στο Monaco που προκάλεσε τον τραυματισμό του ομόσταυλου οδηγού Scott Stoddard.

Την ταινία διάρκειας 2 ωρών και 56 λεπτών σκηνοθέτησε ο John Frankenheimer, ενώ πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί James Garner, Eva Marie Saint και Yves Montand.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σινεμά & Αυτοκίνητο: Grand Prix 1966 [official trailer video]


Ford Mustang Bullitt

Bullitt 1968 - 7,4/10

Ελάχιστοι δεν έχουν ακούσει για την ταινία Bullitt η οποία περιλαμβάνει μια από τις καλύτερες σκηνές καταδίωξης στην ιστορία του κινηματογράφου. Ο Steve MacQueen σε ρόλο αστυνομικού οδηγεί το θρυλικό Mustang Fastback στους δρόμους του San Fransisco. Στόχος του είναι να πιάσει τον εγκληματία που σκότωσε ένα προστατευόμενο μάρτυρα.

Το σενάριο του Alan R. Trustman βασίζεται στο μυθιστόρημα Mute Witness (1963), ενώ η σκηνοθεσία είναι του Peter Yates. Η ταινία διάρκειας 1 ώρας και 54 λεπτών βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1968, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στο box office και λίγο αργότερα βραβεύτηκε με το όσκαρ καλύτερου μοντάζ. Το αυτοκίνητο που πρωταγωνίστησε έχει το ρεκόρ της ακριβότερης Mustang όλων των εποχών, καθώς δημοπρατήθηκε έναντι $3,74 εκατομμυρίων, με την Ford να κυκλοφορεί προς τιμήν του την επετειακή έκδοση Mustang Bullitt

Στις ελληνικές αίθουσες, η ταινία παίχτηκε με τον ίδιο τίτλο, γραμμένο όμως στα ελληνικά, «Μπούλιτ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σινεμά & Αυτοκίνητο: Bullitt 1968 [official trailer video]


The Love Bug

The Love Bug 1968 - 6,5/10

Η τεράστια εμπορική επιτυχία του Volkswagen Beetle δεν θα μπορούσε να μην περάσει με κάποιο τρόπο και στον κινηματογράφο. Η ταινία The Love Bug μας παρουσιάζει την ιστορία ενός οδηγού αγώνων που γίνεται πρωταθλητής με τη συνδρομή του Volkswagen Beetle. Μόνο που ο συγκεκριμένος Σκαραβαίος δεν είναι ένα απλό αυτοκίνητο καθώς έχει ανθρώπινα συναισθήματα.

Την ταινία διάρκειας 1 ώρας και 48 λεπτών σκηνοθέτησε ο Robert Stevenson ενώ εκτός από το θρυλικό Beetle, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Dean Jones, Michele Lee και David Tomlinson. Στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν πολλές συνέχειες της ταινίας που παρουσιάζουν τις περιπέτειες του "Herbie", με πιο πρόσφατο το remake "Hebie Fully Loaded" του 2005 στο οποίο πρωταγωνιστεί η Lindsay Lohan.

Στην Ελλάδα η ταινία προβλήθηκε στα σινεμά με τον τίτλο «Κατσαριδάκι... Αγάπη μου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το «Κατσαριδάκι» δημοπρατήθηκε έναντι €81.420


The Italian Job

The Italian Job 1969 - 7,3/10

Αν ο τίτλος δεν σας θυμίζει κάτι, τότε η εικόνα των κλασικών Mini Cooper να τρέχουν στους δρόμους του Τορίνο σίγουρα θα ξυπνήσει μνήμες από το βρετανικό φιλμ της δεκαετίας του '60. Η υπόθεση έχει να κάνει με μια συμμορία ληστών που βγήκαν από τη φυλακή και έβαλαν στόχο να κλέψουν χρυσό από χρηματαποστολή στην Ιταλία.

Σκηνοθέτης της ταινίας με διάρκεια 1 ώρας και 39 λεπτών είναι ο Peter Collinson, ενώ πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Michael Caine, Noël Coward και Benny Hill. Το 2003, κυκλοφόρησε αμερικανικό remake του Italian Job με τον ίδιο τίτλο, στο οποίο εμφανίζονταν σύγχρονα MINI Cooper.

Στην Ελλάδα η ταινία παίχτηκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Ληστεία αλά ιταλικά».


Duel

Duel 1971 - 7,6/10

Μια αμερικανική ταινία τρόμου η οποία αρχικά προοριζόταν για την τηλεόραση όμως η επιτυχία της ξεπέρασε τις προσδοκίες των παραγωγών. Η υπόθεση έχει να κάνει με έναν Αμερικανό από την California (τον ενσαρκώνει ο ηθοποιός Dennis Weaver), ο οποίος ταξιδεύει με μια Plymouth Valiant για να συναντήσει έναν πελάτη του. Ο τρόμος ξεκινά όταν στους καθρέφτες του αυτοκινήτου εμφανίζεται ένα σκουριασμένο φορτηγό Peterbilt 281, το οποίο ακολουθεί τον πρωταγωνιστή στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας.

Το φιλμ διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά και ήταν το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Steven Spielberg, αποδεικνύοντας τη μαεστρία του στην τέχνη του κινηματογράφου. Το εμπνευσμένο σενάριο έγραψε ο Richard Matheson. Στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Η Μονομαχία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σινεμά & Αυτοκίνητο: Duel [official trailer video]


Vanishing point

Vanishing Point 1971 - 7,2/10

Μια αμερικανική ταινία δράσης για όσους λατρεύουν τις καταδιώξεις στο ατελείωτο εθνικό δίκτυο των ΗΠΑ. Ένας πρώην αστυνομικός, πρώην στρατιώτης και πρώην οδηγός αγώνων με το όνομα Kowalski (τον οποίο ενσαρκώνει ο Barry Newman), προσπαθεί να παραδώσει ένα καινούριο Dodge Challenger R/T 440 Magnum (1970) από το Denver στο San Fransisco όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Σκηνοθέτης της ταινίας που διαρκεί 1 ώρα και 39 λεπτά είναι ο Richard C. Sarafian. Στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο "Σαν Φρανσίσκο, ώρα Μηδέν".

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σινεμά & Αυτοκίνητο: Vanishing point [official trailer video]


Le Mans

Le Mans 1971 - 6,8/10

Μια ταινία που κινείται στα όρια του ντοκιματέρ, καθώς ενσωματώνει σκηνές που κινηματογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια του πραγματικού αγώνα 24 Ωρών του Le Mans το 1970. Πέρα από τα πανέμορφα αγωνιστικά αυτοκίνητα (Porsche 917, Ferrari 512 κτλ) και την αντίστοιχη ηχητική εμπειρία, οι θεατές θα απολαύσουν τον Steve McQeen στον πρωταγωνιστικό ρόλο του οδηγού αγώνων.

Το φιλμ που σκηνοθέτησε ο Lee H.Katzin διαρκεί 1 ώρα και 46 λεπτά, και θα αποζημιώσει όσους θέλουν να πάρουν μια γεύση από τους αγώνες αντοχής του '70


two lane blacktop

Two-Lane Blacktop 1971 - 7,2/10

Δύο φίλοι - ο Dennis Wilson σε ρόλο μηχανικού και ο James Taylor που ενσαρκώνει τον οδηγό, επιδίδονται σε αυτοσχέδιους αγώνες drag-racing στις ΗΠΑ, μέσα σε μια ’55 Chevy hot rod.

Την ταινία διάρκειας 1 ώρας και 42 λεπτά σκηνοθέτησε ο Monte Hellman. Στην εποχή της δεν είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, όμως εξελίχθηκε σε ένα cult classic λόγω της εξαιρετικής απεικόνισης της αμερικανικής κουλτούρας του '70.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σινεμά & αυτοκίνητο: Two-Lane Blacktop 1971 [video]


american graffiti

American Graffiti 1973 - 7,4/10

Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη από βόλτες με αμερικανικά αυτοκίνητα, μουσική rock 'n' roll, φιλίες και εφηβικούς έρωτες. Το σκηνικό διαδραματίζεται στους δρόμους του Modesto της California και μας μεταφέρει αυτούσια την ατμόσφαιρα της περιόδου όπως την έζησε ο σκηνοθέτης George Lucas. Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford και Cindy Williams.

Εκτός από τις χαλαρές βόλτες με ανοιχτά παράθυρα και τα φώτα της πόλης, μια χαρακτηριστική σκηνή είναι η κόντρα στο τέλος της ταινίας μεταξύ του κίτρινου hot rod Ford Deuce Coupe (1932) που οδηγεί ο Paul Le Mat και του μαύρου Chevrolet One-Fity Coupe (1955) που οδηγεί ο νεαρός Harisson Ford.

Στην Ελλάδα παίχτηκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Νεανικά συνθήματα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σινεμά & Αυτοκίνητο: American Graffiti [official trailer video]


Dirty Mary Crazy Larry

Dirty Mary, Crazy Larry 1974 - 6,7/10

Ταινία δράσης από την Αμερική του '70 η οποία μας παρουσιάζει τις περιπέτειες μιας συμμορίας μέσα σε ένα Dodge Charger R/T 440 ci V8. Στόχος τους είναι να ληστέψουν σουπερμάρκετ και με τα χρήματα αυτά να αγοράσουν καινούριο αγωνιστικό αυτοκίνητο. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, και ξεκινά μια καταδίωξη διαρκείας από την αστυνομία.

Την ταινία διάρκειας 1 ώρας και 33 λεπτών σκηνοθέτησε ο John Hough, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Peter Fonda, Adam Roarke, Susan George, Vic Morrow και Roddy McDowall . Στην Ελλάδα, η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Η πρόστυχη Μαίρη κι’ ο τρελλός Λάρρυ».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σινεμά & Αυτοκίνητο: Dirty Mary, Crazy Larry 1974 [video]


taxi driver

Taxi Driver 1976 - 8,3/10

Θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και όχι άδικα. Ο "Ταξιτζής" του Martin Scorsese με πρωταγωνιστές τους Robert De Niro και Jodie Foster, περιγράφει την ιστορία ενός βετεράνου στρατιώτη ο οποίος οδηγεί ταξί στη Νέα Υόρκη. Η κατάσταση που επικρατεί στη μεγαλούπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας τον φτάνει στα όριά του, και τον αναγκάζει να πάρει το νόμο στα χέρια του.

Όσοι εντυπωσιάστηκαν από το Joker, καλό θα ήταν να δουν και την ταινία που ενέπνευσε τους δημιουργούς του. Στον "Ταξιτζή", ο νεαρός De Niro δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας που τον καθιέρωσε στο παλμαρέ της υποκριτικής, με τον Scorcese να κάνει τα μαγικά του καθηλώνοντας το θεατή για 1 ώρα και 54 λεπτά.

Στις ελληνικές αίθουσες παίχτηκε με τον ομώνυμο τίτλο, «Ο ταξιτζής».


Μείνετε συντονισμένοι στο drive.gr για τα Part 2 και Part 3 του αφιερώματος στον κινηματογράφο, τα οποία θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube