Σαν σήμερα: Το 1961, παρουσιάστηκε η ανεπανάληπτη Jaguar E-type [videos]

Σαν σήμερα: Το 1961, παρουσιάστηκε η ανεπανάληπτη Jaguar E-type [videos]

Ο Bob Berry, PR της Jaguar, έφερε την E-type οδικώς και «τέζα» από το Coventry στη Γενεύη, φτάνοντας μόλις 20’ πριν από την επίσημη αποκάλυψη!

Πριν από 57 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1961, η σπορ E-type παρουσιάστηκε από την Jaguar στον διεθνή Τύπο στο εστιατόριο του Parc des Eaux Vives, στη Γενεύη, από τον Sir William Lyons.

Περιτριγυρισμένο από τουλάχιστον 200 ​​δημοσιογράφους, το αυτοκίνητο προκάλεσε τρομερή αίσθηση, αντίστοιχη με εκείνη που είχε κάνει η Citroën DS στο Παρίσι έξι χρόνια πρωτύτερα ή, αν θέλετε, αντίστοιχη με εκείνη που έκανε η 3θέσια McLaren F1 στο Sporting Club του Μονακό, 31 χρόνια αργότερα.

Η E-type, σε σχέση με τα αυτοκίνητα της εποχής, απλώς έδειχνε από άλλο πλανήτη. Και δεν ήταν μόνο η εμφάνιση που έδινε αυτή την εντύπωση, αλλά και η τεχνολογία. Επιπλέον μάλιστα, ήταν και οικονομικά προσιτή. Με £2.097 για τη ρόουντστερ και £2.196 για την κουπέ, κόστιζε δύο έως τέσσερις φορές λιγότερο από ό,τι παρόμοια αυτοκίνητα και αντίστοιχων επιδόσεων από τη Ferrari και την Aston Martin, ενώ είχε παραπλήσια τιμή με πολύ πιο αργά αυτοκίνητα από την Porsche.



Η E-type παρουσιάστηκε ως αντικαταστάτρια της XK150 που είχε γεράσει και βαρύνει. Ήταν ένα εντελώς καινούργιο αυτοκίνητο, που από τον προκάτοχό του διατηρούσε μόνο τον 6κύλινδρο κινητήρα ΧΚ 3,8 λίτρων.



Αυτό που έκανε όμως την E-type ξεχωριστή ήταν -και είναι-, κατά γενική ομολογία, η εμφάνισή της. Η εξωτερική σχεδίαση ήταν έργο του αεροδυναμιστή Malcolm Sayers που είχε σχεδιάσει τις κυρίαρχες στο Le Mans αγωνιστικές Jaguar C-type και D-type. Οπτικά, η ομοιότητα με την D-type ήταν εμφανής, στις καμπύλες του αμαξώματος, στο σχήμα των θόλων των τροχών, στο κεντρικό εξόγκωμα του καπό, στον οβάλ αεραγωγό της μάσκας και στα αεροδυναμικά καλύμματα των προβολέων από διάφανο πλαστικό Perspex. Η E-type ήταν όμως μεγαλύτερη -ώστε να έχει χώρους- και ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Πέρα από εντυπωσιακή όμως, η E-type ήταν και πρωτοποριακή στην κατασκευή της. Την εποχή που οι Ferrari, Maserati κ.λπ. είχαν ξεχωριστό πλαίσιο τύπου σκάλας και άκαμπτο πίσω άξονα με φύλλα σούστας, η νέα σπορ Jaguar εμφανίστηκε με μονοκόκ πλαίσιο, όπως της D-type, και ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση, που ούτε η αγωνιστική πρόγονός της δεν είχε.

Έργο του τεχνικού διευθυντή της Jaguar, του θρυλικού Walter Hayes, το ατσάλινο κεντρικό μονοκόκ μπήκε στην παραγωγή ένα χρόνο πριν o Colin Chapman της Lotus το εφαρμόσει στη Formula 1. Πάνω του είναι στερεωμένο ένα σωληνωτό εμπρός υποπλαίσιο, που στήριζε τον κινητήρα, το σύστημα διεύθυνσης και την ανάρτηση. Η εμπρός ανάρτηση ήταν με διπλά ψαλίδια και διαμήκεις ράβδους στρέψης, ενώ η πίσω, με ελικοειδή ελατήρια και το ρόλο των επάνω ψαλιδιών τον έπαιζαν τα ημιαξόνια.

Τα φρένα ήταν επίσης πρωτοποριακά στην εποχή τους. Αντί για τα συνηθισμένα τότε ταμπούρα, η E-type είχε τέσσερα δισκόφρενα της Dunlop, όπως η αγωνιστική D-type, με τα δύο πίσω εσωτερικά, κολλημένα στο διαφορικό, για μείωση των μη φερόμενων μαζών. Τα φρένα είχαν σέρβο, σε αντίθεση με την κρεμαγέρα του τιμονιού που δεν είχε υποβοήθηση.



Ο κινητήρας της E-type είναι ο περίφημος 6κύλινδρος σε σειρά XK, με τους δύο επικεφαλής εκκεντροφόρους, που είχε πρωτοεμφανιστεί στην XK120, το 1948. Αρχικά είχε κυβισμό 3,8 λίτρων, αλλά το 1964 μεγάλωσε στα 4,2 λίτρα και η ροπή αυξήθηκε κατά σχεδόν 9%. Η τροφοδοσία γινόταν με τρία κατακόρυφα καρμπιρατέρ SU και στην έκδοση με την υψηλότερη συμπίεση 9:1 η ισχύς έφτανε τους 269 PS (SAE gross). Όμως η καθαρή ισχύς DIN, στο μοντέλο του 1971 δεν ξεπερνούσε τους 173 PS/4.500 rpm με ροπή 31,8 kgm/2.500 rpm.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Το τμήμα Jaguar Reborn κάνει και πάλι καινούργια την E-type σου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ Διασώζοντας Jaguar E-type από τα παλιοσίδερα της Ιστορίας

Οι πρώτες E-type είχαν το παλιό κιβώτιο Moss με την ασυγχρόνιστη 1η, όμως μαζί με τον κινητήρα 4.2 ήρθε κι ένα νέο κιβώτιο, πάλι τεσσάρων σχέσεων, αλλά πλήρως συγχρονισμένων.



Το 1966 παρουσιάστηκε η έκδοση 2+2, με 23 cm μακρύτερο μεταξόνιο και δύο επιπλέον θέσεις για παιδιά. Το 1968 ήρθε η βελτιωμένη στα σημεία (αλλά όχι τόσο όμορφη) E-type Series 2, με μετατροπές κυρίως για να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η επόμενη -και τελευταία- γενιά, η Series 3, παρουσιάστηκε το 1971 λανσάροντας ταυτόχρονα και το νέο V12 5,3 λίτρων και 276 ίππων.



Οι E-type Series 3 είχαν όλες το μακρύ μεταξόνιο της 2+2, μεγαλωμένο αεραγωγό μάσκας με καρέ σήτα, φουσκωμένα φτερά και ατσάλινες, χρωμέ ζάντες. Η παραγωγή της E-type σταμάτησε το 1974 και το 1975 αντικαταστάθηκε από τη μεγαλύτερη, πιο ευρύχωρη και πολύ άχαρη XJ-S.



Η E-type άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στην ιστορία του αυτοκινήτου. Έχει πολλές φορές ψηφιστεί ως το πιο όμορφο αυτοκίνητο που υπήρξε ποτέ και ως ένα από τα πιο σημαντικά της μεταπολεμικής εποχής. Η Jaguar πολλές φορές προσπάθησε να επαναλάβει την επιτυχία της, όπως π.χ. με την XK8 που φιγουράριζε στο εξώφυλλο του πρώτου τεύχους του DRIVE.

Πριν από 140 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1878, ο Anton Johan Lovstad πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στη Νορβηγία για «ελατήρια στρέψης για άμαξες», που ήταν παρόμοια με τα σημερινά συστήματα με ράβδους στρέψης.

Πριν από 112 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1906, συστάθηκε επίσημα η Rolls-Royce Ltd. με τους Charles S. Rolls και F. Henry Royce ως διευθυντές της.



Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Royce Limited θα κατασκευάσει μια γκάμα αυτοκινήτων προς πώληση αποκλειστικά από την C.S. Rolls & Co. Αμέσως μετά την οργάνωση της εταιρείας, κυκλοφόρησε η 6κύλινδρη 40/50 ίππων Silver Ghost. Το μοντέλο αναγγέλθηκε με ενθουσιασμό από τον βρετανικό Τύπο ως «το καλύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο». Από τη σύσταση της εταιρείας έως το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, η Rolls-Royce επικεντρώθηκε σε ένα μόνο μοντέλο -τη Silver Ghost.



Ο πόλεμος οδήγησε σε νέες απαιτήσεις τη βρετανική οικονομία και η Rolls-Royce μετατόπισε την έμφαση που έδινε στα αυτοκίνητα προς την κατασκευή σε μηχανών αεροπλάνων. Τα σχέδια του Henry Royce πιστώνονται με την παροχή του μισού της συνολικής ιπποδύναμης που χρησιμοποιήθηκε στον αεροπορικό πόλεμο των Συμμάχων κατά της Γερμανίας και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μετασχημάτισε τη Rolls-Royce σε σημαντική δύναμη στην αεροδιαστημική μηχανική.


Πριν από 107 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1911, o Gustav Otto, γιος του πρωτοπόρου του κινητήρα εσωτερικής καύσης, Nikolaus Otto, ίδρυσε την Gustav Otto Flugmaschinenfabrik München. Η εταιρεία αεροναυπηγικής με έδρα το Μόναχο θα συγχωνευόταν αργότερα με την εταιρεία του Karl Rapp για να διαμορφώσει την Bayerische Motoren-Werke ή την BMW.


Πριν από 90 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1928, το Opel-RAK-1, το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με πυραυλοκινητήρα, έπιασε ταχύτητα 75 km/h με τον Kurt C. Volkhart στο τιμόνι.


Πριν από 86 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1932, η BMW ανακάλεσε τη συμφωνία αδειοδότησης με την Austin, ανοίγοντας το δρόμο για τον Max Friz να εξελίξει την πρώτη BMW με σχεδιασμό in-house.

Εδώ να αναφέρουμε ότι η παραγωγή αυτοκινήτων της BMW ξεκίνησε το 1928, όταν η εταιρεία αγόρασε την εταιρεία αυτοκινήτων Automobilwerk Eisenach. Το υφιστάμενο μοντέλο της Automobilwerk Eisenach ήταν το Dixi 3/15, ένα κατόπιν αδείας αντίγραφο του Austin 7, το οποίο είχε μπει την παραγωγή το 1927. Ύστερα την εξαγορά, το Dixi 3/15 μετονομάστηκε σε BMW 3/15, το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής υπό τα σήματα της BMW.



Το 1932, το 3/20 έγινε το πρώτο αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε αποκλειστικά από την BMW. Φορούσε δε έναν 4κύλινδρο κινητήρα, τον οποίο η BMW σχεδίασε με βάση τον κινητήρα του Austin 7. Ο πρώτος κινητήρας straight-six της BMW κυκλοφόρησε το 1933 πάνω στην 303. Καθ’ όλη τη δεκαετία του ’30, η BMW επεξέτεινε την γκάμα των μοντέλων της για να συμπεριλάβει μπερλίνες, κουπέ και καμπριολέ μοντέλα.


Πριν από 84 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1934, ο Henry Ford έδωσε ημερομίσθιο $5 στους εργάτες των εργοστασίων του.

Πριν από 64 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1954, κατασκευάστηκε η 5.000στή Porsche.

Πριν από 64 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1954, η Plymouth προσέφερε για πρώτη φορά υδραυλικά υποβοηθούμενα φρένα ως έξτρα έναντι $36,55.


Πριν από 60 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1958, Ο Bruce McLaren μετακόμισε από τη Νέα Ζηλανδία στη Βρετανία, όπου θα οδηγούσε για τον John Cooper. Ο καλός φίλος του και ο μηχανικός, Colin Beanland, τον ακολούθησε στη νέα καριέρα του.

Πριν από 41 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1977, κατασκευάστηκε η 500.000ή Chevrolet Corvette, μια λευκή κουπέ με κόκκινο εσωτερικό για να ταιριάζει με την πρώτη Corvette του 1953. Αγοράστηκε από 22χρονο Francis Patric Meraw στο Detroit και, σε αντίθεση με άλλα αριθμητικά ορόσημα στην παραγωγή της Corvette, είναι IX.


Πριν από 41 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1977, οι ιθύνοντες της British Leyland ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να απολύσουν 40.000 χειριστές συντηρητές εργαλειομηχανών που είχαν κατεβεί σε απεργία στο εργοστάσιο της Longbridge της εταιρείας στο Birmingham. Η απεργία υπολογίστηκε ότι κόστιζε περισσότερο από £10 εκατ. την εβδομάδα στην κρατική αυτοκινητοβιομηχανία.

Πριν από 37 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1981, ο Ayrton Senna, μόλις 20 ετών, συμμετείχε για δεύτερη φορά σε αγώνα στην Αγγλία με Formula 1600 στην πίστα του Brands Hatch. Ο Senna έδειξε το ταλέντο του σε βρεμένη πίστα και θα γινόταν ο «ήρωας» της ημέρας νικώντας στον αγώνα σχεδόν δέκα δευτερόλεπτα εμπρός από το δεύτερο. Το χρηματικό έπαθλο για το ταλέντο του ανταμείφθηκε με £70.
Στο video που ακολουθεί υπάρχουν στιγμιότυπα από αγώνα στη Formula Ford 2000, από το 1982.

Πριν από 28 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1990, το Ford Explorer έκανε το δημόσιο ντεμπούτο του. Ένα από τα SUV πρώτης γενιάς που κυκλοφόρησε το Big Three στις αρχές της δεκαετίας του ’90, το Explorer έγινε σχεδόν αμέσως ένα από τα μοντέλα με τις καλύτερες πωλήσεις της Ford.


Πριν από 18 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 2000, η BMW ανακοίνωσε τα σχέδιά της να πουλήσει το Rover Group, με την εδρεύουσα στο Λονδίνο κοινοπραξία Alchemy να εμφανίζεται ως φαβορί για την εξαγορά.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube