
Η Porsche σφίγγει για τα καλά το ζωνάρι
Οι προκλήσεις στην Κίνα και οι δασμοί στις ΗΠΑ αναγκάζουν την Porsche να επανεξετάσει το μοντέλο λειτουργίας της και να δρομολογήσει μεγάλες περικοπές κόστους.


Οι χρυσές εποχές της Porsche φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν. Η άλλοτε αψεγάδιαστη εμπορική πορεία της γερμανικής φίρμας αρχίζει να παρουσιάζει ρωγμές, σύμφωνα και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Oliver Blume.
Όπως παραδέχτηκε σε εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζόμενους: «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο, που μας υπηρέτησε καλά για δεκαετίες, πλέον δεν λειτουργεί με την τωρινή του μορφή».
Το πρώτο βήμα για την αναχαίτιση της κατάστασης είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μείωση του κόστους ήδη από το δεύτερο 6μηνο του έτους. Παρά το γεγονός ότι η Porsche εξακολουθεί να διατηρεί κορυφαία κερδοφορία (με πάνω από 22.000 ευρώ καθαρού κέρδους ανά αυτοκίνητο), ο όγκος πωλήσεων είναι κρίσιμος για τη βιωσιμότητα του μοντέλου.
Η Porsche δεν σκοπεύει να ιδρύσει εργοστάσιο στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να αποφύγει τους δασμούς -τουλάχιστον προς το παρόν

Η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία σοβαρά ζητήματα: Οι πωλήσεις ηλεκτρικών δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες Η κινεζική αγορά υποχωρεί δραματικά, με πτώση 42%. Οι ΗΠΑ, παρότι παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της γερμανικής φίρμας, γίνονται ολοένα και πιο δύσκολη αγορά λόγω των νέων δασμών.
Παρά τα ρεκόρ πωλήσεων που κατέγραψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έφερε πτώση 7%. «Μας πλήττει περισσότερο από πολλούς άλλους κατασκευαστές», τονίζει η εταιρεία.
Αν και το ακριβές πλάνο περικοπών δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, είναι σαφές ότι θα γίνουν προσπάθειες περιορισμού κόστους στην παραγωγή εντός Γερμανίας -παρά το υψηλό ενεργειακό και εργασιακό κόστος. Η Porsche ωστόσο, δεν σκοπεύει να ιδρύσει εργοστάσιο στις ΗΠΑ, έτσι ώστε να αποφύγει τους δασμούς, τουλάχιστον προς το παρόν.