
Jaguar, κάνει δεύτερες σκέψεις για την «Copy Nothing» στρατηγική;
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η καμπάνια της, η Jaguar σπεύδει να αλλάξει διαφημιστική εταιρεία.

Η Jaguar βρίσκεται σε αναβρασμό. Έχει σταματήσει να πουλά τελείως καινούργια αυτοκίνητα στη Βρετανία, ενώ σε επιλεγμένες αγορές διατίθεται μόνο η F-Pace.
Όλα αυτά διότι συγκεντρώνει τις δυνάμεις της έτσι ώστε να μετασχηματιστεί σε μια ελιτίστικη ηλεκτρική μάρκα. Με το σλόγκαν «Copy Nothing», αποκόπτει τους δεσμούς με το ένδοξο παρελθόν και υιοθετεί μια πλήρως διαφορετική ατζέντα.
Η πρόσφατη διαφημιστική της καμπάνια όμως, κρίθηκε ότι είχε μάλλον αρνητικό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, η βρετανική φίρμα αποφάσισε να αντικαταστήσει τη διαφημιστική εταιρεία με την οποία συνεργάστηκε για να κοινωνήσει στους αγοραστές τη μεταστροφή των αυτοκινητικών της ηθών.
Η διαφημιστική ευθύνεται; Οι άνθρωποι της Jaguar δεν είχαν συγκαταθέσει στο υλικό που προβλήθηκε;
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη καμπάνια είχε επικεντρωθεί στην εξωστρέφεια και την τολμηρή αισθητική που θέλει να υιοθετήσει το Coventry. Σε κανένα σημείο δεν παρουσιαζόταν κάποιο αυτοκίνητο, θυμίζοντας καμπάνια εταιρείας ρούχων ή αρωμάτων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πώς το Copy Nothing της Jaguar ευνόησε την Volvo
Προσέγγιση που προκάλεσε επικρίσεις και αμηχανία στο κοινό, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τη διαφήμιση ως «woke». Ο Elon Musk μάλιστα αναρωτήθηκε στο Χ αν η Jaguar πουλάει αυτοκίνητα.
Επιπλέον, οι Βρετανοί εγκατέλειψαν το εμβληματικό σήμα της γάτας «growler», αντικαθιστώντας το με ένα καμπύλο γεωμετρικό σύμβολο J και L.
Υπερασπιζόμενος την καμπάνια στα τέλη του περασμένου έτους, ο διευθύνων σύμβουλος της JLR, Rawdon Glover, είχε δηλώσει στους Financial Times: «Αν παίξουμε με τον ίδιο τρόπο που παίζουν όλοι οι άλλοι, απλώς θα πνιγούμε».
Φαίνεται όμως ότι δεν ενστερνίζεται την άποψη ότι η αρνητική διαφήμιση παραμένει διαφήμιση. Αλλιώς δεν θα έσπευδε να διακόψει τη συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία που εμπνεύστηκε όλα τα παραπάνω.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μεταχειρισμένη Jaguar S-type, λόρδος με μόλις τρία χιλιάρικα;
Ο ίδιος είχε υπεραμυνθεί της θαρραλέας του απόφασης τον Μάρτιο, λέγοντας ότι γνωρίζει πως μόνο το 15% των σημερινών αγοραστών αναμένεται να επιστρέψει στη φίρμα. Προσδοκά όμως ότι αυτή η προσέγγιση θα είναι πιο κερδοφόρα, αφού θα προσελκύσει άλλο αγοραστικό κοινό.
Θυμίζουμε ότι η βρετανική φίρμα -που πλέον ανήκει στην ινδική Tata Motors- στοχεύει πλέον σε πιο παχυλά πορτοφόλια. Θα πουλά σαφώς λιγότερα -αλλά πολύ ακριβότερα- μοντέλα. Με 6ψήφια τιμής αγοράς.