Αύξηση των εγχώριων πωλήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αύξηση των εγχώριων πωλήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τα αποτελέσματα των πωλήσεων του προηγούμενου μήνα επιφύλασσαν μία ενδιαφέρουσα είδηση. Οι Έλληνες καταναλωτές, σιγά σιγά γέρνουν προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Car Sales

Οι αυξημένες πωλήσεις που παρουσιάζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (είτε αμιγώς, είτε plug-in hybrid), σε συνδυασμό με τις μειωμένες ταξινομήσεις των υβριδικών δείχνουν ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν μπει σε εξηλεκτρισμένο μουντ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πωλήσεις που αφορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και επαναφορτιζόμενα υβριδικά μοντέλα  γνώρισαν για άλλον ένα μήνα αύξηση 8,5%, καταλαμβάνοντας συνολικά το 16,2% των συνολικών πωλήσεων της αγοράς.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους, καταλαμβάνοντας ποσοστο 16,2% επί των συνολικών πωλήσεων

BMW iX2

Και όλα αυτά τη στιγμή που τα προβλήματα αναφορικά με τις υποδομές της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας είναι υπαρκτά. Μένει να δούμε τι θα συμβεί στις πωλήσεις των επόμενων μηνών, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει παγώσει την κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Η πορεία της Ελλάδας στην ηλεκτροκίνηση μπορεί να θεωρηθεί ανελίξιμη. Ακολουθεί την τάση της Ευρώπης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό των πωλήσεων είναι 21,4%. Όμως κάθε χρόνο οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αυξάνονται όσο πλησιάζουμε το 2035, όπου θα καταργηθούν οι πωλήσεις των συμβατικών αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Στον αντίποδα, για έναν ακόμα μήνα, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες ντίζελ παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Αν και πριν από μερικά χρόνια το μερίδιό τους στην αγορά ήταν σημαντικό, σήμερα το βλέπουμε να έχει καταποντιστεί, μόλις στο 11,5%. Σε αυτό βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σταματήσει να παράγουν αυτοκίνητα με κινητήρες ντίζελ.

VW Golf

Τη σημαία των κινητήρων εσωτερικής καύσης διατηρεί ψηλά η βενζίνη. Τον προηγούμενο μήνα, οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αντιπροσώπευαν το 40,2%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι στο 36,5%.

Λίγο πιο πίσω μένουν τα υβριδικά αυτοκίνητα, τα ποσοστά των οποίων παρουσιάζουν μείωση. Παραμένουν όμως στο παιχνίδι των πωλήσεων, αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για τα μοντέλα που προετοίμασαν τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

Το φυσικό αέριο και ο υγραέριο γνώρισαν για άλλον έναν μήνα πτώση πωλήσεων, καταγράφοντας ποσοστά 0,2% και 2,8% αντίστοιχα. Αυτά τα ποσοστά συμβαδίζουν με τον μέσο όρο της Ευρώπης (3%).

Ποια είναι όμως η αγαπημένη κατηγορία των Ελλήνων οδηγών; Με διαφορά η κατηγορία «Β», καταλαμβάνοντας το 50,2% των συνολικών πωλήσεων. Πρακτικά σημαίνει πως ένα στα δύο αυτοκίνητα που κυκλοφορούν είναι μέλος αυτής της κατηγορίας. Τα SUV αντιπροσωπεύουν το 23,2% των πωλήσεων, δείχνοντας για μία ακόμα φορά πως ο καταναλωτής προτιμά ένα κόμπακτ αυτοκίνητο, με χώρους, ασφάλεια που δεν θα πει όχι σε μία μικρή εξόρμηση στη φύση.

MG ZS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σαρώνουν στις ευρωπαϊκές πωλήσεις τα SUV

Η αμέσως επόμενη αγαπημένη κατηγορία είναι η «C» με 30,7% και στην 3η θέση βρέθηκε η κατηγορία «Α» που δείχνει να κρατάει τη δυναμική της.  

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube