Επίσημο: Mercedes-Benz Vision EQXX [video]

Επίσημο: Mercedes-Benz Vision EQXX [video]

Εάν τα ηλεκτρικά μοντέλα του αύριο είναι σαν το πρωτότυπο Vision EQXX της Mercedes-Benz, τότε φίλοι petrolheads, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η ηλεκτροκίνηση κέρδισε κατά κράτος!

Μετά από 18 μήνες αναμονής και κάμποσες teaser φωτογραφίες, η Mercedes-Benz, παρουσίασε προ ολίγων ωρών το Vision EQXX Concept. Ένα ηλεκτρικό μοντέλο με 1.000 km αυτονομίας, αεροδυναμική απόδοση… από άλλο πλανήτη (Cd 0.17) και πλήθος τεχνολογικών καινοτομιών, που ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στο πρότζεκτ «ηλεκτρικό αυτοκίνητο». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Παρότι το Vision EQXX δείχνει μεγάλο στις φωτογραφίες, είναι πιο κόμπακτ σε διαστάσεις από αυτό που φαίνεται. Για την ακρίβεια είναι μικρότερο σε μήκος από την υπάρχουσα Mercedes-Benz C-Class (σχεδόν 121 mm) και με ελαφρώς κοντύτερο μεταξόνιο (65 mm). Παρόλα αυτά το εντυπωσιακά αεροδυναμικό σχήμα του αυτοκινήτου ξεγελά το μάτι δίνοντας την αίσθηση μιας μεγαλύτερης κατασκευής. 

mercedes-benz

O συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd), που είναι μόλις 0.17, έχει επιτευχθεί χάρη και σε αρκετές ακόμα έξυπνες λύσεις, όπως ο ρυθμιζόμενος σε μήκος διαχύτης, η ρύθμισης της ψύξης της μπαταρίας μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο με τις ειδικές «κουρτίνες», οι τροχοί που κατασκευαστήκαν από την Bridgestone αποκλειστικά για τις ανάγκες του Vision EQXX κ.α. 

mercedes-benz

Στα ενδότερα, το περιβάλλον γίνεται ακόμα πιο φαντεζί τόσο σε εμφάνιση όσο και σε τεχνολογία. Υπάρχει μια 47,5’’ ψηφιακή οθόνη αφής ανάλυσης 8k που καλύπτει κατά μήκος το ταμπλό και όσο κι αν προκαλεί εντύπωση δεν είναι η μεγαλύτερη που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε κάποια Mercedes-Benz αφού η EQS «φοράει» 56άρα Hyperscreen! Είναι όμως η πρώτη με τα νέα χαρακτηριστικά λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας της γερμανικής φίρμας και η πρώτη επίσης τόσο μεγάλη οθόνη η οποία κατασκευάεται σε ένα ενιαίο τμήμα (η 56άρα της EQS αποτελείται από τρία κομμάτια). 

Πέραν όμως των τεχνολογικών gadgets, που πραγματικά είναι αμέτρητα, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε από τη Mercedes-Benz και στα υλικά κατακευής. Υπάρχουν καθίσματα από Dessertex, ταπετσαρία που προέρχεται από κάκτους, vegan δέρμα φτιαγμένο από μανιτάρια αλλά και βιώσιμο πλαστικό, που «γεννήθηκε» από ανακυκλωμένα απορρίμματα.

mercedes-benz

Κάτω τώρα από το φουτουριστικό περιτύλιγμα, η Mercedes-Benz Vision EQXX, δε διαθέτει κάποια τεράστια μπαταρία για την αυτονομία της αλλά μία 900 volt που αναπτύχθηκε από κοινού με τη High Performance Powertrains (HPP), την εταιρεία που κατασκευάζει τις υβριδικές μονάδες ισχύος της Mercedes-Benz για τα μονοθέσια της Formula 1, η οποία έχει χωρητικότητα 100 kWh, ίδια δηλαδή με αυτή της EQS 450+, είναι όμως 50% μικρότερη σε μέγεθος και 30% ελαφρύτερη, ζυγίζοντας μόλις 495 kg. 

H εξοικονόμηση έξτρα βάρους από τις συστοιχίες των μπαταριών, τις ζάντες μαγνησίου, τους δίσκους φρένων από κράμα αλουμινίου, τις πλαστικές πόρτες οι οποίες είναι ενισχυμένες με άνθρακα και γυαλί αλλά και το λεπτό πάνελ οροφής, το οποίο διαθέτει 117 ηλιακές κυψέλες, συνέβαλαν τα μέγιστα στη διατήρηση του συνολικού βάρους του αυτοκινήτου στα 1.750 kg.

Εδώ αξίζει βέβαια να κάνουμε μια αναφορά και στο ηλιακό πάνελ της οροφής το οποίο προσφέρει 25 km στην ηλεκτρική αυτονομία του οχήματος και τροφοδοτεί κατά βάση με την ενέργεια του το σύστημα κλιματισμού, το infotainment, τα φώτα και αρκετά ακόμα περιφερειακά ηλεκτρικά συστήματα του πρωτότυπου μοντέλου.

mercedes-benz

Σε ότι αφορά τον ηλεκτροκινητήρα, δε σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό με την ισχύ του, καθώς η απόδοση του ανέρχεται στους 201 PS (150 kW), είναι όμως απίστευτα αποδοτικός αφού σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα το 95% της ενέργειας του περνάει στους πίσω τροχούς...  

Η Mercedes-Benz, υποστηρίζει ότι το VISION EQXX απαιτεί μόλις 10 kWh/100 km, που σημαίνει μέγιστη αυτονομία κίνησης 1.000 km ή αλλιώς ένα ταξίδι από το Βερολίνο στο Παρίσι χωρίς στάση για ανεφοδιασμό. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube