H ηλεκτροκίνηση συναντά την ηλιακή ενέργεια

H ηλεκτροκίνηση συναντά την ηλιακή ενέργεια

Μπορεί το αυτοκίνητο του μέλλοντος να κινείται με ηλιακή/ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στη φωτοβολταϊκή οροφή του; Ένα ακόμη μεγάλο τεχνολογικό στοίχημα.

Όποια άποψη κι αν έχει κανείς για το σύγχρονο ντιζάιν, είναι γεγονός ότι το νέο ηλιακό αυτοκίνητο Aptera προσελκύει το ενδιαφέρον. Αλλά η καινοτομία δεν έγκειται μόνο στον σχεδιασμό του. Το συγκεκριμένο μοντέλο, που κατασκευάστηκε στην Καλιφόρνια, μπορεί να διανύσει έως 1.600 km με μία μόνο φόρτιση ηλιακής ενέργειας, μία επίδοση που ξεπερνά και τον πιο οικονομικό ντιζελοκινητήρα.

Αυτό συμβαίνει γιατί το Aptera ζυγίζει λιγότερα από 1.000 kg. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να φορτίζει χωρίς στάση, ακόμη και όταν βρεθεί σε «μποτιλιάρισμα».

aptera

Ανάλογα με τη μπαταρία που χρησιμοποιεί, το όχημα μπορεί να επιταχύνει από τα 0 στα 100 km/h μέσα σε 3,5 έως 5,5 δευτερόλεπτα, ενώ η ανώτατη ταχύτητά του φτάνει τα 180 km/h. Οι τιμές κυμαίνονται από 26.000 έως 50.000 δολάρια, ανάλογα με τον εξοπλισμό. Ακόμη το Aptera δεν έχει δοκιμαστεί στη μαζική παραγωγή, αλλά αυτό θα γίνει από τα τέλη του 2022. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20.000 προ-παραγγελίες.  

Και οι Γερμανοί ποντάρουν στο ηλιακό αυτοκίνητο
Η Sono Motors με έδρα το Μόναχο παρουσιάζει τη δική της αντιπρόταση, το Sion, που πλησιάζει στην κατηγορία του οικογενειακού σεντάν. Το αμάξωμα καλύπτεται από 456 φωτοβολταϊκά πάνελ υψηλής απόδοσης. Η κατασκευάστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι η ηλιακή ενέργεια που αντλείται από αυτά προσφέρει περίπου 110 km αυτονομίας στις «συνήθεις» καιρικές συνθήκες του ευρωπαϊκού Βορρά και μέχρι 240 km σε συνθήκες ηλιοφάνειας, τα οποία προστίθενται στα 300 km που καλύπτει μία φόρτιση της μπαταρίας. Για το πεντάθυρο Sion, που θα κατασκευάζεται στη Φινλανδία, η επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h απαιτεί δέκα δευτερόλεπτα.

sono sion

Aπό την ίδρυσή της, το 2016, η Sono Motors αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα - κάτι μάλλον αναμενόμενο για μία νεοφυή επιχείρηση. Φαίνεται όμως ότι κατάφερε να τα ξεπεράσει με διάφορους τρόπους: με crowdfunding, με προϊόντα βιντεοπαιχνιδιών και εφαρμογές τεχνολογίας blockchain, αλλά και με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο Νέας Τεχνολογίας Nasdaq της Νέας Υόρκης το 2021. Σήμερα παρασκευάζει ηλιακά πάνελ, τα οποία προμηθεύει σε είκοσι μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η βιομηχανία φορτηγών ΜΑΝ. Υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 22.000 προ-παραγγελίες για το Sion, κάτι που θα της επιτρέψει να διατηρήσει την προβλεπόμενη τιμή των €30.000.

Ένα πολυτελές κουπέ από την Ολλανδία
Το «κάτι παραπάνω» στα ηλιακά/ηλεκτρικά αυτοκίνητα υπόσχεται η ολλανδική Lighyear και παρουσιάζει το πολυτελές κουπέ Zero aka, μήκους άνω των πέντε μέτρων και βάρους 1.600 kg. Tα ηλιακά πάνελ ενισχύουν την αυτονομία του, που μπορεί έτσι να φτάσει τα 1.000 km.

lighyear zero

Προκειμένου να εξασφαλιστεί όμως η μέγιστη αυτονομία, οι επιδόσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα. Οι τέσσερις ηλεκτροκινητήρες δεν προσφέρουν ιπποδύναμη μεγαλύτερη των 180 PS, η μέγιστη ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 160 km/h, ενώ η επιτάχυνση από 0 στα 100 km/h απαιτεί δέκα δευτερόλεπτα. Οι Ολλανδοί απευθύνονται σε εραστές της τεχνολογίας που δεν λογαριάζουν το κόστος, καθώς η τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου φτάνει τις €300.000.

solar city car

Από την Ολλανδία προέρχεται όμως και μία ιδιαίτερα οικονομική πρόταση. Είναι το Squad Solar City Car, το οποίο μάλιστα έχουν σχεδιάσει πρώην συνεργάτες της Lightyear. Έχει μήκος δύο μέτρα και διατίθεται με 2 ή 4 θέσεις, σε τιμές που αρχίζουν από €7.000. Η μπαταρία του φορτίζει κυρίως από τα ηλιακά πάνελ στην οροφή, εξασφαλίζοντας ενέργεια για περίπου 20 km την ημέρα. Για μεγαλύτερη αυτονομία, έως εκατό χιλιόμετρα, οι κατασκευαστές λένε ότι η μπαταρία μπορεί να βγει από το όχημα για να φορτίσει σε μία απλή οικιακή πρίζα, χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Το διθέσιο αναπτύσσει ταχύτητα έως 45 km/h, ενώ το τετραθέσιο φτάνει τα 70 km/h.

Μία πρακτική λεπτομέρεια στον σχεδιασμό του οχήματος είναι ότι τα λάστιχα εξέχουν από το αμάξωμα, λειτουργώντας και ως προφυλακτήρες για την πυκνή κίνηση στην πόλη. Μία ακόμη σχεδιαστική καινοτομία είναι ότι το καλοκαίρι οι δύο πόρτες απλώς ...αφαιρούνται για περισσότερη δροσιά. Η παραγωγή του Squad αναμένεται να αρχίσει το 2023.

Toyota, Huyndai, Mercedes
Τα ηλιακά πάνελ κερδίζουν έδαφος και στους Ιάπωνες. Το νέο Prius της Toyota προσφέρεται πλέον και με ηλιακή οροφή στον έξτρα εξοπλισμό. Το ίδιο συμβαίνει και με το Ioniq 5 της Huyndai. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα νέο μοντέλο που ...δεν θα οδηγήσουμε ποτέ. Πρόκειται για τη Mercedes Vision EQXX, η οποία δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο, αλλά έχει κατασκευαστεί αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς, ώστε να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες, που αργότερα θα περάσουν στη μαζική παραγωγή.

mercedes eqxx

Στην EQXX η άνεση του οδηγού δεν παίζει ρόλο, σημασία έχουν μόνο οι επιδόσεις και η μέγιστη δυνατή αυτονομία. Η Mercedes υποστηρίζει ότι 15 λεπτά φόρτισης αρκούν για μία διαδρομή 300 km. Με γεμάτη μπαταρία η αυτονομία είναι πολύ μεγαλύτερη. Πριν λίγους μήνες, στα πλαίσια μίας προωθητικής ενέργειας, η Mercedes κάλεσε μερικούς δημοσιογράφους να οδηγήσουν την EQXX από τη Στουτγάρδη στην Κυανή Ακτή, διασχίζοντας τις ελβετικές Άλπεις και καλύπτοντας απόσταση άνω των 1.000 km, χωρίς διάλειμμα για ανεφοδιασμό.

[Πηγή: Deutsche Welle]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube