Mobilize EZ-1: Ηλεκτρικό και κοινόχρηστο όχημα πόλης [video]

Mobilize EZ-1: Ηλεκτρικό και κοινόχρηστο όχημα πόλης [video]

Η εταιρεία Mobilize του Groupe Renault παρουσίασε ένα πρωτότυπο που μοιάζει με διάδοχο του Renault Twizy.

Στα πλαίσια της παρουσίασης του στρατηγικού πλάνου του Groupe Renault, έκανε πρεμιέρα και μια νέα φίρμα με το όνομα Mobilize, που θα επικεντρωθεί σε παροχή υπηρεσιών σχετικά με τη μετακίνηση ανθρώπων ή τις μεταφορές αγαθών αλλά και υπηρεσιών ενέργειας και πληροφοριών σε άλλες εταιρείες.

Τα αυτοκίνητα μένουν παρκαρισμένα και αχρησιμοποίητα για το 90% της ζωής τους, ενώ κατά μέσο όρο χάνουν πάνω από το 50% της αξίας τους μετά από 3 χρόνια ιδιοκτησίας. Ως απάντηση σε αυτά τα προβλήματα, η Mobilize προτείνει πιο ευέλικτες λύσεις μετακίνησης ανθρώπων και μεταφοράς προιόντων, που θα μπορούσαν να συνυπάρχουν με το παραδοσιακό μοντέλο ιδιοκτησίας οχημάτων.

Με άλλα λόγια η Mobilize θα προσφέρει υπηρεσίες car sharing με ενοικίαση αυτοκινήτου για διάστημα από λίγα λεπτά μέχρι αρκετά χρόνια, κάνοντας χρήση του δικτύου αντιπροσώπων της Renault στην Ευρώπη (πάνω από 6.000 αντιπροσωπείες). Παράλληλα θα προσφέρει προηγμένους αλγορίθμους και συστήματα διαχείρισης πληροφορίας που θα προβλέπουν τη ζήτηση και ταυτόχρονα θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα της διασποράς οχημάτων για εταιρείες ενοικίασης.

Επωφελούμενη από την εμπειρία της Renault στο σχεδιασμό, την εξέλιξη και την παραγωγή οχημάτων, η Mobilize θα αποκτήσει δικές της ομάδες μηχανικών και σχεδιαστών που θα προτείνουν μια γκάμα από οχήματα ειδικού τύπου. Αυτά θα προορίζονται για βαριά χρήση, θα χρησιμοποιούν σπονδυλωτές πλατφόρμες και θα είναι 100% ηλεκτρικά με μηδενικό αποτύπωμα CO2.

EZ-1

Το πρώτο μοντέλο της Mobilize είναι το ηλεκτρικό πρωτότυπο EZ-1. Το διθέσιο όχημα πόλης έχει συμπαγείς εξωτερικές διαστάσεις, με μήκος μόλις 2,3 μέτρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, μια θέση πάρκινγκ συμβατικού αυτοκινήτου μπορεί να χωρέσει έως και τρία ΕΖ-1.

Σχεδιαστικά, το EZ-1 μοιάζει σαν μια εξέλιξη του Renault Twizy. Οι τροχοί είναι στις άκρες του αμαξώματος με πλαστικά φτερά ενιαία με τους προφυλακτήρες. Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες ενσωματώνουν τα φώτα LED και οθόνες που προβάλλουν μηνύματα και γραφικά. Στο εσωτερικό του οι επιβάτες κάθονται ο ένας πίσω από τον άλλο για την επίτευξη του μικρότερου δυνατού πλάτους.

Το όχημα που ανήκει στην κατηγορία των Heavy Quadricycles (όπως τα Citroën Ami (2020) και SEAT Minimo Concept (2019))προορίζεται για χρήση σε αστικό κύκλο και δίνει έμφαση στην ευελιξία. Οι χρήστες θα αποκτούν πρόσβαση σε αυτό μέσα από το smartphone τους, με τη χρέωση να υπολογίζεται ανά χιλιόμετρο χρήσης.

Το Mobilize EZ-1 χρησιμοποιεί μπαταρίες που αφαιρούνται συρταρωτά από τα μαρσπιέ, κάτι που επιτρέπει την εύκολη αντικατάστασή τους και συνεχή λειτουργία του οχήματος χωρίς την ανάγκη στάσης για φόρτιση. Παράλληλα, το 50% από το αυτοκίνητο κατασκευάστηκε από ανακυκλώσιμα υλικά ενώ το 95% από αυτό θα έχει τη δυνατότητα να ανακυκλωθεί στο τέλος της ζωής του. Η ανακύκλωση θα γίνεται στο εργοστάσιο Flins Re-Factory της Renault, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών.

Η εταιρεία δεν ανακοίνωσε πότε θα δούμε την έκδοση παραγωγής του EZ-1 στους δρόμους, ούτε ενδεικτικά κόστη για τη χρήση του.

[Πηγή: Groupe Renault]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube