Η BMW iX5 με κυψέλες υδρογόνου δοκιμάζεται στον αρκτικό κύκλο [video]

Η BMW iX5 με κυψέλες υδρογόνου δοκιμάζεται στον αρκτικό κύκλο [video]

Η υδρογοκίνητη BMW iX5 αποδίδει 369 ίππους και χρησιμοποιεί δύο δεξαμενές υδρογόνου κατασκευασμένες από πλαστικό, ενισχυμένο με ίνες άνθρακα.

Δεν ακούμε συχνά για αυτοκίνητα της BMW με υδρογόνο, αλλά η βαυαρική εταιρεία είναι από τις πρώτες που πειραματίστηκε στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Πίσω στο 2004 είχαμε δει το πρωτότυπο H2R που χρησιμοποιούσε έναν κινητήρα V12 6,0 lt που προερχόταν από την 760Li, αλλά είχε τροποποιηθεί για να λειτουργεί με υδρογόνο.

Το H2R δεν βγήκε ποτέ στην παραγωγή, αλλά το Ηydrogen7 προσφέρθηκε ως μοντέλο παραγωγής, αν και σε μικρό αριθμό. Ήταν διαθέσιμο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 μόνο σε διασημότητες, πολιτικούς, επιχειρηματίες κλπ.

Παράλληλα η Gran Turismo Series 5 τροποποιήθηκε για να λειτουργεί με υδρογόνο το 2015, με τη βοήθεια της Toyota. Υπήρχε επίσης ένα πειραματικό i8 με κυψελές καυσίμου, ενώ το 2019 το i Hydrogen NEXT αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης.

Σήμερα, το iX5 βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό Κύκλο και υποβάλλεται σε δοκιμές σε σκληρές συνθήκες. Συγκεκριμένα, αξιολογείται στο Arjeplog της Σουηδίας όπου το BMW Group διαθέτει κέντρο χειμερινών δοκιμών. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο διαθέτει δύο δεξαμενές υδρογόνου κατασκευασμένες από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), όπως το Toyota Mirai πρώτης γενιάς.

Το BMW iX5 Hydrogen είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αυτοκίνητο δοκιμών, καθώς η εταιρεία στοχεύει να παράγει μια μικρή παρτίδα οχημάτων. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την επέκταση του δικτύου σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου. 

Με 369 ίππους το iX5 Hydrogen στοχεύει να προσφέρει επιδόσεις από ένα αυτοκίνητο εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον που το μόνο πράγμα που βγαίνει από την εξάτμισή του είναι καθαρό νερό. 

Παρά το γεγονός ότι η BMW συνεχίζει να πειραματίζεται στην τεχνολογία των κυψελών καυσίμου, προς το παρόν τουλάχιστον δείχνει να επικεντρώνει την παραγωγή της στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και αυτό γιατί πρώτα πρέπει να φτιαχτεί ένα μεγάλο δίκτυο εφοδιασμού σε υδρογόνο.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η BMW προχωρά με τα ηλεκτρικά της μοντέλα, παρουσιάζοντας το i7 τους επόμενους μήνες και το iX1 προς το τέλος του έτους. Το 2023, ένα i5 θα ακολουθήσει ως η ηλεκτρική εξέλιξη της επόμενης γενιάς της Σειράς 5. Παράλληλα η MINI θα λανσάρει ένα Countryman EV.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube