+45% στα BEV η Volkswagen, αλλά δεν φτάνουν

+45% στα BEV η Volkswagen, αλλά δεν φτάνουν

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, η Volkswagen κατέγραψε αύξηση 45% στις πωλήσεις ηλεκτρικών, με 531.500 παραδόσεις έναντι 366.600 πέρυσι. Νούμερο που όμως απέχει ακόμη πολύ από τους καθορισμένους στόχους.

Volkswagen

Τους τελευταίους μήνες, η Volkswagen ανακοίνωσε απολύσεις στο εργοστάσιο του Zwickau. 

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων του ομίλου στην Ευρώπη αντιμετωπίζει δυσκολίες. Ο λόγος, «χαμηλή ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα», σύμφωνα με τη Volkswagen. Μια όχι και τόσο πειστική ανάλυση, δεδομένης της μεγάλης αύξησης των πωλήσεων τα τρία πρώτα 3μηνα του 2023. Ο Γερμανός κατασκευαστής πουλά όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αυτό είναι σαφές, αλλά μάλλον δεν είναι αρκετά για να πετύχει τους στόχους του.

Οι παραγγελίες είναι χαμηλότερες από τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει το Volkswagen Group για τον εαυτό του

Volkswagen BEV

Όταν κοιτάξουμε όμως πιο προσεκτικά, βλέπουμε ότι το μερίδιο των 100% ηλεκτρικών μοντέλων δεν βαραίνει ιδιαίτερα στη συνολική επίδοση του ομίλου. Τα BEV αντιπροσωπεύουν «μόνο» το 7,9% των πωλήσεων του Ομίλου Volkswagen τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Αυτό βέβαια είναι καλύτερο από πέρυσι, οπότε το μερίδιο των BEV μόλις που ξεπερνούσε το 6%, αλλά αναμφισβήτητα πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο.

Μια μικρή ελπίδα στον ορίζοντα παραμένει, καθώς το μερίδιο των 100% ηλεκτρικών μοντέλων αυξήθηκε στο 9% το τρίτο 3μηνο. Πρόκειται για ευπρόσδεκτη αύξηση, αλλά θα πρέπει να τα πάει πολύ καλύτερα για να φτάσει τους στόχους του.

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου, βλέπουμε ότι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης της Volkswagen σε ό,τι αφορά την ηλεκτροκίνηση είναι η Ευρώπη. Στη Γηραιά Ήπειρο, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 61% μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου (341.100 μονάδες). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παραδόσεις αυξήθηκαν κατά 74% (50.300 μονάδες).

Volkswagen BEV

Στην Κίνα ομως, οι παραδόσεις είναι στάσιμες. Αυξήθηκαν μόλις κατά 4% στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου(117.100 μονάδες), με το νούμερο να κινείται πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες του ομίλου.

Σύμφωνα με την Hildegard Wortmann, επικεφαλής πωλήσεων στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου Volskwagen, «με συνολική αύξηση 45% στις παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Στην Ευρώπη, παρά την όποια απροθυμία να αγοράσουμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κερδίσαμε μερίδιο αγοράς και παραμείναμε ηγέτης στην κατηγορία».

Volkswagen BEV, Hildegard Wortmann
Δεν αποτελεί έκπληξη ωστόσο, διευκρινίζει η Wortmann, ότι οι παραγγελίες είναι χαμηλότερες από τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει το γερμανικό γκρουπ για τον εαυτό του.

Ας δούμε όμως τι πούλησε ο όμιλος ανά φίρμα: Η Volkswagen παρέδωσε 273.000 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023. Η Audi ήρθε στη δεύτερη θέση με 123.000 BEV. Η Škoda είναι πίσω με 54.400 πωλήσεις. Και στη συνέχεια έχουμε τις SEAT και CUPRA με 32.300 αυτοκίνητα, Porsche με 27.900 και τα επαγγελματικά της Volkswagen με 19.600 κομμάτια. 

Τα μοντέλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είναι το ID.4/ID.5 με 162.100 μονάδες, το ID.3 με 90.500 μονάδες, το Audi Q4 e-tron με 77.900 μονάδες) και το Škoda Enyaq iV με 54.400 μονάδες.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube