Το όνειρο έγινε εφιάλτης για την Lightyear και το ηλιακό της αυτοκίνητο

Το όνειρο έγινε εφιάλτης για την Lightyear και το ηλιακό της αυτοκίνητο

Η παραγωγή του Lightyear 0 ανεστάλει, μόλις δύο μήνες μετά την έναρξή της, με την μητρική εταιρεία να ανακοινώνει την πτώχευση της.

Lightyear

Η Atlas Technologies BV, η μητρική εταιρεία της ολλανδικής Lightyear που θα κατασκεύαζε το πρωτοποριακό ηλιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, υπέβαλε και επίσημα αίτηση πτώχευσης, επικαλούμενη μεταξύ άλλων παραγόντων τις υπερβολικές ανατιμήσεις του κόστους παραγωγής.

Η Lightyear παρουσίασε το πρωτότυπο One το 2019. Η έκδοση παραγωγής (Lightyear 0) πήρε επίσημα σάρκα και οστά πριν από περίπου τρεις μήνες, με την ολλανδική φίρμα να το κοστολογεί στην αλμυρή ομολογουμένως τιμή των €250.000.

Lightyear One

Πριν καλά καλά όμως πάρουν μπροστά οι μηχανές στη μονάδα παραγωγής, η Lightyear γνωστοποίησε μέσω επίσημης ανακοίνωσης της, ότι διακόπτει την παραγωγή του μοντέλου, με τη «μαμά» εταιρεία (Atlas Technologies BV) να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης, καθώς ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθει στις υπερβολικές όπως τις χαρακτήρισε ανατιμήσεις στις βασικές πρώτες ύλες για την κατασκευή του μοντέλου. 

Η Lightyear θα συνεχίσει βέβαια να υφίσταται παρά την πτώχευση της μητρικής φίρμας. Το δικαστήριο ενέκρινε την αναστολή πληρωμών της εταιρείας παραγωγής κατά την αναδιοργάνωση. Η Lightyear φημολογείται ότι είχε κατασκευάσει μόλις 12 μοντέλα της έκδοσης παραγωγής (Lightyear 0) και κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτά τα αυτοκίνητα έχουν πουληθεί ή παρήχθησαν με σκοπό την πώληση.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της, η Lightyear ανέφερε τα εξής: «Λυπούμαστε γι’ αυτήν την δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους υπαλλήλους, τους πελάτες, τους επενδυτές και τους προμηθευτές μας. Θα συνεργαστούμε στενά με τις δικαστικές αρχές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να βοηθήσουμε στην επίτευξη μιας δίκαιης λύσης. Ελπίζουμε στην κατανόηση και την υποστήριξή σας».

Lightyear One

Μπορεί λοιπόν η μαμά εταιρεία, Atlas Technologies BV να «βάρεσε κανόνι», αυτό όμως δε σημαίνει πως η Lightyear θα πάψει να υπάρχει. Τουναντίον, η ολλανδική φίρμα θα επικεντρωθεί στο επόμενο πρότζεκτ της, το Lightyear 2, που αναμένεται να καταφτάσει το 2025.

Στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας (CES), η ολλανδική εταιρεία παρουσίασε το Lightyear 2, ένα προσιτό ηλιακό-ηλεκτρικό αυτοκίνητο για το «λαό» όπως το χαρακτήρισε, με τιμή πώλησης τα €40.000 ευρώ (προ φόρων). 

Μάλιστα, δέχτηκε και προπαραγγελίες, με τους ανθρώπους της φίρμας να ανακοινώνουν ότι περισσότεροι από 40.000 ενδιαφερόμενοι προχώρησαν σε κράτηση για το Lightyear 2, ενώ αρκετές ήταν και οι εταιρείες ενοικιάσεων που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για μακροχρόνια μίσθωση 20.000 αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube