Δοκιμή: Τα καλύτερα (και τα χειρότερα) χειμωνιάτικα λάστιχα της αγοράς [videos]

Δοκιμή: Τα καλύτερα (και τα χειρότερα) χειμωνιάτικα λάστιχα της αγοράς [videos]

To Touring Club Suisse, όπως κάθε χρόνο, δοκίμασε 28 μοντέλα χειμωνιάτικων ελαστικών. Και συστήνει ανεπιφύλακτα μόλις έξι από αυτά, ενώ τέσσερα είναι προς αποφυγή.

Touring Club Suisse: Winter tires test

Σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, το τέλος Σεπτεμβρίου αποτελεί επέκταση του καλοκαιριού. Αλλά καθώς μπήκαμε για τα καλά στο φθινόπωρο και η κλιματική αλλαγή επιφυλάσσει ακόμα και στη χώρα μας εκπλήξεις, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τα χειμωνιάτικα λάστιχα, ειδικά όσοι μένουν σε βορεινές περιφέρειες. Υποχρεωτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, ανάλογα με τη χώρα, υπενθυμίζεται ότι είναι χρήσιμα μόλις η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 7 °C, χάρη στην ειδική γόμμα που διατηρεί την ευκαμψία της όταν πέφτει το θερμόμετρο.

Πιστό στην πρακτική του, το Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη λέσχη χρηστών των οδικών υπηρεσιών στην Ελβετία, δημοσιεύει πριν από την έναρξη της σεζόν μια μεγάλη δοκιμή στα χειμωνιάτικα λάστιχα. Για εφέτος, δοκιμάστηκαν 28 μοντέλα που αξιολογήθηκαν με 18 κριτήρια. Η οδική συμπεριφορά κάθε ελαστικού εξετάστηκε σε στεγνή, υγρή, χιονισμένη ή παγωμένη επιφάνεια.

Τα λάστιχα δοκιμάστηκαν επίσης για θόρυβο, κατανάλωση και φθορά. Δοκιμή που επαναλαμβάνεται τόσο για τα χειμερινά λάστιχα όσο και για τα στάνταρ κάθε χρόνο, με το TCS να έχει καταρτίσει μια ιδιαίτερα πλούσια βάση δεδομένων.

Από τα 28 μοντέλα ελαστικών που δοκίμασε το TCS για την σεζόν ’20-’21, τα 15 είναι διαστάσεων 205/55 R16 91H, συνηθισμένα στα κόμπακτ χάτσμπακ, και τα 13 διαστάσεων 235/55 R17 103V κοινός τόπος στα κόμπακτ SUV. 

Aν και τα αποτελέσματα του 2019 ήταν αποθαρρυντικά, τα αποτελέσματα για το 2020 είναι πιο θετικά. Υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής: Η Michelin. Και τα δύο λάστιχά της βαθμολογήθηκαν με τέσσερα αστέρια που σημαίνει «ιδιαίτερα συνιστώμενο»: Πρόκειται για το Alpin 6 των 16 ιντσών και το Pilot Alpin 5 των 17 ιντσών. Επιπλέον, μεταξύ των μεγαλύτερων ελαστικών, η Michelin είναι η μόνη με βαθμολογία τεσσάρων αστέρων.

Touring Club Suisse, δοκιμή χειμερινών ελαστικών 2020

Στην κατηγορία των 16 ιντσών, ως «ιδιαίτερα συνιστώμενο» αξιολογήθηκε επίσης το Bridgestone Blizzak LM005 (καλύτερο στην κατηγορία του), το Dunlop Winter Sport 5, το Hankook i * cept RS2 και το Maxxis Premitra Snow WP6.

Touring Club Suisse, δοκιμή χειμερινών ελαστικών 2020

Αντίθετα, αρκετά μοντέλα ελαστικών βρίσκονται στο όριο ή και εντός του φάσματος της απόρριψης. Έτσι, στις δύο κατηγορίες, έχουμε το Semperit Speed-Grip 3 με αξιολόγηση δύο αστέρων που ερμηνεύεται ως «συνιστώμενο με επιφυλάξεις» με κακές επιδόσεις στο στεγνό.

Στις 16 ίντσες, τα King Meiler Winter Tact WT81 και Tristar Snowpower HP, μοντέλα οικονομικής επιλογής που διατίθενται ιντερνετικά και στην Ελλάδα, πρέπει να αποφεύγονται, με πολύ κακό αποτέλεσμα σε βρεγμένους δρόμους και πολύ μέτρια συμπεριφορά στο χιόνι.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube