Toyota Corolla AE86, φονέας γιγάντων με 200 PS [video]

Toyota Corolla AE86, φονέας γιγάντων με 200 PS [video]

Παρά τα μόλις 200 ατμοσφαιρικά PS, η Toyota Corolla AE86 ρίχνει μισό δευτερόλεπτο στην πίστα Tsukuba στο πολύ Nissan GT-R Nismo!

Η Toyota Corolla AE86, ουσιαστικά ο πνευματικός προκάτοχος του GR86, είναι κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό σπόρτσκαρ της δεκαετίας του 1980. Είναι ένας θρύλος της ιαπωνικής αυτοκινητιστικής κουλτούρας JDM, συνώνυμο με το drift και τη βελτίωση.

Και παρ΄ ότι μετράει τέσσερις δεκαετίες στην καμπούρα του, μπορεί ακόμα να δυσκολεύει στην πίστα πολύ ισχυρότερους και νεότερους αντιπάλους.

Τι κι αν το θηριώδες GT-R Nismo έχει τριπλάσια ισχύ και ψαγμένη τετρακίνηση; Η Toyota Corolla AE86 σημειώνει ταχύτερο χρόνο στην Tsukuba

Οι Ιάπωνες σέβονται πολύ οτιδήποτε γυρίζει την πίστα Tsukuba των 2 km κάτω από το ένα λεπτό. Η συγκεκριμένη AE86, παρά τα μόλις 200 PS, κατάφερε να σημειώσει χρόνο γύρου 58,8", ταχύτερα από το εργοστασιακό Nissan GT-R Nismo με την τριπλάσια ισχύ, που έκανε 59,3" το 2020.

Toyota Corolla AE86

Υπεύθυνος για την εξέλιξή της είναι ο βελτιωτικός οίκος Crystal Body Yokohama, που ειδικεύεται στις AE86. Η ταχύτατη Corolla είναι ουσιαστικά ένα αυτοκίνητο πίστας που όμως μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα στον δρόμο.

Στην πράξη αποτελεί ένα αυτοκίνητο επίδειξης του καταστήματος, όπου οι Ιάπωνες επιδεικνύουν τι μπορούν να καταφέρουν και το πιστοποιούν με αντίπαλο το χρονόμετρο.

Toyota Corolla AE86

Πίσω από το κάρμπον μπροστινό σπόιλερ βλέπουμε ημισλίκ ελαστικά πλάτους 225 mm, φορεμένα σε ζάντες 15 ιντσών της RS Watanabe. 

Τονισμένα φτερά, πλαϊνά μαρσπιέ που σχεδόν ξύνουν την άσφαλτο και μια τεράστια πίσω αεροτομή καθιστούν το όχημα περισσότερο ένα αγωνιστικό με πινακίδες παρά ένα βελτιωμένο που απλώς φόρεσε μερικά καλούδια.

Ίδια εικόνα και στο εσωτερικό, όπου έχουν ξηλωθεί οι μοκέτες κι οι επενδύσεις. Αντ' αυτών, υπάρχουν δύο μπάκετ καθίσματα της Bride, ρολ κέιτζ, τιμόνι της OMP κι ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων της gaugeART.

Toyota Corolla AE86

Το ψυγείο έχει τοποθετηθεί υπό γωνία 45 μοιρών για να κατευθύνει τη ροή του αέρα προς τους αεραγωγούς του καπό. Ο κινητήρας χρησιμοποιεί κάστομ βάσεις που τον τοποθετούν περίπου 2,5 cm χαμηλότερα και χαμηλώνουν το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το πνεύμα “Hachi-Roku” ζει [video]

Πρόκειται για ένα υπερκυβισμένο σύνολο στα 1,8 lt και σε συνδυασμό με πιο άγριους εκκεντροφόρους, μπορεί πλέον να στροφάρει στις 8.500 rpm. Ένα 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο κρατά το μοτέρ στις ωφέλιμες rpm, ενώ τα αμορτισέρ της Tokico HTS κι οι δαγκάνες Brembo αναβαθμίζουν την οδική συμπεριφορά.

Toyota Corolla AE86

Η κοινότητα των AE86 στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου είναι ζωντανή και μαζεύει ακόμα 300+ αυτοκίνητα στις ετήσιες μαζώξεις. Εν τω μεταξύ, η Toyota κάνει τα αδύνατα δυνατά για να κρατήσει την AE86 ζωντανή, παρουσιάζοντας κιτ μετατροπής που την τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια ή καύση υδρογόνου.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube