Volvo Autonomous Parking: Απαλλαγείτε από το ψάξιμο για θέση! [video]

Volvo Autonomous Parking: Απαλλαγείτε από το ψάξιμο για θέση! [video]

To Volvo Car Group εξέλιξε ένα ιδιοφυές σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, που βρίσκει κενή θέση πάρκινγκ και παρκάρει το αυτοκίνητο μόνο του, χωρίς τον οδηγό

To Volvo Car Group εξέλιξε ένα ιδιοφυές σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο, που θα επιδειχθεί στον Τύπο την ερχόμενη εβδομάδα, βρίσκει κενή θέση πάρκινγκ και παρκάρει μόνο του, χωρίς τον οδηγό. Το έξυπνο, χωρίς οδηγό, αυτοκίνητο αλληλεπιδρά απροβλημάτιστα με τα άλλα αυτοκίνητα και τους πεζούς στο πάρκινγκ.

«Το Autonomous Parking είναι μια δοκιμαστική τεχνολογία που απαλλάσσει τον οδηγό από τη χρονοβόρα διαδικασία να βρει κενή θέση στάθμευσης. Ο οδηγός απλώς αφήνει το αυτοκίνητο στην είσοδο του πάρκινγκ και το παραλαμβάνει στην ίδια θέση αργότερα», εξηγεί ο Τόμας Μπρόμπεργκ, επικεφαλής σύμβουλος ασφάλειας του Volvo Car Group.

Η τεχνολογία υποδομής Vehicle 2, δηλαδή ένα σύστημα πομπών στο οδικό δίκτυο, πληροφορεί τον οδηγό όταν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη. Ο οδηγός χρησιμοποιεί μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο για να ενεργοποιήσει το Autonomous Parking και εγκαταλείπει το αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί αισθητήρες για να εντοπίσει μια ελεύθερη θέση στάθμευσης και να πάει μόνο του εκεί. Η διαδικασία αντιστρέφεται όταν ο οδηγός επιστρέψει για να πάρει το αυτοκίνητο.

Αλληλεπιδρά με άλλα οχήματα και πεζούς
Συνδυάζοντας την αυτόνομη οδήγηση με τον εντοπισμό άλλων αντικειμένων και το αυτόματο φρενάρισμα, το αυτοκίνητο μπορεί να αλληλεπιδρά με ασφάλεια με άλλα αυτοκίνητα και πεζούς μέσα στο πάρκινγκ. Η ταχύτητα και το φρενάρισμα προσαρμόζονται για ομαλή ενσωμάτωση στο περιβάλλον του πάρκινγκ.

«Η προσέγγισή μας βασίζεται στην αρχή ότι τα αυτόνομα οδηγούμενα αυτοκίνητα πρέπει να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια σε περιβάλλον με μη-αυτόνομα οχήματα και απροστάτευτους χρήστες των δρόμων», λέει ο Τόμας Μπρόμπεργκ.

Πρωτοπορία στις αυτόνομες τεχνολογίες
Πέρα από το Αυτόνομο Παρκάρισμα, το Volvo Car Group πρωτοστατεί ως γνωστόν και στην εξέλιξη άλλων αυτόνομων συστημάτων. Ένα από αυτά είναι και το πρόγραμμα SARTRE των «τρένων δρόμου», όπου προηγείται ένα αυτοκίνητο με οδηγό και ακολουθούν αυτόματα άλλα αυτοκίνητα σε κομβόι.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2012 με ρεαλιστική δοκιμή σε δρόμους της Ισπανίας, όπου το οδηγό-φορτηγό ακολουθούνταν από τέσσερα αυτόνομα οδηγούμενα Volvo με ταχύτητες μέχρι και 90 km/h και με αποστάσεις μεταξύ τους μέχρι και μόλις 4 μέτρα.

«Οι τεχνολογίες αυτόνομης στάθμευσης και ομαδοποιημένης πορείας ακόμη εξελίσσονται», συμπληρώνει ο Μπρόμπεργκ. «Όμως θα κάνουμε ένα βήμα προς το στόχο μας για πρωτοπορία στον τομέα, λανσάροντας μια πρώτη μορφή αυτόνομης διεύθυνσης [autonomous steering] στο νέο Volvo XC90 που θα παρουσιαστεί στο τέλος του 2014».

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube