Η Toyota «πουσάρει» το Prius με ηλιακά πάνελ

Η Toyota «πουσάρει» το Prius με ηλιακά πάνελ

Οι μπαταρίες μπορούν να φορτίζονται εν κινήσει και εξασφαλίζεται επιπλέον αυτονομία 56 χιλιομέτρων.

Πώς μπορεί η Toyota να κάνει το Prius, ακόμα πιο «οικολογικό» και να αυξήσει την αυτονομία του;Εκμεταλλευόμενη την ηλιακή ενέργεια, κάλυψε την οροφή, το πίσω κρύσταλλο και το καπό του αυτοκινήτου με εύκαμπτα ηλιακά πάνελ και ξεκίνησε τις δοκιμές στην Ιαπωνία. Από τις πρώτες μέρες φάνηκε ότι το σχέδιο μπορεί να αποδώσει καθώς εξασφαλίζει στο αυτοκίνητο μια πρόσθετη αυτονομία της τάξης των 56 χιλιομέτρων.

Η Toyota διεξήγαγε τη δοκιμή αυτή σε συνεργασία με την εταιρεία Sharp,  κατασκευαστή ηλιακών πάνελ, με την υποστήριξη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της Οργάνωσης Ανάπτυξης Νέων Ενεργειών και Βιομηχανικών Τεχνολογιών.

Η Toyota διαθέτει ήδη Prius με ηλιακούς συλλέκτες. Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή προσφέρεται ως επιλογή μόνον για τις αγορές της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ.
Η καινοτομία του νέου συστήματος έγκειται στο γεγονός, ότι σε αντίθεση με το υπάρχον που λειτουργεί όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο, αυτό λειτουργεί και εν κινήσει.

Με τη γλώσσα των αριθμών το υπάρχον σύστημα παράγει περίπου 180 watts ηλεκτρικής ενέργειας ενώ το νέο σύστημα παρέχει 860 watt. Το πάχος των συγκεκριμένων πάνελ είναι μόλις 0,03 mm και για το λόγο αυτό μπορούν να προσαρμοστούν εύκολα στο αυτοκίνητο και να «ακολουθήσουν» τις καμπύλες του αμαξώματος.

Εκπρόσωπος της Toyota δήλωσε ότι η ορατότητα προς τα πίσω πλευρά δεν αποτελεί πρόβλημα επειδή ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τους καθρέφτες κατά την οδήγηση και την κάμερα οπισθοπορείας κατά τη στάθμευση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube