«Σας τα έλεγα για τα ηλεκτρικά», δηλώνει ο Akio Toyoda

«Σας τα έλεγα για τα ηλεκτρικά», δηλώνει ο Akio Toyoda

Ο Akio Toyoda θεωρεί ότι δικαιώνεται για την κριτική που ασκούσε στην ηλεκτροκίνηση.

Akio Toyoda

Ο πρόεδρος της Toyota, Akio Toyoda, αρνείται εδώ και καιρό ότι τα ηλεκτρικά οχήματα είναι ο μόνος δρόμος για την αυτοκινητοβιομηχανία και τώρα που η ζήτηση για τα EV επιβραδύνεται, το χαμόγελο ανθεί πάλι στα χείλη του.

Ο Akio Toyoda παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Toyota νωρίτερα φέτος, στον απόηχο των ερωτημάτων σχετικά με την αργή υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης υπό την ηγεσία του.

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται για τον Akio Toyoda σχετικά με τις αμφιβολίες του για την ηλεκτροκίνηση. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζει.

Ο ίδιος ποτέ δεν τάχθηκε υπέρ των EV και θεωρεί ότι «οι άνθρωποι βλέπουν επιτέλους την πραγματικότητα» σχετικά με τη νέα τεχνολογία.

Akio Toyoda

Ο 67χρονος επιχειρηματίας θεωρεί ότι η μείωση της αύξησης των πωλήσεων EV ενισχύει τα επιχειρήματά του. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 63% το 2022 κι η επιπλέον αύξηση έχει επιβραδυνθεί στο 49% για το έτος που διανύουμε.

Αυτό όμως δεν είναι παράλογο. Όσο περισσότερο εξαπλώνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τόσο θα μειώνεται το ποσοστό της αύξησής τους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ο Akio πάντως νιώθει τώρα δικαιωμένος, ίσως και λίγο αδικημένος από την κριτική που του ασκήθηκε. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ανέβεις στο βουνό που επιτυγχάνει την ουδετερότητα άνθρακα», είπε στους δημοσιογράφους στο Σαλόνι της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα.

Akio Toyoda

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος, η Toyota κατατάχθηκε τρίτη χειρότερη εταιρεία αναφορικά με τις αμερικανικές κυβερνητικές προσπάθειες να περιορίσει την κλιματική αλλαγή, πίσω από την ExxonMobil και τη Chevron.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν ήδη σε περιοχές επιρρεπείς στην κλιματική αλλαγή κι ότι το φαινόμενο θα προκαλεί 250.000 επιπλέον θανάτους ετησίως μεταξύ του 2030 και του 2050.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι ρυθμιστικές αρχές που πιέζουν για τα ηλεκτρικά οχήματα. Οι επενδυτές θεωρούν όλο και περισσότερο την EV τεχνολογία ως το μέλλον, μετά την επιτυχία της Tesla. Ο διάδοχος διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Koji Sato, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη προσιτών EV και στο Σαλόνι της Ιαπωνίας υπήρξε ηλεκτρικός καταιγισμός από μέρους του. 

Akio Toyoda

Καταρχάς, παρουσίασε το Toyota FT-Se, το ηλεκτρικό alter ego του MR2. Δίπλα του πόζαρε το FT-3e, ένα όμορφο ηλεκτρικό SUV με δυναμικές γραμμές που θυμίζουν την Jaguar i-Pace. Η θυγατρική Lexus λάνσαρε το πρωτότυπο LF-ZC, ως μια προεπισκόπηση των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων της. Παραδίπλα, η Suzuki εξέθεσε το eVX, ένα ηλεκτρικό S-Cross που εξελίσσει σε συνεργασία με την Toyota.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Akio Toyoda: Ο εχθρός είναι οι εκπομπές CO₂, όχι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης!

Η Toyota βρίσκεται σε τροχιά ηλεκτρικής ανάπτυξης, ενώ επί ημερών Akio Toyoda παρουσίασε μόνο το bZ4X που υπολειπόταν εξαρχής του ανταγωνισμού με τη μικρή του αυτονομία και τον χαμηλό ρυθμό φόρτισης.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube