Το ηλιακό Stella Terra διέσχισε 1.000 km μόνο με τον ήλιο

Το ηλιακό Stella Terra διέσχισε 1.000 km μόνο με τον ήλιο

Ελπιδοφόρο ολλανδικό πρωτότυπο μας ξανασυστήνει την ηλιακή τεχνολογία κι υπόσχεται απεξάρτηση από πρίζες και μπαλαντέζες.

Stella Terra

Ιδανικό για απομακρυσμένες περιοχές με αναξιόπιστες υποδομές φόρτισης, το Stella Terra είναι ένα SUV που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια κι υπόσχεται περισσότερα από 700 km τις ηλιόλουστες μέρες.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την αυξανόμενη απήχηση των ηλεκτρικών οχημάτων, η σκληρή πραγματικότητα παραμένει ότι πολλές περιοχές μαστίζονται από ανεπαρκείς υποδομές φόρτισης, κάτι που αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τους ιδιοκτήτες.

Αν πράγματι το Stella Terra κατάφερε να διανύσει 700 km την ημέρα αποκλειστικά με την ενέργεια που προσφέρει ο ήλιος, τότε όλα αλλάζουν στην ηλεκτροκίνηση.

Το Stella Terra, το πρώτο εκτός δρόμου EV στον κόσμο που κινείται με ηλιακή ενέργεια, υποστηρίζει ότι αδιαφορεί για πρίζες και φορτιστές κι υπόσχεται αυτονομία όσο τα πιο προηγμένα EV.

Stella Terra

Ένα πρωτότυπο Stella Terra με πινακίδες ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό ταξίδι 1.000 km στο δύσκολο έδαφος της Βόρειας Αφρικής χωρίς να επαναφορτίζεται, βασιζόμενο αποκλειστικά στην ηλιακή ενέργεια.

Αναπτύχθηκε από φοιτητές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία. Πρεσβεύει τα πλεονεκτήματα των μικρότερων κι ελαφρύτερων μπαταριών, σε συνδυασμό με την ηλιακή τεχνολογία.

Stella Terra

Σύμφωνα με τον Wisse Bos, υπεύθυνο του προγράμματος, η τεχνολογία που παρουσιάζεται στο Stella Terra συνδυάζει μια ελαφριά κατασκευή με απίστευτα αποδοτικούς ηλιακούς συλλέκτες. Τη στιγμή που η μέση απόδοση των συλλεκτών κυμαίνεται στο 15 με 20% και το παγκόσμιο ρεκόρ του 2022 ήταν στο 47,1%, οι νεαροί φοιτητές διατείνονται ότι στο σύστημά τους αγγίζει το 97! Κρατάμε προφανώς μικρό καλάθι.

«Το Stella Terra αντέχει στις σκληρές συνθήκες εκτός δρόμου, ενώ παραμένει αποτελεσματικό κι αρκετά ελαφρύ», δήλωσε στον Guardian. «Γι' αυτό χρειάστηκε να σχεδιάσουμε μόνοι μας σχεδόν τα πάντα, από την ανάρτηση μέχρι τα ινβέρτερ».

Stella Terra

Το ολλανδικό πρωτότυπο απέδειξε ότι αντέχει στα δύσκολα, αφού διέσχισε περισσότερα από 1.000 km στην Αφρική. Ξεκίνησε από τη βόρεια ακτή του Μαρόκου, σκαρφάλωσε βουνά κι έφτασε μέχρι την έρημο Σαχάρα, όπου τελείωσε το ταξίδι του.

Το ηλιακό SUV αποδείχθηκε αξιόπιστο, με μόνη βλάβη κάποια δυσλειτουργία στο σύστημα διεύθυνσης που διορθώθηκε σε κάποιο τοπικό συνεργείο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το όνειρο έγινε εφιάλτης για την Lightyear και το ηλιακό της αυτοκίνητο

Το πρωτοποριακό μοντέλο έχει τελική ταχύτητα 145 km/h και χάρη στη μικρή μπαταρία του, ζυγίζει μόλις 1.200 kg, περίπου όσο ένα Clio. Aποδείχθηκε μάλιστα πιο αποτελεσματικό από ό,τι πίστευαν οι ιθύνοντες.

Stella Terra

Πριν από τη δοκιμή, περίμεναν ότι το διθέσιο EV θα μπορούσε να διανύσει 630 km. Ωστόσο, τις ηλιόλουστες μέρες, αποδείχθηκε ότι είχε αυτονομία έως 710 km στην άσφαλτο και 550 km εκτός δρόμου. Εν τω μεταξύ, τις λιγότερο ηλιόλουστες μέρες, όσο γίνεται αυτό στο Μαρόκο, η αυτονομία έπεφτε ελάχιστα στα 670 km. Λογικά τα παραπάνω νούμερα προέκυψαν κι από τα 1.000 km της επιστροφής.

To Stella Terra δεν αποτελεί ένα έτοιμο προϊόν, άλλωστε ξεχωρίζουμε τις μπάρες από το ρολ κέιτζ στο εσωτερικό ώστε να παρέχει στοιχειώδη παθητική ασφάλεια. Είναι όμως μια άριστη πλατφόρμα εξέλιξης νέων τεχνολογιών κι ελπίζουμε να προχωρήσει την ηλεκτροκίνηση ένα βήμα παρακάτω. Ευχή όλων να πετύχει εκεί που οι υπόλοιποι δεν τα κατάφεραν

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube