Πώς νιώθεις όταν κάνεις 0-100 km/h σε λιγότερο από 1"; [video]

Πώς νιώθεις όταν κάνεις 0-100 km/h σε λιγότερο από 1"; [video]

Το ηλεκτρικό φορμουλάκι Mythen επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 0,956". Ποια είναι όμως η αίσθηση;

Mythen

Ένα μονοθέσιο της Formula 1 χρειάζεται περίπου δύο δευτερόλεπτα για την επιτάχυνση 0-100 km/h. Το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής είναι το Rimac Nevera, το οποίο αρκείται σε 1,85". Αλλά το ηλεκτρικό φορμουλάκι Mythen χρειάζεται τον μισό χρόνο και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης 0-100 με μόλις 0,956" στη σοκαριστή απόσταση των 12,3 m!

Το όχημα εξελίχθηκε από μια ομάδα φοιτητών κι αποφοίτων της σχολής ETH της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης στην Ελβετία. Το ρεκόρ πιστοποιήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

Δεν ξέρουμε τι είναι πιο σοκαριστικό. Το 0,956" για το 0-100 km/h ή ότι όλα αυτά χρειάζονται μόλις 12,3 m! Πώς είναι όμως να βιώνεις τα 3,5 G επιτάχυνσης του Mythen;

Για να κρατήσει το αυτοκίνητο κολλημένο στην άσφαλτο κατά την επιτάχυνση, η ομάδα κατέληξε σε μερικές καινοτόμες λύσεις. Οι φοιτητές νέπτυξαν ένα σύστημα που ονομάζουν Power Ground Effect. 

Mythen

Αναρροφά τον αέρα κάτω από το αμάξωμα και το κολλάει στο έδαφος για να έχει υψηλότερη πρόσφυση και να επιταχύνει πιο γρήγορα. Δύο ανεμιστήρες ενεργοποιούνται και δημιουργούν την απαραίτητη αρνητική άντωση. 

Αντίστοιχο σύστημα χρησιμοποιεί και το McMurtry Speirling, το όχημα που κατέχει το ρεκόρ ανάβασης στο Φεστιβάλ του Goodwood.

Mythen

Καλή η θεωρία, αλλά ποια είναι η αίσθηση όταν επιταχύνεις με τέτοια βιαιότητα; «Σα να σε εκτοξεύουν με καταπέλτη από αεροπλανοφόρο», λέει ο Tom Scott, ο μπλόγκερ που δοκίμασε το ταχύτερα επιταχυνόμενο EV στον κόσμο.

«Ήταν το μακρύτερο δευτερόλεπτο της ζωής μου», εξηγεί και δυσκολεύεται να πιστέψει ότι πήγε από το 0 στα 100 km/h τόσο γρήγορα. Έκανε μία και μοναδική προσπάθεια στα 1,4", επίδοση που απέχει κάμποσο από το ρεκόρ αλλά εξακολουθεί να είναι αδιανόητα γρήγορη.

Mythen

Κατά την εκκίνηση, ο οδηγός βιώνει επιτάχυνση 3,5 G. Το μόνο άλλο μέρος στη Γη όπου κοινοί θνητοί μπορούσαν να βιώσουν τέτοια επιτάχυνση ήταν το τρενάκι Do-Donapa στο λούνα παρκ Fuji-Q Highland στην Ιαπωνία. Το αξιοθέατο έκλεισε οριστικά μετά από καταγγελίες για επισκέπτες που κατέληξαν με κατάγματα.

Στο Mythen, ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης απενεργοποιεί το αυτοκίνητο. Ο οδηγός πρέπει να μπορεί να βγει σε λιγότερο από 5" από το όχημα σε περίπτωση που πιάσει φωτιά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube