H Lightyear εγκαταλείπει τα ηλιακά αυτοκίνητα

H Lightyear εγκαταλείπει τα ηλιακά αυτοκίνητα

Η Lightyear προσπάθησε να αναβιώσει τα αυτοκινητικά της πρότζεκτ, χωρίς αποτέλεσμα. Η ολλανδική start-up αλλάζει τώρα στρατηγική, εγκαταλείποντας την ιδέα να φτιάξει ηλεκτρικό ηλιακό αυτοκίνητο παραγωγής.

Lightyear 0

Η μικρή εταιρεία Lightyear που ιδρύθηκε το 2016, σκόπευε να φέρει στην αγορά αυτό που επρόκειτο να είναι το πρώτο «ηλιακό αυτοκίνητο». 

Στο τέλος του 2022, η μπερλίνα Lightyear 0 μπήκε επίσημα σε παραγωγή στη Φιλανδία στα εργαστήρια Valmet. Το πρότζεκτ του ηλιακού αυτοκινήτου παρέμεινε να ενσωματώνει πέντε τετραγωνικά μέτρα ηλιακά πάνελ στην οροφή και στο καπό του μοντέλου. 

H Lightyear υπόσχεται πως θα βάλει εναλλακτικό μοντέλο στην παραγωγή, χωρίς να δίνει όμως ημερομηνία

Lightyear 0

Αλλά πέρα από εξαιρετικά αποδοτικό, το Lightyear 0 ήταν ένα πανάκριβο, ηλεκτρικό αυτοκίνητο (€260+ χιλιάδες). Η εταιρεία λοιπόν αποφάσισε με αυτοπεποίθηση να πάει παρακάτω, ανακοινώνοντας την έναρξη εργασιών για ένα δεύτερο μοντέλο, το Lightyear 2. Ένα κόμπακτ αυτοκίνητο που υποσχέθηκε να στοιχίζει 40.000 ευρώ.

Αλλά η πραγματικότητα ήθελε αλλιώς για την ολλανδική start-up, με την παραγωγή του ηλιακού μοντέλου της να διακόπτεται τον Ιανουάριο του 2023. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ολοκληρώθηκε ούτε παραδόθηκε κανένα κομμάτι. Και λίγες εβδομάδες αργότερα, η εταιρεία κηρύχθηκε σε πτώχευση και τα περιουσιακά της στοιχεία πωλήθηκαν. 

Lightyear 0

Η ομάδα διαχείρισης δεν τα παράτησε ωστόσο, και μετά από ένα εναλλακτικό σχέδιο, η ολλανδική start-up ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Εξακολουθώντας να υπόσχεται πως θα βάλει το δεύτερο μοντέλο της στην παραγωγή, χωρίς να δίνει όμως ημερομηνία.

Σε ένα νέο επεισόδιο λοιπόν, η Lightyear ακολουθεί τον ίδιο δρόμο με αυτόν της Sono Motors πριν από λίγους μήνες. Τα πρότζεκτ παραγωγής αυτοκινήτων της οποίας έχουν πλέον εγκαταλειφθεί. Στο μέλλον, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό και στην παραγωγή ηλιακών μονάδων για την αυτοκινητοβιομηχανία: Κατασκευαστές αυτοκινήτων, φορτηγών, ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων, λεωφορείων κ.λπ.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube