Τα χειμωνιάτικα λάστιχα πιο αποτελεσματικά από τα κανονικά με αλυσίδες [video]

Τα χειμωνιάτικα λάστιχα πιο αποτελεσματικά από τα κανονικά με αλυσίδες [video]

Δοκιμή του Touring Club Suisse αποδεικνύει ότι στο χιόνι, τα χειμωνιάτικα λάστιχα από μόνα τους δίνουν καλύτερα αποτελέσματα από τα θερινά με αλυσίδες

winter tyres

Σε περιοχές όπου το χιόνι είναι σπάνιο, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των περιοχών στην Ελλάδα, τα χειμερινά λάστιχα δεν είναι δημοφιλή. Όμως, όπως έχουμε επαναλάβει πολλές φορές, είναι αποτελεσματικά μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 °C, μια πιο συχνή καιρική κατάσταση για την Ελλάδα, ειδικά στις ορεινά και ημό-ορεινά των ηπειρωτικής χώρας. Άμα δε το στρώσει έστω και λίγο, τότε σαφώς και είναι πολύ χρήσιμα..

Πιστεύετε όμως ότι οι αλυσίδες για το χιόνι που έχετε είναι επαρκείς και μπορούν να υποκαταστήσουν τα χειμερινά λάστιχα; Η δοκιμή Touring Club Suisse έδειξε ότι τα χειμερινά λάστιχα είναι ασυγκρίτως καλύτερα στο χιόνι απ’ ό,τι τα καλοκαιρινά εφοδιασμένα με αλυσίδες.

Το TCS για το τεστ αυτό δοκίμασε δύο αυτοκίνητα: Το ένα φορούσε πολύ καλά χειμερινά λάστιχα, ενώ το δεύτερο αλυσίδες σε καλοκαιρινά λάστιχα -τα κανονικά δηλαδή που φοράει η πλειονότητα των αυτοκινήτων μας. 

winter tyres

Σύμφωνα με την ελβετική λέσχη, τα αποτελέσματα «είναι αδιαμφισβήτητα». Όσον αφορά το φρενάρισμα, η εικόνα δεν γίνεται να είναι πιο ξεκάθαρη: Από τα 50 km/h, χρειάστηκαν 24 μέτρα για να σταματήσει το αυτοκίνητο με τα χειμωνιάτικα λάστιχα, ενώ αυτό με τα θερινά και τις αλυσίδες, 34 m. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής επιτάχυνσης, τα χειμερινά έπιασαν ταχύτερα τα 50 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμή: Τα καλύτερα (και τα χειρότερα) χειμωνιάτικα λάστιχα της αγοράς [videos]

Επιπλέον, το TCS υπογραμμίζει ότι η συμπεριφορά στον δρόμο είναι «πολύ ασταθής» για το αυτοκίνητο με τα καλοκαιρινά και τις αλυσίδες στους κινητήριους τροχούς: «Ένα προσθιοκίνητο υπερστρέφει, ιδίως στις στροφές, λόγω της ανεπαρκούς πλευρικής πρόσφυσης πίσω άξονα». Σύμφωνα με το TCS, τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου δυσκολεύονται να διαχειριστούν το πολύ υψηλό επίπεδο πρόσφυσης που δίνουν οι αλυσίδες στον εμπρός άξονα: «Τα ESP και ABS επιδρούν έντονα στο αυτοκίνητο, γεγονός που μειώνει την ελκτική πρόσφυση και μεγαλώνει την απόσταση φρεναρίσματος». Κατάσταση στην οποία είχαμε αναφερθεί εκτενώς και πριν από έναν χρόνο.

Επομένως, τέσσερα καλά χειμερινά ελαστικά είναι ό,τι πιο αποτελεσματικό. Η διαφορά στη λειτουργία του χειμερινού από το κοινό (θερινό) ελαστικό βρίσκεται κυρίως στο ειδικό υλικό επίστρωσής του, τη γόμα του, που δεν παγώνει και δεν «ξυλιάζει», αλλά παραμένει ελαστική και λειτουργεί ιδανικά παρέχοντας πρόσφυση σε χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, η ειδική χάραξη του πέλματος περιλαμβάνει μεγάλα αυλάκια και μεγάλο αριθμό από «τριχοειδείς» χαρακιές με σκοπό την αποχέτευση του νερού και του λιωμένου χιονιού χωρίς να μειώνεται η συνολική ακαμψία του ελαστικού.

Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν να πούμε ότι τα χειμερινά λάστιχα έχουν ένα πολύ στενό δεσμό με το χιόνι, αλλά και γενικότερα καλύτερη συμπεριφορά όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό, είσαι πιο ασφαλής στον δρόμο, γι’ αυτό και αποθαρρύνουμε τη χρήση αλυσίδων με κανονικά λάστιχα για όσους ζουν στις παραπάνω περιοχές. Όταν κι εκεί πια, τα χειμερινά λάστιχα δεν είναι αρκετά, οι αλυσίδες είναι μια επιπλέον μέθοδος.

Οι αλυσίδες υπόκεινται επίσης σε ειδικούς κανονισμούς και μπορούν να φορεθούν μόνο όταν υπάρχει χιόνι στον δρόμο. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορείς να υπερβαίνεις τα 50 km/h. Μπορεί επίσης να ισχύει από τις προδιαγραφές τους ότι δεν είναι συμβατές με τα καλοκαιρινά λάστιχα.

Οπότε…
- Τοποθετήστε αλυσίδες μόνο σε χειμερινά λάστιχα.
- Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο εγχειρίδιο του κατασκευαστή.
- Το πραγματικό χειμερινό ελαστικό αναγνωρίζεται από το σύμβολο μιας νιφάδας χιονιού στο πλευρικό τοίχωμα.
- Τα ABS και ESP δεν υποκαθιστούν τα χειμωνιάτικα λάστιχα
.

winter tyres
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ανεπίδεκτο αλυσίδων; Να οι λύσεις…
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Χειμερινά λάστιχα: Tι πρέπει να γνωρίζετε
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Χρήσιμες συμβουλές για τη χειμερινή οδήγηση από τη Ford [video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20 καίριες ερωτήσεις για τα λάστιχα
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αξίζει να πληρώσεις για άζωτο στα λάστιχα;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Λάστιχα: Όσο φαρδύτερα τόσο καλύτερα; [video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έρευνα: Ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα δεν έχει ρεζέρβα [+video]
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ειδικά εξελιγμένα λάστιχα: Όλη η αλήθεια
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση: Άγνωστες λέξεις;
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αναγομωμένα λάστιχα: Μύθοι και πραγματικότητα

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube