BYD: Παράταση θερμικών πέρα από το 2035 θα πλήξει τους Ευρωπαίους

BYD: Παράταση θερμικών πέρα από το 2035 θα πλήξει τους Ευρωπαίους

Η απόφαση της ΕΕ να χαλαρώσει τον στόχο μηδενικών εκπομπών CO₂ πέρα από το 2035, σύμφωνα με την BYD, αναγκάζει τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να μοιράσουν πόρους και επενδύσεις, δίνοντας στρατηγικό πλεονέκτημα στους Κινέζους κατασκευαστές.

 BYD

Ύστερα από μήνες παλινωδιών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τελικά να κάνει βήμα πίσω σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μετά το 2035. Μπορεί αυτή η επιλογή να λειτουργήσει προς όφελος των Κινέζων κατασκευαστών; Σύμφωνα με την BYD, ναι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα την εγκατάλειψη του στόχου για μηδενικές εκπομπές CO₂ το 2035 και την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων μετά από αυτή την ημερομηνία στα επιβατικά αυτοκίνητα. Η απόφαση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνους όλους, ούτε καν στο εσωτερικό της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς αρκετοί αντιλαμβάνονται ότι ενδέχεται τελικά να λειτουργήσει εις βάρος τους.

Οι δαπάνες R&D περιορίζονται από λογιστικά κριτήρια και, ανάλογα με τις μεθόδους υπολογισμού κάθε κατασκευαστή, κυμαίνονται μεταξύ 5% και 7% του κύκλου εργασιών

Μια άποψη που συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό και η BYD. Στον κινεζικό όμιλο μάλιστα, αντιμετωπίζουν την εξέλιξη με αισιοδοξία, εκτιμώντας ότι η παράταση ζωής των θερμικών κινητήρων θα επηρεάσει αρνητικά τους Ευρωπαίους κατασκευαστές και θα ευνοήσει τις κινεζικές εταιρείες.

BYD, Stella Li
H Stella Li, αντιπρόεδρος του Ομίλου BYD, συμφωνεί με τους 200 οργανισμούς, Ευρωπαίους κατασκευαστές και οργανώσεις που αντιτέθηκαν στην απόφαση της Κομισιόν για παράταση της ζωής των θερμικών κινητήρων στα καινούργια αυτοκίνητα πέρα από το 2035. Αλλά και δηλώνει ότι αυτή η παράταση θα λειτουργήσει εις όφελος των Κινέζων κατασκευαστών, κατά συνέπεια και της BYD.

Σύμφωνα με τη Stella Li, επικεφαλής της BYD για την Ευρώπη, η αναβολή της πλήρους μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους κατασκευαστές να μοιράσουν τα κονδύλια Έρευνας και Εξέλιξης σε δύο κατευθύνσεις. Αντί να επενδύσουν αποκλειστικά στη βελτίωση της ηλεκτρικής τους γκάμας, θα δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεχίσουν την εξέλιξη θερμικών και συμβατικών υβριδικών μοντέλων.

Οι δαπάνες R&D περιορίζονται από λογιστικά κριτήρια και, ανάλογα με τις μεθόδους υπολογισμού κάθε κατασκευαστή, κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 5% και 7% του κύκλου εργασιών.

BYD, Stella Li

Στην BYD, οι καθαρά θερμικοί κινητήρες έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια και η εξέλιξη επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση και τα plug-in hybrid. Παρότι ένα σύστημα PHEV περιλαμβάνει κινητήρα εσωτερικής καύσης, ο Κινέζος κατασκευαστής δίνει έμφαση κυρίως στην ηλεκτρική μονάδα και στη μετάδοση, καθώς στη διάταξη DM-i ο θερμικός κινητήρας λειτουργεί κυρίως επικουρικά.

Η BYD, επομένως, δεν σκοπεύει να αλλάξει στρατηγική ύστερα από τους νέους κανονισμούς της Ευρώπης. Αντίθετα, ενδέχεται να στραφεί στην κατηγορία M1E, παρουσιάζοντας ένα 100% ηλεκτρικό μοντέλο πόλης στην κατηγορία των σουπερμίνι, ειδικά σχεδιασμένο για την ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, εκτιμά ότι το δίκτυο διανομής της θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη χρονιά, από 1.000 σε 2.000 σημεία πώλησης -αριθμός αντίστοιχος με εκείνον μιας καθιερωμένης μαζικής ευρωπαϊκής μάρκας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google News Facebook Twitter Instagram YouTube