Αυτοκίνητα που θα διαβάζουν τη σκέψη μας! [video]

Αυτοκίνητα που θα διαβάζουν τη σκέψη μας! [video]

Η Nissan εξελίσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στο αυτοκίνητο να αντιδρά πριν από εμάς, σύμφωνα με τις επιθυμίες μας!

Στο όχι μακρινό μέλλον, οι δρόμοι θα είναι γεμάτοι με αυτόνομα οχήματα (AV). Σύμφωνα με μια έρευνα της KPMG, τα τροχαία ατυχήματα, σε ποσοστό περίπου 95%, οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος, με αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς το χρόνο, σε παγκόσμια κλίμακα. Οπότε μια τέτοια αλλαγή μπορεί να είναι ευπρόσδεκτη.

Με δυο λόγια, τα αυτόνομα οχήματα μπορεί να φέρουν τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων κοντά στο μηδέν. Όμως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διάδοση των AV είναι η ικανότητα πρόβλεψης – των μη αναμενόμενων κινδύνων, του καιρού ή των προθέσεων του οδηγού.

Μεγάλες επενδύσεις σε χρήμα κι εργασία, γίνονται για να καταστήσουν τα αυτοκίνητα ικανά να προβλέπουν διάφορες καταστάσεις. Τι θα γινόταν όμως, αν οι προβλέψεις αυτές βασίζονταν σε κάτι που πλησιάζει το διάβασμα του μυαλού;

Το Μάρτη, στο Σαλόνι της Γενεύης, η Nissan παρουσίασε το πρωτότυπο IMx Kuro, που χάρη σε 4 ηλεκτρικά μοτέρ είχε 430 άλογα και πάνω από 71 kgm ροπή – περισσότερα δηλαδή από τον «Γκοτζίλα» GT-R

Όμως δεν ήταν αυτό το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του. Πάνω στο πρωτότυπο, η Nissan παρουσίασε το σύστημα επικοινωνίας Brain-to-Vehicle (εγκεφάλου προς όχημα) ή B2V. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί μικρές αντιδράσεις των ανθρώπων για να προβλέψει τι απαιτούν να γίνει και να προσδιορίσει τις αναγκαίες κινήσεις.

Η Nissan λέει ότι το B2V είναι αποτέλεσμα έρευνας πάνω στη χρήση τεχνολογίας αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου, για να προβλέπονται οι ενέργειες του οδηγού και να ανιχνεύεται η ενόχληση κι η δυσφορία. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Nissan μπαίνει στο μυαλό μας για να αναβαθμίσει την οδήγηση! [video]

Οι λειτουργίες
Οι επιστήμονες της Nissan μελετούν σε αυτή τη φάση δύο βασικές λειτουργίες: την πρόβλεψη και την ανίχνευση. Η πρώτη ενεργοποιείται όταν το αυτοκίνητο οδηγείται από άνθρωπο, ενώ η δεύτερη χρησιμεύει όταν το αυτοκίνητο λειτουργεί αυτόνομα.

Στη λειτουργία πρόβλεψης, το σύστημα B2V θα χρησιμοποιεί κάποια μη καθορισμένα ακόμη μέσα για να αναγνωρίζει σημάδια ότι ο οδηγός πρόκειται να κάνει μια κίνηση. Αν το σύστημα αντιληφθεί ότι ο οδηγός ετοιμάζεται να στρίψει το τιμόνι ή να πατήσει το γκάζι, οι υπολογιστές του αυτοκινήτου θα στέλνουν σήμα στα αντίστοιχα μηχανικά μέρη να είναι έτοιμα, ώστε να αντιδράσουν πιο άμεσα.

Η Nissan ελπίζει ότι το B2V θα βοηθά τον μέσο οδηγό να οδηγεί καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει στους καλούς οδηγούς να υπερβαίνουν τον εαυτό τους. 

Η λειτουργία ανίχνευσης θα αντιλαμβάνεται πότε ο οδηγός νιώθει άσχημα ή άβολα όταν το αυτοκίνητο είναι σε αυτόνομη λειτουργία. Έτσι, το αυτοκίνητο θα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο κίνησής του ώστε να ταιριάζει καλύτερα με τις ανάγκες του οδηγού ή των επιβατών. Για παράδειγμα, μπορεί να κόψει ρυθμό ή αντίθετα, να πάρει τη λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο. 

Πόσο απέχουμε ακόμη από αυτά;
Προς το παρόν, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας απέχει ακόμη, ιδίως λόγω του τρόπου που γίνεται η συλλογή πληροφοριών από τον εγκέφαλο. Στις δοκιμές που κάνει τώρα, η Nissan χρησιμοποιεί ένα «σκούφο» με αισθητήρες που φοριέται στο κεφάλι του οδηγού.

Η Nissan λέει ότι φτιάχνει τώρα ειδικές συσκευές μέτρησης κι εξελίσσει συγκεκριμένους αλγορίθμους ώστε να κατανοεί τα σήματα που λαμβάνονται από τους αισθητήρες στο κεφάλι.

Οι πληροφορίες που συλλέγονται περιλαμβάνουν δραστηριότητες πριν από μια εσκεμμένη κίνηση, που είναι γνωστές επιστημονικά ως MRCP (movement-related cortical potential), καθώς και αντιδράσεις που αποκαλύπτουν διαφορές ανάμεσα σε αυτό που ο οδηγός περίμενε και αυτό που βιώνει, οι οποίες είναι γνωστές ως ErrP (error-related potentials).

Τα πρώτα στοιχεία που έχει συλλέξει η Nissan ήδη της επέτρεψαν να κάνει κάποιες δοκιμές. Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα, προβλέποντας τις σκοπούμενες κινήσεις του οδηγού, μπορεί να επηρεάσει το πώς θα συμπεριφερθεί το αυτοκίνητο. Και η δράση του είναι κατά 0,2 έως 0,5 δευτερόλεπτα ταχύτερη από το χρόνο αντίδρασης του οδηγού.

Επιπλέον τεχνολογίες, όχι μόνο θα επιτρέψουν στο αυτοκίνητο να διαβάζει το μυαλό του οδηγού, αλλά επίσης θα επιτρέψουν στον άνθρωπο να ελέγχει κάποια συστήματα χωρίς να χρησιμοποιεί την αφή ή τη φωνή.

Για παράδειγμα, μια μελλοντική εξέλιξη της τεχνολογίας θα επιτρέπει στον οδηγό να διαμορφώνει τον ηλεκτρονικό πίνακα οργάνων με κινήσεις των ματιών του.

[Πηγή: Nissan]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube