H άγνωστη ιστορία της Lamborghini Diablo GT1 Stradale [video]

H άγνωστη ιστορία της Lamborghini Diablo GT1 Stradale [video]

Το 1996, η Lamborghini προσέγγισε τη SAT για να δημιουργήσουν μαζί μια έκδοση της Diablo για τους αγώνες GT. Κι αυτό είναι ένα πρωτότυπο της έκδοσης δρόμου.

Η Lamborghini ήθελε το 1996 ένα αγωνιστικό βασισμένο στην Diablo για τους αγώνες GT, ανταγωνιστή της Porsche GT1.

Το αυτοκίνητο θα έπρεπε να βασίζεται σε μια έκδοση δρόμου, για τα… προσχήματα. Θα έπρεπε δηλαδή να έχει πινακίδες κυκλοφορίας, με καθαρά όμως αγωνιστικό προσανατολισμό σε ό,τι έχει να κάνει με την επιλογή των μηχανικών μερών και το set-up.

Η SAT, Signes Advanced Technology, είναι μια γαλλική εταιρεία που εξειδικεύονταν στο σχεδιασμό και στην κατασκευή πρωτότυπων και αγωνιστικών αυτοκινήτων. Οι Γάλλοι ανέλαβαν λοιπόν τη σχεδίαση του πλαισίου. Η Lamborghini φυσικά θα έβαζε τον V12 και θα αναλάμβανε τη διαδικασία της ομολογκασιόν. Μεγαλώνοντας τη διαδρομή, ο 5,7 της ιταλικής μάρκας έγινε 6λιτρος, ο οποίος αργότερα χρησιμοποιήθηκε και στις… «απλές» Diablo GT και Diablo VT. Με τον αναπρογραμματισμό του εγκεφάλου, η ιπποδύναμη έφτασε τα 655 άλογα τα οποία κατέληγαν στους πίσω τροχούς 18 ιντσών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε την πισωκίνητη Lamborghini Huracan LP580-2 [video]

Μόλις δύο πρωτότυπα της Diablo GT1 κατασκευάστηκαν, με αριθμό σασί VLA12001 και WLA12000. Η πρώτη πουλήθηκε στην Ιαπωνία και μάλιστα έτρεχε και σε αγώνες.  Η δεύτερη, σε κίτρινο χρώμα, παρέμεινε στην ιδιοκτησία της SAT και εκτίθεται στο εργοστάσιό της.

Έχουν διατηρηθεί οι αναλογίες της Diablo, τα φώτα και κάποια πάνελ του αμαξώματος, αλλά όπως συμβαίνει συνήθως με τα ειδικά GT το αμάξωμα είναι σοβαρά ανασχεδιασμένο. Εμπρός έχει νέο σπόιλερ, πολύ έντονα προτεταμένο. Και πίσω μια μεγάλη πτέρυγα. Το εμπρός σπόιλερ έχει μια μεγάλη εισαγωγή αέρα για το ψυγείο λαδιού. Τα φλας υπάρχουν ακόμη, αλλά τα αναδυόμενα φώτα έχουν αντικατασταθεί από εισαγωγές αέρα και μικρότερα φωτιστικά σώματα καλυμμένα με plexiglass.

 Το 1998 στην ιαπωνική Diablo GT1 προστέθηκαν μικρά πτερύγια και στις δύο πλευρές τους εμπρός προφυλακτήρα, για περισσότερο downforce. Στο εμπρός καπό έχουν βάλει βράγχια απαγωγής θερμού αέρα από το ψυγείο λαδιού. Και στα πλευρικά παράθυρα, τα κρύσταλλα έχουν αντικατασταθεί από plexiglass, με μικρές θυρίδες. Όλο το πίσω μέρος καλύπτεται με ένα ενιαίο τμήμα το οποίο αφαιρείται εύκολα για άμεση και εύκολη πρόσβαση στον κινητήρα. Ο οποίος τροφοδοτείται από δύο μεγάλες εισαγωγές πίσω από το τμήμα της οροφής πάνω από το κεφάλι οδηγού-συνοδηγού. Πρόσθετα ανοίγματα επιτρέπουν στο ζεστό αέρα να απομακρύνεται.

Όλα τα πάνελ του αμαξώματος έχουν κατασκευαστεί από ανθρακονήματα, από τη SAT, για μείωση του βάρους. Πάντως οι ανοιγόμενες προς τα πάνω πόρτες του αρχέτυπου διατηρήθηκαν. Η ανάρτηση έχει αναθεωρηθεί ως προς το hardware και τη γεωμετρία από την SAT, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις των αγώνων.

Το πρότζεκτ ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στο εργοστάσιο τον Απρίλιο του 1997. Τόσο η FIA όσο και το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών ενέκριναν την ομολογκασιόν το 1998. Αλλά η Chrysler, στην ιδιοκτησία της οποίας ήταν τότε η Lamborghini δεν έδωσε το πράσινο φως. Και όταν αργότερα η φίρμα της Sant'Agata αγοράστηκε από την Audi, εξελίχτηκαν οι Diablo GT και GTR, σε βάρος του ειδικού πρότζεκτ GTC.

H Lamborghini Diablo GT1 Stradale σε αριθμούς:
Έτος κατασκευής 1997
Παραγωγή 2 αντίτυπα
Αμάξωμα Δύο πόρτες, μονοθέσιο, πόρτες που ανοίγουν προς τα επάνω
Υλικό κατασκευής αμαξώματος Ανθρακονήματα
Σασί Ατσάλινο, σωληνωτό, βάρος 190 kg
Σχεδίαση - κατασκευή Signes Advanced Technology
Μεταξόνιο 2695 mm
Μήκος 4.705 mm
Πλάτος 2.040 mm
Ύψος 1.004 mm
Μετατρόχιο εμπρός 1.694 mm
Μετατρόχιο πίσω 1.670 mm
Εμπρός πρόβολος 980 mm
Πίσω πρόβολος 1.030 mm
Βάρο: 1.050 kg
Κατανομή βάρους 47/53 % εμπρός/πίσω
Κινητήρας V-12 60 μοιρών, μπλοκ και κεφαλή από κράμα αλουμινίου, τοποθετημένος κατά μήκος στο κέντρο
Κυβισμός 5.994 cc
Διάμετρος x διαδρομή 87 x 84 mm
Σχέση συμπίεσης 11,0:1
Ισχύς 655 hp @ 7.500 rpm
Ροπή 70 kgm @ 5.500 rpm
Βάρος κινητήρα 210 kg
Μετάδοση: Κίνηση στους πίσω τροχούς, 6τάχυτο σειριακό κιβώτιο TGTA-200 Hewland
Φρένα: Αεριζόμενοι διάτρητοι δίσκοι Brembo/AP σε όλους τους τροχούς, 6πίστονες δαγκάνες εμπρός, 4πίστονες δαγκάνες πίσω
Εμπρός τροχοί: Michelin 275/40 - R18
Πίσω τροχοί: Michelin 345/35 - R18
Τροχοί: OZ-Racing ελαφρού κράματος, με μονό κεντρικό μπουλόνι
Συμπλέκτης: Τρίδισκος carbon AP

Πηγή Lambocars.com

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube