Αερόσακοι: 50 χρόνια στη Mercedes-Benz [video]

Αερόσακοι: 50 χρόνια στη Mercedes-Benz [video]

Το 1971, η Mercedes-Benz είχε την ιδέα ενός συστήματος προστασίας που περιελάμβανε αερόσακο και προεντατήρα ζώνης, θέτοντας τις βάσεις για μια συσκευή που έχει γίνει σήμερα απαραίτητη. Και γιορτάζει την 50ή επέτειό του με μια συλλογή ρούχων.

Οι δύο πρώτες πατέντες για αερόσακους αυτοκινήτου κατατέθηκαν και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν μεταξύ του 1951 και του 1953, σχεδόν ταυτόχρονα. Η μία από τον Walter Linderer στη Γερμανία και η άλλη από τον John Hetrick στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Ford πειραματίστηκε με το σύστημα το 1971 και στη συνέχεια η Chevrolet το λανσάρισε εμπορικά το 1973 με μια σειρά από 1.000 Impala -το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής εξοπλισμένο με αερόσακους. Και άλλοι Αμερικανοί κατασκευαστές ακολούθησαν περίπου την ίδια περίοδο, αλλά η άσκηση έμεινε αναπάντητη για αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1971, η Daimler κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα σύστημα προστασίας που περιελάμβανε τόσο έναν εμπρός αερόσακο για τον οδηγό όσο και έναν τεντωτήρα για τη ζώνη ασφαλείας, τον προκάτοχο του σύγχρονου προεντατήρα για τον συνοδηγό. Ο όμιλος Daimler γιορτάζει την 50ή επέτειο αυτής της διάσημης πατέντας.

Airbag test by Daimler 1969
H Mercedes-Benz ξεκίνησε τα τεστ αερόσακων σε δοκιμές μετωπικής σύγκρουσης το 1969.


Η Daimler όμως δεν διήνυσε μόνη της όλο τον δρόμο, αλλά ενσωμάτωσε στην ιδέα της και πατέντες άλλων.
Το 1964, ο Ιάπωνας μηχανικός Yasuzaburou Kobori κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα σύστημα αερόσακων που αντικαθιστούσε τον πεπιεσμένο αέρα των προηγούμενων εφευρέσεων με εκρηκτικό για το ταχύτερο φούσκωμα των αερόσακων. 

Η Daimler πήρε αυτή την ιδέα και την εφάρμοσε και στον εντατήρα της ζώνης. Αυτός ο τελευταίος θα μπορούσε επομένως να ενεργοποιηθεί μόνο μία φορά και παρείχε πρόσθετη προστασία στον συνοδηγό, ο οποίος δεν είχε αερόσακο. Αυτή η συσκευή εγκαινιάστηκε στη Mercedes-Benz S-Class στα τέλη του 1980 και παρουσιάστηκε στο κοινό τον Φεβρουάριο του 1981.

Airbag and belt tesnsioner in Mercedes-Benz S-Class, 1981
Το διάγραμμα Mercedes-Benz του 1980 εξηγεί τη λειτουργία του αερόσακου και του εντατήρα ζώνης ασφαλείας με βάση ένα κοινό σήμα αισθητήρα. Τα συστήματα έκαναν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στη Mercedes-Benz S-Class W126. Τα πρώτα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους πελάτες τον Δεκέμβριο του 1980. Τον Φεβρουάριο του 1981, η φίρμα παρουσίασε τα συστήματα στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου του Άμστερνταμ.


Η Mercedes-Benz γενίκευσε πολύ γρήγορα στο κόνσεπτ του αερόσακου και προσέφερε, πάντα στην S-Class, τον πρώτο προαιρετικό αερόσακο συνοδηγού το 1987. Το 1992, οι δύο μετωπικοί αερόσακοι έγιναν στάνταρ εξοπλισμός για τις Mercedes-Benz υψηλής κλάσης.

Και συνέχισε παρουσιάζοντας τον πλευρικό αερόσακο το επόμενο έτος που τον λανσάρισε εμπορικά το 1995, όπως στη συνέχεια και τον αερόσακο-κουρτίνα το 1998. Ο ηλεκτρικός προεντατήρας, ικανός να σφίξει τη ζώνη εν αναμονή ενός πιθανού ατυχήματος και στη συνέχεια να τον χαλαρώσει εάν αυτό δεν συμβεί, παρουσιάστηκε πάλι στην S-Class το 2002.

Mercedes-Benz/Heron Preston Collection

Ο συνδυασμός του αερόσακου με τον προεντατήρα της ζώνης βελτίωσε σημαντικά την απόδοση του πρώτου. Για να γιορτάσει τα 40 χρόνια από την παρουσίαση του αερόσακου και τα 50 χρόνια της πατέντας της, η Mercedes-Benz συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή και Αμερικανό στιλίστα Heron Preston για να δημιουργήσει μια πειραματική συλλογή ρούχων και αξεσουάρ μόδας από ανακυκλωμένα υλικά αερόσακων. Εκτός από το στιλ τους μάλιστα, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι μπορούν να φουσκώνουν και να ξεφουσκώνουν!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube