Σινεμά & Αυτοκίνητο: Dirty Mary, Crazy Larry 1974 [video]

Σινεμά & Αυτοκίνητο: Dirty Mary, Crazy Larry 1974 [video]

Ό,τι λείπει από αυτή την ταινία σε ανάπτυξη χαρακτήρων και λογική, αντισταθμίζεται από την προσήλωσή της στο θεαματικό, χαοτικό κυνηγητό των αυτοκινήτων.

Έτος 1974 Σκηνοθέτης John Hough Σταρ Dodge Charger ’69 Chevrolet Impala ’66 Ηθοποιοί Peter Fonda, Adam Roarke, Susan GeorgeVic Morrow, Roddy McDowall  Διάρκεια 1h 33” Στούντιο Anchor Bay Entertainment

Υπόθεση Τρεις παράνομοι «μαστιγώνουν» την άσφαλτο, μέχρι που η άσφαλτος τους ανταποδίδει το χτύπημα, σε αυτό το «υπερτροφοδοτούμενο» θρίλερ δράσης. Ο Larry (Peter Fonda) είναι ένας οδηγός stock car που η απερίσκεπτη φύση του είναι η αιτία που τον κυνηγά η κακοτυχία. Ο Larry και o φίλος του και μηχανικός Deke (Adam Roarke) χρειάζονται χρήματα αν θέλουν να έχουν καινούργιο αυτοκίνητο για να επιστρέψουν στους αγώνες. Οπότε και αποφασίζουν να ληστέψουν ένα σουπερμάρκετ που θα έχει στα ταμεία του 150 χιλιάδες δολάρια για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Τα πράγματα πηγαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο, με μια μικρή αναποδιά: O Larry περνά την προηγούμενη νύχτα με την περιστασιακή φίλη του Mary (Susan George), αλλά αυτή έχει κατσικωθεί μέσα στο αυτοκίνητο και δεν λέει να βγει. Με τη Mary να συμμετέχει στη «βόλτα», ο Larry κι ο Deke προσπαθούν να ξεφύγουν από τους μπάτσους τραβώντας προς την ελευθερία, ένα δρόμο που ο αστυνομικός Franklin (Vic Morrow) έχει βαλθεί να τους τον φράξει. Φιλμ εξίσου αγαπητό τόσο από τους gearheads όσο και από τους φαν των ταινιών δράσης, το « Dirty Mary, Crazy Larry» αποτέλεσε έκπληξη για το box-office το 1974, φέρνοντας περίπου 30 εκατ. δολάρια στα ταμεία στην πρώτη προβολή.     

Πρέπει να ξέρετε Ο Βρετανός ηθοποιός Roddy McDowall που υποδύεται τον διευθυντή του σουπερμάρκετ δεν εμφανίζεται στους τίτλους, της ταινίας.

Τρία Charger χρησιμοποιήθηκαν για την ταινία. Δύο Dodge Charger ’69 (ένα R/T και ένα κουπέ) και ένα κουπέ Dodge Charger ’68. Τα δύο από αυτά είχαν επίτηδες «τσαλακωθεί» εμπρός (ύστερα από τη σκηνή σύγκρουσης με το φορτηγό) και οι πιο παρατηρητικοί θα δείτε την αξιοσημείωτη διαφορά της προσομοίωσης ζημιάς.

Το φιλμ ξεκίνησε να γυρίζεται το φθινόπωρο του 1973, τότε που στην California άλλαζε η διαγράμμιση στους δρόμους από άσπρη σε κίτρινη. Έτσι άλλες σκηνές έχουν το ένα χρώμα κι άλλες το άλλο.

Έξι περιπολικά Dodge Polara 440 V8 εξαγοράστηκαν για τις ανάγκες των γυρισμάτων, δύο του 1973 και τέσσερα του 1972, τα οποία και καταστράφηκαν όλα σε στούκες, άλματα και τουμπαρίσματα.

Στη σκηνή του δραματικού φινάλε χρησιμοποιήθηκε ένα Charger χωρίς μοτέρ και γεμισμένο εκρηκτικά που το τραβούσαν με συρματόσχοινο και τροχαλία, κάτω από τις γραμμές. Τα οποία και φαίνονται.

Το φιλμ επελέγη από τον Quentin Tarantino για το πρώτο Quentin Tarantino Film Fest στο Austin του Texas το 1996.

Το διάσημο αυτοκίνητο διαφυγής των Larry και Mary είναι ένα Dodge Charger R/T 440 ci V8. Για τους βαρεμένους, το χρώμα φυσικά είναι το Sublime Green. Κάποιοι από εσάς μπορεί να το έχουν δει σε Plymouth ως Lime Light. Είναι το ίδιο, Chrysler, γαρ. Εκείνο που δεν είναι στοκ, είναι η μαύρη αγωνιστική λωρίδα (βάφτηκε κατ’ απαίτηση του σκηνοθέτη) και οι ζάντες που είναι κλασικές «American Racing».

Στην Ελλάδα, η ταινία προβλήθηκε στις αίθουσες με τον τίτλο «Η πρόστυχη Μαίρη κι’ ο τρελλός Λάρρυ» με αυτή την ορθογραφία, όπως μπορείτε να δείτε κι από την αφίσα. 

Η πρόστυχη Μαίρη κι’ ο τρελλός Λάρρυ

Τι λέει το DRIVE Όλο το φιλμ είναι μια καταδίωξη, τόσο εντυπωσιακή που αντιγράφηκε σε πολλές μεταγενέστερες ταινίες, ακόμα και από τον Quentin Tarantino. Αμφιλεγόμενη όσον αφορά τις κριτικές, εμείς στην παλάντζα πάμε από τη θετική πλευρά. Ένα cult classic των seventies όπου η καταδίωξη και τα stunts κυριαρχούν έναντι των ντεμοντέ προϋποθέσεων και των διάφανων χαρακτήρων. Νυν υπέρ πάντων το hot rod.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube