BYD: Παίρνει τα κεφάλαια από την Ευρώπη και τα πάει Τουρκία

BYD: Παίρνει τα κεφάλαια από την Ευρώπη και τα πάει Τουρκία

Η Κίνα στρέφεται στην Τουρκία: Η BYD καθυστερεί την παραγωγή στην Ουγγαρία και επιταχύνει τις επενδύσεις στη Μανίσα της Τουρκίας, εν μέσω γεωπολιτικών ζυμώσεων με την ΕΕ.

BYD

Η κινεζική BYD φαίνεται να αλλάζει προτεραιότητες όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. 

Αν και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Szeged της Ουγγαρίας πριν από το τέλος του 2025, πλέον το ενδιαφέρον της εταιρείας στρέφεται πιο έντονα στην Τουρκία.

Η αρχική πρόβλεψη ήθελε την ουγγρική μονάδα να φτάνει σε πλήρη ρυθμό παραγωγής μέσα στο 2026. Ωστόσο, η BYD φαίνεται να επιβραδύνει τις διαδικασίες, αναβάλλοντας την επίτευξη της μέγιστης δυναμικότητας ακόμη και για μετά το 2027. Το πρώτο μοντέλο που θα συναρμολογηθεί εκεί αναμένεται να είναι το Dolphin Surf.

H στροφή της BYD προς την Τουρκία σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας εντός της ΕΕ

BYD
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, απασχολήθηκαν στη μικρή Chinatown στη Manisa 3.000 άτομα, που θα αυξηθούν στις 5.000 μόλις ξεκινήσει η παραγωγή. Με στόχο εξαγωγών τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Μας την έφεραν πάλι οι Τουρκοι. Και η BYD...

Αντίθετα, το εργοστάσιο της BYD στην τουρκική πόλη Μανίσα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, με την παραγωγή να ξεκινά νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά σχεδιαστεί και την πλήρη παραγωγική ικανότητα να αναμένεται ήδη από το 2027. Μάλιστα, προβλέπεται ήδη επέκταση των εγκαταστάσεων για το 2028.

Ο στόχος και στις δύο περιπτώσεις είναι ο ίδιος: Να παρακαμφθούν οι δασμοί που επιβάλλει η ΕΕ στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα. Όμως, η στροφή στην Τουρκία σημαίνει λιγότερες επενδύσεις και λιγότερες θέσεις εργασίας εντός της ΕΕ, σε μια κρίσιμη συγκυρία όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για δασμούς και τιμές μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Η Τουρκία εξελίσσεται πλέον σε ελκυστικό κόμβο για τους Κινέζους κατασκευαστές. Εκτός από τη BYD, και άλλες εταιρείες όπως η SAIC (MG) και η Chery βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εγκατάστασή τους στη χώρα, με δεσμεύσεις για δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube