Lightyear 0, το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο

Lightyear 0, το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο

Είναι πλέον και επίσημο. Κανένα αυτοκίνητο παραγωγής δεν έχει χαμηλότερο συντελεστή αντίστασης στον αέρα από το ηλιακό ηλεκτρικό Lightyear 0.

Lightyear 0

Μέχρι σήμερα, η Mercedes-Benz EQS μπορούσε να καυχιέται ότι είναι το πιο αεροδυναμικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Σύντομα όμως, αυτή η ηλεκτρική S-Class θα χάσει τον τίτλο, καθώς το Lightyear 0 μπαίνει στην παραγωγή. Και το ολλανδικό ηλιακό αυτοκίνητο διαθέτει αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας 0,175. Έναντι 0,20 για την EQS.

Το Lightyear 0 λοιπόν, σκίζει τον αέρα σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με την πειραματική Mercedes-Benz EQXX. Και όλα αυτά με στόχο τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας του, όπως ακριβώς κάνουν και τα 5 m² ηλιακών συλλεκτών που είναι τοποθετημένα στο αμάξωμά του. Η εταιρεία ανακοινώνει μεν αυτονομία 625 km για το Lightyear 0 με την μπαταρία του που έχει ενεργειακή πυκνότητα 60 kWh, αλλά όταν ο ήλιος λάμπει, η αυτονομία θα ξεπερνά τα 1.000 km.

Lightyear 0

Η τιμή του εντυπωσιακού αυτού Cx δεν ελήφθη μέσω ενός ψηφιακού μοντέλου στον υπολογιστή, αλλά στην αεροδυναμική σήραγγα. Και μετρήθηκε σύμφωνα με το πρωτόκολλο WLTP. Επομένως είναι ένας επίσημα κατοχυρωμένος συντελεστής οπισθέλκουσας. 

Το Lightyear 0 ήταν ήδη διαθέσιμο για προ-παραγγελία από τον Ιούνιο, με τις πρώτες παραδόσεις να αναμένονται αυτές τις ημέρες.

Η παράδοξη και συνάμα ειρωνική λεπτομέρεια είναι ότι ο κατασκευαστής με έδρα την ολλανδική πόλη Helmond, πήγε και μέτρησε το Lightyear 0 σε αεροδυναμική σήραγγα στη Στουτγάρδη. Μέσα στο άντρο της Mercedes-Benz. Δεν νομίζουμε βέβαια ότι εκεί στο μεγάλο μαγαζί θα χάσανε το ύπνο τους… Εξάλλου τα ρεκόρ είναι για να σπάνε, το γνωρίζουν, οπότε μπορούν να το αντέξουν…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube