Test drive: Audi S5 Coupé

Στρίβουμε με το νέο Audi S5 στις ακροπολικές ειδικές της Οίτης και της Γκιώνας, και διαπιστώνουμε ότι είναι πολύ πιο συμμετοχικό, αλλά παραμένει το «αφεντικό» στη σχέση με τον οδηγό.
Μόλις πάρουμε ένα γρήγορο τετρακίνητο Audi στα χέρια μας για δοκιμή στην Ελλάδα, αντιδρούμε περίπου σαν τα σκυλιά του Παβλόφ:

Θέλουμε να το οδηγήσουμε σε μια παλιά ακροπολική ειδική διαδρομή. Διότι η συλλογική μνήμη τελικά σε οδηγεί προ τετελεσμένου, δίχως σχεδόν να το συνειδητοποιήσεις. Την ίδια απόφαση είχα πάρει και πριν από 10 ακριβώς χρόνια, όταν είχαμε πάρει για δοκιμή το πρώτο S5, με εκείνον τον κομπρεσοράτο V6, που γάβγιζε περισσότερο από όσο τον άφηναν να δαγκώσει.

Τότε λοιπόν είχαμε κάνει την Ειδική της Συκιάς, από το ομώνυμο χωριό στην Γκιώνα μέχρι το Χάνι Ζαγγανά στην Οίτη. Τώρα θα επιστρέφαμε για να οδηγήσουμε κατά βούληση σε όποια Ειδική της Οίτης μας έκανε κέφι. Άλλωστε και το νέο S5 είναι ένα αυτοκίνητο που το οδηγείς με σαφώς περισσότερο κέφι και μπρίο από το προηγούμενο. Δείτε γιατί.


Ψαρωτικό 
Τo S5 με το περίεργο μπλε χρώμα που βρισκόταν παρκαρισμένο κάτω από το γραφείο είναι, πέρα από την πλάκα, ένα αυτοκίνητο που αξίζει κανείς να κοιτά. Διάβασα διάφορα στα ηλεκτρονικά μέσα ότι είναι ίδιο με το προηγούμενο. Η βασική γραμμή προφανώς αποτελεί μια εξέλιξη, αλλά οι διαφορές είναι προφανείς και όλες οι συγκρίσεις υπέρ του νέου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Δοκιμάζουμε το νέο Audi RS5

Είναι πιο αρμονικές οι αναλογίες κατ’ αρχάς, με την αύξηση του μήκους και του πλάτους του αυτοκινήτου. Είναι πιο εκλεπτυσμένες οι γραμμές, ειδικά αυτή της οροφής που σβήνει πιο ομαλά προς τα πίσω και θυμίζει το Quattro της δεκαετίας του '80.

Ίσως και αυτή να συνέβαλε στην απόφασή μας να πάρουμε τα βουνά... Το κυριότερο όμως, είναι σαφώς πιο επιβλητικό, με μεγαλύτερο ίχνος στο δρόμο κι ένα εμπρός μέρος που κάνει οπτικό bullying στους προπορευόμενους στον αυτοκινητόδρομο. Ειδικά το κυρτό καπό που καταλήγει στην τεράστια τραπεζοειδή μάσκα, η οποία με τη σειρά της φαίνεται να αιωρείται ελάχιστα πάνω από το δρόμο, είναι το πιο επιβλητικό στοιχείο του νέου S5.Όχι πως το πίσω μέρος υστερεί. Τα LED, σούπερ λεπτά φανάρια, ο διαχύτης, οι διπλές απολήξεις, όλα συντείνουν σε ένα αισθητικό αποτέλεσμα που προσωπικά το βρίσκω από τα πιο επιβλητικά της κατηγορίας. Όχι τόσο δραματικό και εξόφθαλμο, όσο της Mercedes-AMG C 43 Coupé, αλλά πιο σπορ και πιο εκλεπτυσμένο συνάμα από της BMW 435i.

Πιο ψαρωτικό όμως για τον ίδιο τον οδηγό και τους επιβάτες είναι το εσωτερικό του νέου S5. Πρόκειται για ένα χώρο υψηλής τεχνολογίας και ακόμα υψηλότερης απτής ποιότητας. Πρόκειται επίσης για ένα χώρο που αντανακλά και την αναμενόμενη πολυτέλεια, αλλά και το σπορ στοιχείο.

Το ταμπλό είναι σχετικά απλό σε σχεδίαση, με σαφή οριζόντια διαστρωμάτωση, ελαφρώς οδηγοκεντρικό και με υλικά και συναρμογή υπεράνω κριτικής. Παντού κυριαρχούν το δέρμα και το μαλακό πλαστικό, ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής είχε φιλέτα από ανθρακόνημα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη σπορ αίσθηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 
Δοκιμάζουμε το Audi S3 Sportback S tronic 310 PS

Τα S-Sport καθίσματα του «δικού μας» S5 ανήκουν επίσης στον προαιρετικό εξοπλισμό. Είναι δερμάτινα, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα και με τρεις διαφορετικές λειτουργίες μασάζ. Εντυπωσιακό είναι και το δερμάτινο και φαλτσοκομμένο στο κάτω μέρος του τιμόνι, με paddles από πίσω. Τα οποία paddles ωστόσο θα τα ήθελα σίγουρα πιο ευμεγέθη.

Στο κέντρο κυριαρχεί η οθόνη 7,3” του συστήματος πολυμέσων MMI, το οποίο ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά τη συνδεσιμότητα. Από εκεί ελέγχονται και όλες οι λειτουργίες του αυτοκινήτου, με πολλά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας. Εξακολουθεί να είναι δύσκολο στη λογική του, αλλά έχει κάνει βήματα απλοποίησης.

Το, στάνταρ εδώ, Virtual Cockpit με την οθόνη των 12,3” αντί του κλασικού πίνακα οργάνων, συμπληρώνει τη high tech αίσθηση. Μάλιστα, η συγκεκριμένη οθόνη μπορεί να προβάλλει στη σπορ λειτουργία ένα μόνο κεντρικό όργανο, το ταχύμετρο, με τις υπόλοιπες ενδείξεις σε δεύτερο πλάνο.Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της λειτουργίας του αυτοκινήτου μέσω του συστήματος Audi Drive Select, από το οποίο μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα στα προγράμματα Efficiency, Comfort, Auto, Dynamic και Individual. Από το τελευταίο παραμετροποιείς τις λειτουργίες ανάλογα με τα γούστα σου. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν είχε ενεργητική ανάρτηση, έτσι ρυθμίζεις το βάρος και την ευαισθησία του συστήματος διεύθυνσης, την απόκριση στο γκάζι και τη λειτουργία του μπλοκέ πίσω διαφορικού.

Ο εξοπλισμός είναι πλήρης αλλά και κάπως περίεργος στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, δεν είχε cruise control στάνταρ, που είναι περίεργο για ένα GT μεγάλων αποστάσεων. Και μιας και μιλάμε για GT, πρέπει να πούμε ότι το S5 μπορεί να δεχτεί και δύο ενηλίκους στα πίσω καθίσματα σχετικά άνετα, με μόνη υποσημείωση πως το κεφάλι τους τουλάχιστον θα γλύφει την οροφή. Ο χώρος αποσκευών όμως, με 465 λίτρα χωρητικότητας, είναι υπεράνω κριτικής.


Εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις
Θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το S5 είναι ένα GT. Θα ήταν άδικο να το κρίνουμε ως ένα αμιγώς σπορ μοντέλο. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και το RS5. Για το οποίο θα έχουμε αναλυτική δοκιμή στο DRIVE 252 που θα κυκλοφορήσεις στις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό βεβαίως δεν το εμποδίζει να είναι ένα σοβαρά γρήγορο αυτοκίνητο. Και σοβαρά πιο ικανό από το προηγούμενο, σε κάθε επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ​Eπίσημο: Ανανεωμένο Audi RS3 Sportback με 400 PS [video]

Πρώτον, διότι στηρίζεται πάνω στη νέα πλατφόρμα MLB Evo, όπως και όλη η γκάμα των νέων A5. Δεύτερον, έχει μόνιμη τετρακίνηση με κεντρικό διαφορικό και διαμόρφωση κατανομής ροπής που ευνοεί κυρίως τον πίσω άξονα. Τρίτον, αυτή τη ροπή την κατευθύνει στους τροχούς του ένα επίσης νέο κιβώτιο με μετατροπέα ροπής, το οποίο διαθέτει οκτώ σχέσεις και κατασκευάζεται από τη ZF.

Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι ο νέος 3λιτρος κινητήρας είναι ένα πολύ διαφορετικό σύνολο από τον επίσης 3λιτρο V6 του προηγούμενου S5. Πλέον ο κομπρέσορας αναπαύεται εν ειρήνη και τη θέση του έχει πάρει μία τουρμπίνα twin scroll, τοποθετημένη ανάμεσα στις δύο όχθες των κυλίνδρων, με μικρή απόσταση από την πολλαπλή εισαγωγής για ελαχιστοποίηση της υστέρησης. Έχει γίνει προσπάθεια για μείωση των τριβών, της κατανάλωσης, ενώ είναι κατά 20 PS δυνατότερος από τον απερχόμενο.

Στην ουσία, το μόνο που έμεινε ίδιο με τον παλιό V6 είναι η διάμετρος και η διαδρομή. Σκεφτείτε μόνο πως ο νέος κινητήρας είναι κατά 14 κιλά ελαφρύτερος, συμβάλλοντας κατά κύριο λόγο στη συνολική μείωση του βάρους κατά 60 κιλά.


Οι επιδόσεις είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας. Το S5 είναι απατηλά γρήγορο. Σύμφωνοι, στο φουλ γκάζι σε κολλάει στην πλάτη του καθίσματος, αλλά αυτή η χαρακτηριστική για Audi απομόνωση από το εξωτερικό περιβάλλον, σε ξεγελά με κάποιο τρόπο. Έπρεπε να δω ότι στο χιλιόμετρο από στάση βγαίνει με 224 km/h για να αρχίσουν να τρέμουν τα γόνατά μου εκ των υστέρων.Η εκκίνηση γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες, χάρη στην τετρακίνηση, και τα 4,7” για το 0-100 km/h έρχονται με ευκολία. Σε αυτό συμβάλλει και το 8άρι tiptronic της ZF, το οποίο στη σπορ λειτουργία του αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό. Κάτι που δεν μπορείς να ισχυριστείς στα πιο ήπια προγράμματα, όπου η υστέρηση γίνεται αντιληπτή με την πρώτη.


Το S5 λοιπόν είναι ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο. Σαφώς πιο γρήγορο από το προηγούμενο (5,5” ήταν ο χρόνος εκείνου για το 0-100). Αυτό είναι αναμενόμενο. Για να σας δώσουμε μια τάξη μεγέθους, θα πούμε πως είναι πιο γρήγορο από μια M3 με τον 4λιτρο ατμοσφαιρικό V8. Από την οποία είναι και 100 κιλά βαρύτερο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 
Δοκιμάζουμε το Audi A5 Sportback 2.0 TFSI quattro S tronic

Αλλά προφανώς δεν είναι τέτοιου είδους αυτοκίνητο. Είναι κυρίως ένα GT που καταβροχθίζει χιλιόμετρα σαν ένας μηχανικός packman. Πηγαίνεις αυτόφωρο για πλάκα και χωρίς να το καταλάβεις. Διότι, συν τοις άλλοις, ο ήχος του κινητήρα είναι μεν παρών μέσα στην καμπίνα όσο ανεβαίνουν οι στροφές, αλλά με ένα ωραίο, βραχνό και γουργουριστό ηχόχρωμα που σε προδιαθέτει να ανεβάσεις περισσότερο. Μόνο το δεδομένο μπάτζετ που είχαμε για βενζίνη μας επανέφερε στην σκληρή ελληνική πραγματικότητα μέχρι να φτάσουμε στη διασταύρωση για να στρίψουμε προς τον Μπράλο.
 
Στηρίξου πάνω του
Δρόμοι σαν τον Μπράλο είναι ξεκάθαρα το προνομιακό πεδίο «βολής» του S5. Το απίστευτα στιβαρό πλαίσιο και η τετρακίνηση σε καθησυχάζουν και ουσιαστικά σε αναδεικνύουν ως οδηγό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις εκ μέρους σου. Βάλτε τώρα στην εξίσωση την «ατελείωτη» ροπή των 51 kgm, που ξεκινά από τις 1.370 rpm και μένει πεισματικά σε αυτό το νούμερο μέχρι και τις 4.500 rpm, αλλά και το ότι αυτή τη ροπή τη διαχειρίζεται ένα αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, και θα καταλάβετε όταν σας διαβεβαιώσω πως δεν «τελειώνει» πουθενά.Περνάς έτσι από τις ανοιχτές καμπές της ανηφόρας του Μπράλου με απίθανες ταχύτητες, χωρίς να απαιτεί διόρθωση. Μένεις στο γκάζι και το αυτοκίνητο μένει με τη σειρά του σε μια ατάραχη θέση ουδετερότητας. Ορμάς λίγο ακόμα και τότε παρατηρείς ένα ανεπαίσθητο άνοιγμα της τροχιάς που διορθώνεται με λίγο ακόμα τιμόνι . Και συνειδητοποιείς ότι έχεις κι άλλο περιθώριο, με τον κινητήρα να μη λαχανιάζει ούτε στο όριο περιστροφής του και να ακούει προσεκτικά κάθε άσε πάτα του ποδιού στο δεξί πεντάλ.

Η ανάρτηση, που σε πιο χαμηλές ταχύτητες έχει αναπόφευκτα μικρό εύρος απόσβεσης, όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα δουλεύει καλύτερα. Το S5 δεν είναι «τραπέζι». Θα το νιώσεις να γέρνει, αλλά τόσο όσο. Προσωπικά, πιο πολύ μου έδινε την αίσθηση ότι καθόταν στο πίσω μέρος του, σαν συμπιεσμένο ελατήριο που σου έδινε ώθηση στην κορυφή της στροφής. Και ο ήχος του κινητήρα γίνεται ολοένα και πιο θελκτικός όσο τον πιέζεις.

Τόσο όσο
Από τη διασταύρωση προς Παύλιανη και μετά, οι διαδρομές είναι λίγο πολύ γνωστές για τους επαΐοντες. Και για να λέμε την αλήθεια, οι περισσότερες από αυτές ταιριάζουν πιο πολύ σε ένα μικρό GTi παρά σε αυτοκίνητα όπως το S5. Το οποίο όμως έχει «μικρύνει» σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο. Έτσι σου φαίνεται, τουλάχιστον. Είναι εμφανώς πιο ευέλικτο από το προηγούμενο. Η τετρακίνηση μοιράζει, σε κανονικές συνθήκες, τη ροπή 40-60 στους εμπρός και τους πίσω τροχούς αντίστοιχα. Αυτό το ποσοστό μπορεί να μετατραπεί έως 85-35 εμπρός-πίσω ή έως 70-30 με την αντίστροφη φορά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Στροφή στην πίσω κίνηση για τα μοντέλα RS της Audi

Το μπλοκέ πίσω διαφορικό δουλεύει στην πράξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις αισθάνεσαι το αυτοκίνητο να στρίβει σαν να περιστρέφεται γύρω από τον κατακόρυφο άξονά του. Αλλά σε πιο κλειστή διαδρομή αρχίζει να δυσανασχετεί. Εκεί –και ειδικά αν η άσφαλτος δεν είναι και στην πρώτη νιότη της– η κυρίαρχη τάση είναι υποστροφική.

Το ευτύχημα όμως είναι ότι δεν επιμένει σε αυτή. Με λίγο άσε και με το wheel-selective torque control να τσιμπάει τα φρένα στους εσωτερικούς τροχούς, το S5 επανέρχεται υπάκουα στη θέση του. Αλλά χρειάζεται σωστή διαχείριση. Σε πιο φαρδείς δρόμους, όπως σε αυτόν που οδηγεί προς Καλοσκοπή, μπορείς όπου έχεις καλό οπτικό έλεγχο, να πλασάρεις από πριν. Δεν το κάνει με ιδιαίτερη προθυμία, αλλά θα σε ακολουθήσει και το κυριότερο θα σε βγάλει με καθαρή ίσια γραμμή στην κορυφή της στροφής.Αν το σύστημα διεύθυνσης ήταν πιο επικοινωνιακό, πιθανόν να μπορούσες να εμπιστευτείς ακόμα περισσότερο το πλαίσιο. Πράγμα που τελικά το κάνεις, αλλά χρειάζεται περισσότερη εξοικείωση. Για να είμαι δίκαιος πάντως, το τιμόνι είναι σαφώς πιο γρήγορο και πιο γραμμικό, με γλυκιά επαναφορά, Το 8άρι κιβώτιο είναι σε γενικές γραμμές πιο ομαλό σε αλλαγές, αλλά υστερεί νομίζω από το S tronic όταν απαιτήσεις γρήγορα ανεβάσματα και κυρίως κατεβάσματα. Τα φρένα είναι εξαιρετικά σε αίσθηση, επιβραδύνουν δυνατά και το κυριότερο δεν κουράζονται ακόμα και μετά από σκληρή χρήση.

Το S5 είναι ένα όμορφο, πολύ δυνατό και γρήγορο κουπέ. Σε καθησυχάζει με τις δυνατότητές του, με το τεράστιο περιθώριο πρόσφυσης που διαθέτει. Σε δρόμους όπως το ορεινό στροφιλίκι της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, υπήρξε χάραξη στην οποία δείχνει εξαιρετικά στοιχεία και άλλες φορές δείχνει έξω από τα νερά του. Κυρίως σε πιο στενά κομμάτια. Πράγμα αναμενόμενο. Δεν σε πείθει τόσο για το ταμπεραμέντο του, αλλά νομίζω πως δεν είναι αυτός ο σκοπός, και επιπλέον το νέο πλαίσιο, ο εξαιρετικός κινητήρας και η πιο... πισωκίνητη τετρακίνηση το έχουν ζωντανέψει σημαντικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 
Πισωκίνητο Audi R8 GT, RS4 Avant 2.9 V6 και SQ2 στη Φρανκφούρτη;

Τι λέει το DRIVE
To νέο S5 έχει βελτιωθεί σε όλα τα σημεία. Παραμένει στην ουσία του ένα GT, αλλά πλέον είναι πολύ πιο ζωντανό οδηγικά. Δεν σε εμπνέει με το ταμπεραμέντο του, αλλά το εμπιστεύεσαι άμεσα και μπορείς να οδηγήσεις εξοντωτικά γρήγορα. Επιπλέον, έχει την εμφάνιση, είναι πολύ προχωρημένο τεχνολογικά και η ποιότητά του είναι απλώς κορυφαία.
Τιμή €74.500.
Τεχνολογία Βενζίνη, 2.995 cc, V6, 24v, 2x2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, twin scroll τούρμπο, μεταβλητός χρονισμός βαλβίδων εισαγωγής, 354 PS/5.400-6.400 rpm, 51 kgm/1.370-4.500 rpm, αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων με μετατροπέα ροπής, μόνιμη, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση. 
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 km/h 4,7”
0-200 km/h 17,6”
0-400 m 13,0” @ 174,1 km/h
0-1.000 m 23,7” @ 224,4 km/h
60-160 km/h (με αλλαγές) 8,4”
30-50 km/h 1,3”
50-80 km/h 1,7”
80-110 km/h 2,2”
110-140 km/h 3,0”
Φρένα 100-0 km/h 38,1 m
Τελική ταχύτητα 250 km/h
Μέση κατανάλωση 11,6 lt/100 km
Εκπομπές CO2 170g/km
Διαστάσεις 4.692 x 1.846 x 1.368 mm
Χώρος αποσκευών 465 lt
Βάρος 1.690 kg
Μετρήσεις DRIVE *Οι μετρήσεις έγιναν με το κιβώτιο στην αυτόματη λειτουργία