162 PS από 16 κιλά κινητήρα! Ο Omega 1 δίνει ελπίδα στους ICE [video]

162 PS από 16 κιλά κινητήρα! Ο Omega 1 δίνει ελπίδα στους ICE [video]

Η out of the box προσέγγιση ορισμένων εφευρετών προσπαθεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το αν θα τα καταφέρει, δεν το γνωρίζουμε. Στα σίγουρα όμως οδηγεί σε λύσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο λόγος, στην προκειμένη περίπτωση, γίνεται για τον Omega 1. Έναν επαναστατικό κινητήρα από την Astron Aerospace, ο οποίος έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δέχεται μία πληθώρα καυσίμων, παράγοντας ελάχιστα έως καθόλου καυσαέρια (όπως υποστηρίζουν οι σχεδιαστές του). Πρόκειται για ένα μοτέρ χωρίς στροφαλοφόρο άξονα και πιστόνια, με ρελαντί στις 1.000 rpm και κόφτη στις 25.000 rpm. Ένα σύνολο με βάρος μόλις 15,8 κιλά, το οποίο αποδίδει 162 PS ισχύος και 230 Nm ροπής. Εάν μάλιστα αναζητεί κανείς μεγαλύτερη ισχύ, τότε τα μοτέρ αυτά μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους σαν Lego, πολλαπλασιάζοντας επί 2, 3 ή όσο χρειαστεί τα προαναφερόμενα νούμερα!

Σαν αρχή λειτουργίας, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε σχετικά σύνθετη αλλά ευφυή. Ο Omega 1 διαθέτει δύο δακτυλιοειδείς θαλάμους με ένα χώρισμα μεταξύ τους. Αντίστοιχα, διαθέτει τέσσερις ρότορες, σε δύο άξονες, που δουλεύουν σε ζευγάρια. Το πρώτο ζευγάρι είναι αυτό που υποδέχεται τον αέρα από το περιβάλλον και τον συμπιέζει. πριν τον στείλει στο δεύτερο θάλαμο, της καύσης. Η μίξη με το καύσιμο γίνεται στον πρώτο θάλαμο, ενόσω ο αέρας έχει συμπιεστεί, λίγο πριν περάσει δίπλα. Ενδεικτικά, η πίεση εισαγωγής κυμαίνεται μεταξύ 200-300 psi, τη στιγμή που σε συμβατικούς κινητήρες το ίδιο νούμερο δεν ξεπερνά τα 35 psi. 

Περνώντας τώρα στο δεύτερο θάλαμο, της καύσης, η έναυση γίνεται με ένα μπουζί, στην αρχή του κύκλου. Κατόπιν, τα παραγόμενα αέρια ωθούν το ρότορα να πραγματοποιήσει σχεδόν μία πλήρη περιστροφή. Η φάση της εκτόνωσης, πέραν της αυξημένης πίεσης, ουσιαστικά διατηρείται σε ένα φάσμα 275 μοιρών περιστροφής. Έτσι παράγει μεγαλύτερο έργο, για μεγαλύτερο ωφέλιμο διάστημα, σε σχέση με ένα κινητήρα εσωτερικής καύσης. 

Λόγω της αρχής λειτουργίας του συνόλου, οι τριβές και οι αντιστάσεις είναι πρακτικά ελάχιστες. Η θερμική απόδοση ξεπερνά το 60% ενώ η μηχανική απόδοση το 90%. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα καύσιμα ενώ ένα ακόμα πρωτοποριακό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα «skip fire» λειτουργίας. Ο εν λόγω κινητήρας είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά, εκχέοντας καύσιμο σε κάθε περιστροφή, όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει. Σε περίπτωση όμως που αυτό απλά ρολάρει ή κινείται σε συνθήκες χαμηλού φορτίου, τότε η καύση μπορεί να γίνεται κάθε 5, 10, 50 ή όσες περιστροφές απαιτείται, έτσι ώστε να προσφέρει την απαιτούμενη ισχύ, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση καυσίμου. 

Κατά τα άλλα, μιλάμε για ένα μοτέρ αερόψυκτο, με την ανάγκη αλλαγής λιπαντικών κάθε περίπου 80.000 km. Η συντήρησή του, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, είναι πολύ οικονομική και εύκολη, ενώ ο χρόνος λειτουργίας μεταξύ επισκευών ξεπερνά τις 100.000 ώρες! Η Astron Aerospace θεωρεί πως ο Omega 1 κινητήρας της είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες επιβατικών αυτοκινήτων, φορτηγών, μικρών σκαφών, μικρών αεροπλάνων και UAV’s. 

Πρακτικά, μιλάμε για ένα επαναστατικό μοτέρ που, αν τελικά περάσει σε παραγωγή, είναι σε θέση να φέρει τα πάνω κάτω, σε μία ευρεία γκάμα εφαρμογών. Μένει ωστόσο όλο αυτό να αποδειχτεί, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε συναντήσει και άλλα, πολλά υποσχόμενα σύνολα. Αυτά όμως ξεφούσκωσαν γρήγορα, αφού από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση δεν είναι μικρή. 

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στο κομμάτι που μας αφορά, των αυτοκινήτων, είναι μάλλον δύσκολο να αλλάξει η πορεία της αγοράς προς την ηλεκτροκίνηση. Στις μέρες μας όλα τα κεφάλαια πηγαίνουν προς τα εκεί και δύσκολα θα βρεθεί εταιρία να επενδύσει σε άλλες τεχνολογίες κίνησης. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube