Το πνεύμα “Hachi-Roku” [video]

Το πνεύμα “Hachi-Roku” [video]

O YouTuber “NoriYaro” δείχνει γιατί η Toyota AE86 είναι πλέον κλασική.

Η Toyota Corolla AE86 δεν είναι γρήγορη. Δεν είναι όμορφη. Δεν είναι σπάνια ή ακριβή. Όμως είναι ένα αυτοκίνητο λατρεμένο από τους φαν της οδήγησης.

Ο απόδημος Αυστραλός Alexi Smith, πολιτογραφημένος Ιάπωνας ως NoriYaro, που έχει ζήσει χρόνια στην Ιαπωνία κι έχει εντρυφήσει στην αυτοκινητική κουλτούρα της, τελικά αποφασίζει να αγοράσει μια από αυτές τις τελευταίες πισωκίνητες Toyota Corolla – το μοντέλο που ξεκίνησε την ιστορία του drift.

Τυπικά, το αυτοκίνητό του είναι μια Corolla AE85 (με τον μικρότερο κινητήρα 1.5). Και το αγόρασε βασικά επειδή ήταν φτηνό, όχι σπρωγμένος από το ανταγωνιστικό ένστικτο των κόμιξ Initial D. Το αγόρασε επειδή η Hachi-Roku (ή Hachi-Go στη συγκεκριμένη περίπτωση) είναι ένα καλό αυτοκίνητο που είναι και έτοιμο για να το βάλεις στην πίστα.

Είναι ελαφριά (905 kg), πισωκίνητη, με άκαμπτο αλλά σωστά στηριγμένο πίσω άξονα κι έναν προηγμένο για την εποχή 4κύλινδρο 1.6 με διπλό εκκεντροφόρο, που μπορεί να παίρνει πολλή βελτίωση, αλλά στη στάνταρ μορφή του δεν βγάζει πάνω από 120 PS (DIN). Ανεβάζει πάντως ορεξάτα πάνω από 7.500 rpm.

Το μυστικό της ΑΕ86 δεν βρίσκεται όμως στο τι έχει αλλά στο τι ΔΕΝ έχει. Δεν έχει υποβοήθηση στο τιμόνι, δεν έχει ABS, Traction Control ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, δεν έχει πολλά άλογα ή μεγάλη ροπή… Κι όλα αυτά που λείπουν πρέπει να τα αναπληρώνεις με την οδήγησή σου. Με άλλα λόγια, είναι ένα ανόθευτο αυτοκίνητο για ανόθευτες οδηγικές συγκινήσεις.
 
Στο video, ακούμε τον NoriYaro να λέει συνεχώς ότι το αυτοκίνητο είναι «αργό, τόσο αργό!». Όμως δείχνει να απολαμβάνει κάθε στιγμή στο τιμόνι του. «Πρέπει απλά να είσαι πιο βίαιος μαζί του», εξηγεί καθώς συνειδητοποιεί ότι είναι ένα αυτοκίνητο που δεν θα κάνει τίποτε για σένα, για να σε βοηθήσει. Θα εκτελέσει μόνο αυτό που θα του ζητήσεις.

Με τα σημερινά κριτήρια, η ΑΕ86 δεν θα ήταν ένα καλό αυτοκίνητο. Για τους φαν της οδήγησης όμως είναι ένα οικονομικά προσιτό, ανθεκτικό αυτοκίνητο με το οποίο μπορείς να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην πίστα και να μάθεις τα βασικά της κίνησης με το πλάι.

Δείτε τον NoriYaro να αγοράζει την Corolla, να επισκέπτεται μια μεγάλη εκδήλωση για ΑΕ86 και να ντριφτάρει μαζί με δεκάδες άλλους ομοϊδεάτες στη Sports Land Yamanashi.
  
[Πηγή: NoriYaro / YouTube]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube