Τεστ: 16 λάστιχα 4 εποχών, από πολύ καλά μέχρι πολύ κακά [video]

Τεστ: 16 λάστιχα 4 εποχών, από πολύ καλά μέχρι πολύ κακά [video]

Αυτός είναι ο τίτλος που έδωσε ο ελβετικός οργανισμός TCS στο τεστ ελαστικών παντός καιρού. Οι μεγάλες αποκλίσεις στις επιδόσεις αποδεικνύει για ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό είναι να ενημερώνεσαι πριν επιλέξεις λάστιχα.

Το Touring Club Suisse αξιολογεί κάθε τύπο ελαστικών εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2023, ο οργανισμός έχει διευρύνει το φάσμα του και πλέον αξιολογεί τα λάστιχα με βάση 19 κριτήρια, φυσικά ασφαλείας, αλλά και περιβαλλοντικά.

Στο τελευταίο τεστ ελαστικών All Season που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2024, για πρώτη φορά ένα λάστιχο έλαβε τη διάκριση «Ιδιαίτερα συνιστώμενο». Πλέον, τέσσερα ελαστικά έχουν αποσπάσει αυτή τη διάκριση. Προέρχονται από τα εργοστάσια γνωστών κατασκευαστών: Goodyear Vector 4Season Gen-3, Continental AllSeasonContact 2, Pirelli Cinturato All Season SF 3 και Bridgestone Turanza All Season 6.

Οι διαφορές στο φρενάρισμα ανάμεσα στα λάστιχα αποδείχτηκαν σοκαριστικές

Λάστιχα

Η Michelin, από την πλευρά της, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση με τη διάκριση «συνιστώμενο» για το CrossClimate 2. Θα είχε ενδιαφέρον να δοκιμαστεί το νεότερο μέλος της γκάμας, το CrossClimate 3, του οποίου η σπορ έκδοση στοχεύει στους κατόχους GTi. Αναμφίβολα θα περάσει από τα χέρια των δοκιμαστών σε ένα επόμενο τεστ.

λάστιχα, τεστ TCS

Αν και έχει ενδιαφέρον να γνωρίζει κάποιος ποια είναι τα καλύτερα λάστιχα, ο ρόλος του TCS είναι κυρίως να αναδεικνύει τα πιο επισφαλή προφίλ. Παρατηρήθηκε, για παράδειγμα, ότι σε στεγνό δρόμο, ένα αυτοκίνητο που κινείται με 100 km/h και είναι εξοπλισμένο με τα λάστιχα της Pirelli σταματά μέσα σε απόσταση 38 μέτρων. 

Αντιθέτως, με τα λάστιχα Barum, απαιτούνται 7,3 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει. «Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που το όχημα με τα Pirelli έχει ακινητοποιηθεί, εκείνο με τα Barum εξακολουθεί να κινείται με υπολειπόμενη ταχύτητα περίπου 40 km/h». Να ένα παράδειγμα που δεν χρειάζεται σχόλια!

λάστιχα, τεστ TCS

Ωστόσο, το TCS παραθέτει και άλλα παραδείγματα το ίδιο εύγλωττα με αυτό. Η επιβράδυνση σε βρεγμένο δρόμο στα 80 km/h δείχνει μια απόκλιση 11,3 μέτρων μεταξύ των Continental και των Arivo. Η υπολειπόμενη ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση φτάνει τα 41 km/h.

Στο χιόνι, επιφάνεια όπου η πρόσφυση είναι επισφαλής, το TCS μέτρησε διαφορά 3,5 μέτρων μεταξύ των Nexen και των Petlas όταν το αυτοκίνητο κινείται με 30 km/h. Αν και η υπολειπόμενη ταχύτητα είναι μικρότερη, φτάνει παρ’ όλα αυτά τα 16 km/h.

λάστιχα, τεστ TCS

Για το τελευταίο αυτό τεστ, το TCS ανέδειξε και τη χιλιομετρική αντοχή των ελαστικών. Απέδειξε ότι, εκτός από την κακή απόδοση ως προς την ασφάλεια, τα συγκεκριμένα λάστιχα φθείρονται επίσης πιο γρήγορα. Ενώ λοιπόν το Goodyear αξιολογείται κοντά στα 68.000 km, το Superia δεν θα έφτανε καν τα 35.000 km.

Πλην των Goodyear, Dunlop και APlus που ξεπερνούν τα 50.000 km, τα περισσότερα λάστιχα που δοκιμάστηκαν κυμαίνονται μεταξύ 41.000 και 48.000 km. Η Michelin καταλαμβάνει μόλις την έκτη θέση (47.540 km), παρόλο που ο κατασκευαστής φημίζεται για τη μεγάλη διάρκεια ζωής των προϊόντων του.

λάστιχα, τεστ TCS

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube